Po zrobieniu 3 gotowców Coopersa przyszedł czas na zacieranie. Na pierwszy front trafił zestaw redakcyjny Centrum Piwowarstwa.
Irish Red Ale
Zasyp:
Słód pilzneński 1,8 kg
Słód monachijski 2,25kg
Słód karmelowy jasny 0,15 kg
Słód karmelowy ciemny 0,10 kg
Słód barwiący 0,05 kg
Chmiel Marynka, granulat, 20 g
Chmiel Lubelski, granulat, 20 g
Drożdże Safale S-04 11,5 g.
Zacieranie:
13 litrów wody
15 minut 61-63 °C
45 minut 72 °C
78 °C Filtracja
Chmielenie: czas 60 minut
50 minut - 20 g goryczkowy Marynka (granulat),
10 minut - 20g aromatyczny Lubelski (granulat),
Otrzymałem 21 litrów 14°Blg
Wrażeń jak na pierwszy raz oj było. Zdecydowanie za dużo było przy tym wypijanego piwa . Przypalił się od gara kawałeczek blatu przylegającego do kuchenki dobrze, że kuchnia jeszcze przed remontem. Problemy z utrzymaniem temperatury zacieru. Stara kuchenka gazowa EWA - chcesz lekko pokręcić a tu za chwile 4 stopnie więcej ... Po negatywnej próbie jodowej do całości dorzuciłem słód barwiący. Wysładzanie raczej przebiegało bez problemowo. Filtrator z oplotu sprawdził się znakomicie. Mogłem jeszcze z 1-2 litry więcej wlać do wysłodzenia bo planowo miało być 12 - 13°Blg a wyszło 14°Blg. Chmielenia już za bardzo nie pamiętam, ale wiem, że z umieszczonego granulatu w zrobionej przezemnie torebeczce pomimo bardzo dronych oczek wytrąciło się sporo osadu do zacieru. Nie wiem czy to jakos nie wpłynie negatywnie ???
Gar z zacierem został pozostawiony na kuchence w celu wystudzenia. Rano dziś po 7.00, wsypałem drożdże suche Safale S-04 Temperatura 26°C. Po godzinie 16.00, brzeczka pracuje pełną parą. Tylko trochę się wystraszyłem bo po otwarciu na górze sporo chyba wytrąconego chmielu z tych granulatów i jakoś to dziwnie wygląda ... Zobaczymy co z tego będzie. Na razie bulgota jak szalone.
Irish Red Ale
Zasyp:
Słód pilzneński 1,8 kg
Słód monachijski 2,25kg
Słód karmelowy jasny 0,15 kg
Słód karmelowy ciemny 0,10 kg
Słód barwiący 0,05 kg
Chmiel Marynka, granulat, 20 g
Chmiel Lubelski, granulat, 20 g
Drożdże Safale S-04 11,5 g.
Zacieranie:
13 litrów wody
15 minut 61-63 °C
45 minut 72 °C
78 °C Filtracja
Chmielenie: czas 60 minut
50 minut - 20 g goryczkowy Marynka (granulat),
10 minut - 20g aromatyczny Lubelski (granulat),
Otrzymałem 21 litrów 14°Blg
Wrażeń jak na pierwszy raz oj było. Zdecydowanie za dużo było przy tym wypijanego piwa . Przypalił się od gara kawałeczek blatu przylegającego do kuchenki dobrze, że kuchnia jeszcze przed remontem. Problemy z utrzymaniem temperatury zacieru. Stara kuchenka gazowa EWA - chcesz lekko pokręcić a tu za chwile 4 stopnie więcej ... Po negatywnej próbie jodowej do całości dorzuciłem słód barwiący. Wysładzanie raczej przebiegało bez problemowo. Filtrator z oplotu sprawdził się znakomicie. Mogłem jeszcze z 1-2 litry więcej wlać do wysłodzenia bo planowo miało być 12 - 13°Blg a wyszło 14°Blg. Chmielenia już za bardzo nie pamiętam, ale wiem, że z umieszczonego granulatu w zrobionej przezemnie torebeczce pomimo bardzo dronych oczek wytrąciło się sporo osadu do zacieru. Nie wiem czy to jakos nie wpłynie negatywnie ???
Gar z zacierem został pozostawiony na kuchence w celu wystudzenia. Rano dziś po 7.00, wsypałem drożdże suche Safale S-04 Temperatura 26°C. Po godzinie 16.00, brzeczka pracuje pełną parą. Tylko trochę się wystraszyłem bo po otwarciu na górze sporo chyba wytrąconego chmielu z tych granulatów i jakoś to dziwnie wygląda ... Zobaczymy co z tego będzie. Na razie bulgota jak szalone.
Comment