Michałowe warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mihalw
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.09
    • 26

    Michałowe warzenie

    Witam.
    Browar (jeszcze bez nazwy) wystartował we wrześniu 2009 i ma na swoim koncie 13 warek (wszystkie z zacieraniem i ani jedna kiblowa) ale do tej pory nie czułem się gotowy, żeby dzielić się wynikami mojej pracy. Od tej pory będę jednak opisywał (a przynajmniej będę się starał ) wszystkie warki. Tak więc:

    Warka nr 14

    11 kg - pilzeński
    1,5 kg - monachijski
    0,25 kg - Carapils
    0,25 kg - zakwaszający

    całość wsypana do 39l wody 65*C
    63*C - 45 min
    73*C - 15 min
    78*C - 10 min i wysładzanie do 10,5 Blb (ok.93l)

    gotowanie 60 min.:
    60 min - 90 g marynka
    30 min - 90 g marynka
    10 min - 110 g lubelski + 10 g mech irlandzki

    Wyszło ok. 84l 12 Blg (przez noc jeszcze trochę odparuje jak będzie stygło)
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    W czym warzysz takie duże warki ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • mihalw
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.09
      • 26

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      W czym warzysz takie duże warki ?
      W garnku z nierdzewki 100l (z cieńkim dnem). Do wysładzania używam garnek kupiony w CP - 40l. Długo zastanawiałem się nad konstrukcją czegoś do filtracji ale w końcu doszedłem do wniosku, że nie ma sensu kombinować i rozkładam filtrowanie jednocześnie na dwa fermentory z filtratorami z oplotu. Po zagotowaniu i wystudzeniu (ok. 24h) całość ląduje w beczce 80l (taka niebieska do kapusty).
      Ale robię też mniejsze warki - mam tylko 2 beczki.

      Comment

      • radekam
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.03
        • 165

        #4
        Kup sobie jeszcze jedną beczkę - będziesz mógł mieć jednocześnie dwa piwa na różnych etapach fermentacji. Ja tak robię.
        Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
        W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
        W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

        Comment

        • mihalw
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.09
          • 26

          #5
          Warka nr 14

          Wyszło ok. 78l 12 i trochę Blg. Gęstwa Wyeast Bohemian Lager została zadano do brzeczki o temp. 22*C i powędrowała do pomieszczenia o temp. 12 - 13*C.

          Warka nr 15

          3,0 kg - pilzeński
          1,3 kg - monachijski
          0,5 kg - karmelowy jasny
          0,1 kg - zakwaszający
          0,1 kg - Carapils
          0,3 kg - barwiący
          0,3 kg - jęczmień palony

          zacieranie:

          64*C - jasne słody a po 60 min. dodane ciemne i podgrzewanie
          73*C - 15 min.
          78*C - i wysładzanie do ok. 35l. 10,5 Blg

          gotowanie 60 min.:

          60 min. - marynka 50 g
          15 min. - lubelski 45 g
          10 min. - mech irlandzki 5 g

          Comment

          • mihalw
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.09
            • 26

            #6
            Warka nr 15

            Wyszło ok. 27,5l 13 Blg. Zostały zadane drożdże Wyeast 1084 Irish Ale. Temperatura pomieszczenia 20*C.

            Comment

            • mihalw
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.09
              • 26

              #7
              Warka nr 16

              5,0 kg - pilzeński
              1,25 kg - monachijski
              0,15 kg - Carapils
              0,1 kg - zakwaszający
              0,5 kg - cukier kandyzowany jasny
              0,5 kg - cukier
              35 g - marynka
              25 g - lubelski
              5 g - mech irlandzki

              zacieranie:

              63*C - 60 min
              73*C - 15 min
              76*C - 5 min i wysładzanie do ok. 32l

              gotowanie 70 min.:

              70 min - marynka
              25 min - lubelski + cukier + mech irlandzki

              Wystudzone do temperatury 20*C i zadane drożdżami Wyeast 1388 Belgian Strong Ale.
              Wyszło 25l 19,5 Blg

              Comment

              • Terry
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.01
                • 148

                #8
                Do takich warek warto zakupić bęczkę 120L i zamontować kranik.

                Będziesz miał pojemnik zarówno do filtracji jak i do rozlewu piwa do butelek

                Comment

                • mihalw
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.09
                  • 26

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry Wyświetlenie odpowiedzi
                  Do takich warek warto zakupić bęczkę 120L i zamontować kranik.

                  Będziesz miał pojemnik zarówno do filtracji jak i do rozlewu piwa do butelek
                  Zastanawiałem się nad tym ale:

                  1) garnka 100l i tak nie napełnię w 100%, część odparowuje podczas gotowania więc beczka 80l mi wystarcza
                  2) te beczki niestety są u dołu dość mocno zaokrąglone ( nie tak jak fermentor, który jest prosty do samego dołu ). Istnieje więc problem w zamontowaniu kranika- żeby był w miarę prosto musi być zamontowany ok. 12 cm od dołu (licząc oś poziomą otworu). Żeby był prosto - 17 cm.
                  3) filtracja idzie dużo sprawniej rozłożona na dwa naczynia
                  4) te beczki niestety nie mają żadnych uszu ani uchwytów więc są bardzo nieporęczne do podnoszenia, przenoszenia itp. Nawet jak rozlewam do butelek to najpierw wężykiem do fermentora
                  5) jeśli chodzi o rozlew z takiej beczki to ciężko było by wyliczyć ilość środka do refermentacji bo beczka nie ma podziałki i nieregularne kształty ( w związku z tym użycie wzorów nie wchodzi w rachubę ). Podawane przeze mnie ilości obliczam właśnie w garnku (wzór na objętość walca)

                  Jeśli masz jakieś inne doświadczenia to chętnie posłucham i rozważę Twoje argumenty "za".

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mihalw Wyświetlenie odpowiedzi
                    4) te beczki niestety nie mają żadnych uszu ani uchwytów więc są bardzo nieporęczne do podnoszenia, przenoszenia itp.
                    Przypomniała mi się nasza rozmowa "to przenieś fermentor do wyższej temperatury"

                    Witam w dziale o warzeniu
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Terry
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.01
                      • 148

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mihalw Wyświetlenie odpowiedzi
                      1) garnka 100l i tak nie napełnię w 100%, część odparowuje podczas gotowania więc beczka 80l mi wystarcza
                      Nie doczytałem, że masz beczkę 80L. Zdawało mi się, że 60L


                      2) te beczki niestety są u dołu dość mocno zaokrąglone ( nie tak jak fermentor, który jest prosty do samego dołu ). Istnieje więc problem w zamontowaniu kranika- żeby był w miarę prosto musi być zamontowany ok. 12 cm od dołu (licząc oś poziomą otworu). Żeby był prosto - 17 cm.
                      Zgadza się. Po zamontowaniu kranu jest on poniżej dna beczki. Ja zawsze stawiam beczkę na jakiejś skrzyneczce albo stole.

                      3) filtracja idzie dużo sprawniej rozłożona na dwa naczynia
                      Ale dwa razy więcej babrania

                      4) te beczki niestety nie mają żadnych uszu ani uchwytów więc są bardzo nieporęczne do podnoszenia, przenoszenia itp. Nawet jak rozlewam do butelek to najpierw wężykiem do fermentora
                      A beczka 80L ma już uszy? Bo na pewno mają je beczki 60L. Zdawało mi się, że "osiemdziesiątki" też już nie mają.

                      5) jeśli chodzi o rozlew z takiej beczki to ciężko było by wyliczyć ilość środka do refermentacji bo beczka nie ma podziałki i nieregularne kształty ( w związku z tym użycie wzorów nie wchodzi w rachubę ). Podawane przeze mnie ilości obliczam właśnie w garnku (wzór na objętość walca)
                      Objętość brzeczki obliczam tak jak ty - na etapie warzenia. Potem przy rozlewie oceniam "na oko" dodatek 20g cukru w te czy we wte przy 80litrach nie powinien stanowić różnicy
                      Fermentuję w beczkach 60L i pojemnikach 30L. Beczki 60L zamierzam oznaczyć z zewnątrz, ale nigdy nie ma na to czasu

                      Generalnie stosowanie takiej 120L beczki może być dość kłopotliwe. Ale dzięki temu mam jeden pojemnik "do wszystkiego" bez obawy że mi zabraknie pojemności. Zresztą... w ogóle stosowanie gara 100L bez systemów ułatwiającyh pracę (typu krany, podnośniki itp, tak jak to ma Wesoły w swojej warzelni) jest dość kłopotliwe.
                      Ja (190cm/100kg) warzę z bratem (180cm/85kg) i póki co główne systemy ułatwiające życie to nasze mieśnie

                      Comment

                      • mihalw
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.09
                        • 26

                        #12
                        Może i masz rację Terry. Jednak już kilka razy warzyłem "moją metodą" i nabrałem wprawy. Wydaje mi się, że jak ktoś już zacznie coś robić i mu to dość sprawnie wychodzi to nie odczuwa potrzeby by to zmieniać. Oczywiście, jak się dorobię całej instalacji z systemem pomp to przestawię się od razu

                        Warka nr 17

                        3,0 kg - pilzeński
                        1,0 kg - pszeniczny jasny
                        0,8 kg - monachijski
                        0,1 kg - zakwaszający
                        0,1 kg - Carapils
                        100 g - lubelski
                        5 g - mech irlandzki

                        zacieranie:

                        całość wsypana do 15l 67*C
                        63*C - 30 min.
                        73*C - 75 min. ( miało być 30 min. ale rodzice właśnie wrócili z urlopu i powstało lekkie zamieszanie )
                        76*C - 10 min. filtracja i wysładzanie do ok. 35l

                        gotowanie 60 min.:

                        60 min. - 50 g lubelski
                        10 min. - 50 g lubelski + 5 g mech irlandzki

                        Wystudzone do 20*C w 90 min. i zadana gęstwa, która była zebrana z warki do której zostały dodane Wyeast 2565 Koelsch ale coś nie chciały wystartować więc wsypałem S-33. i wyszła gęstwa Koelsch-33

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Ja mam pytanie - dlaczego w każdej warce u Ciebie występuje carapils i zakwaszający? Normalnie wyglądają przez to jak słody podstawowe
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • mihalw
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.09
                            • 26

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ja mam pytanie - dlaczego w każdej warce u Ciebie występuje carapils i zakwaszający? Normalnie wyglądają przez to jak słody podstawowe
                            Jeśli chodzi o carapils to wyczytałem, że poprawia pienistość, a zakwaszający to zauważyłem, że poprawia wydajność. A nie powinno się? Może to mieć jakiś negatywny wpływ na niektóre warki? Np. przy górniakach tak o dolniakach nie lub na odwrót? Albo nie należy ich łączyć z jakimś innym słodem? Jestem dopiero początkujący i może czegoś nie doczytałem

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Co do piany przy carapilsie - też o tym czytałam, nie zaobserwowałam jakichś zmian w praktyce jednak.

                              Moje pytanie raczej zmierzało do tego, że wygląda, jakbyś przyjął używanie tych słodów jako konieczność. Poeksperymentuj bez nich, bo potem bedziesz miał stresa, jak Ci ich kiedyś zabraknie
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X