Witam.
Browar (jeszcze bez nazwy) wystartował we wrześniu 2009 i ma na swoim koncie 13 warek (wszystkie z zacieraniem i ani jedna kiblowa) ale do tej pory nie czułem się gotowy, żeby dzielić się wynikami mojej pracy. Od tej pory będę jednak opisywał (a przynajmniej będę się starał ) wszystkie warki. Tak więc:
Warka nr 14
11 kg - pilzeński
1,5 kg - monachijski
0,25 kg - Carapils
0,25 kg - zakwaszający
całość wsypana do 39l wody 65*C
63*C - 45 min
73*C - 15 min
78*C - 10 min i wysładzanie do 10,5 Blb (ok.93l)
gotowanie 60 min.:
60 min - 90 g marynka
30 min - 90 g marynka
10 min - 110 g lubelski + 10 g mech irlandzki
Wyszło ok. 84l 12 Blg (przez noc jeszcze trochę odparuje jak będzie stygło)
Browar (jeszcze bez nazwy) wystartował we wrześniu 2009 i ma na swoim koncie 13 warek (wszystkie z zacieraniem i ani jedna kiblowa) ale do tej pory nie czułem się gotowy, żeby dzielić się wynikami mojej pracy. Od tej pory będę jednak opisywał (a przynajmniej będę się starał ) wszystkie warki. Tak więc:
Warka nr 14
11 kg - pilzeński
1,5 kg - monachijski
0,25 kg - Carapils
0,25 kg - zakwaszający
całość wsypana do 39l wody 65*C
63*C - 45 min
73*C - 15 min
78*C - 10 min i wysładzanie do 10,5 Blb (ok.93l)
gotowanie 60 min.:
60 min - 90 g marynka
30 min - 90 g marynka
10 min - 110 g lubelski + 10 g mech irlandzki
Wyszło ok. 84l 12 Blg (przez noc jeszcze trochę odparuje jak będzie stygło)
Comment