Witam.
Browar (jeszcze bez nazwy) wystartował we wrześniu 2009 i ma na swoim koncie 13 warek (wszystkie z zacieraniem i ani jedna kiblowa) ale do tej pory nie czułem się gotowy, żeby dzielić się wynikami mojej pracy. Od tej pory będę jednak opisywał (a przynajmniej będę się starał
) wszystkie warki. Tak więc:
Warka nr 14
11 kg - pilzeński
1,5 kg - monachijski
0,25 kg - Carapils
0,25 kg - zakwaszający
całość wsypana do 39l wody 65*C
63*C - 45 min
73*C - 15 min
78*C - 10 min i wysładzanie do 10,5 Blb (ok.93l)
gotowanie 60 min.:
60 min - 90 g marynka
30 min - 90 g marynka
10 min - 110 g lubelski + 10 g mech irlandzki
Wyszło ok. 84l 12 Blg (przez noc jeszcze trochę odparuje jak będzie stygło)
Browar (jeszcze bez nazwy) wystartował we wrześniu 2009 i ma na swoim koncie 13 warek (wszystkie z zacieraniem i ani jedna kiblowa) ale do tej pory nie czułem się gotowy, żeby dzielić się wynikami mojej pracy. Od tej pory będę jednak opisywał (a przynajmniej będę się starał

Warka nr 14
11 kg - pilzeński
1,5 kg - monachijski
0,25 kg - Carapils
0,25 kg - zakwaszający
całość wsypana do 39l wody 65*C
63*C - 45 min
73*C - 15 min
78*C - 10 min i wysładzanie do 10,5 Blb (ok.93l)
gotowanie 60 min.:
60 min - 90 g marynka
30 min - 90 g marynka
10 min - 110 g lubelski + 10 g mech irlandzki
Wyszło ok. 84l 12 Blg (przez noc jeszcze trochę odparuje jak będzie stygło)
Comment