Browar u Bzyka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pnabzdyk
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.11
    • 35

    Browar u Bzyka

    Po zrobieniu 3 gotowców Coopersa przyszedł czas na zacieranie. Na pierwszy front trafił zestaw redakcyjny Centrum Piwowarstwa.

    Irish Red Ale

    Zasyp:
    Słód pilzneński 1,8 kg
    Słód monachijski 2,25kg
    Słód karmelowy jasny 0,15 kg
    Słód karmelowy ciemny 0,10 kg
    Słód barwiący 0,05 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 20 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 20 g
    Drożdże Safale S-04 11,5 g.

    Zacieranie:
    13 litrów wody
    15 minut 61-63 °C
    45 minut 72 °C
    78 °C Filtracja

    Chmielenie: czas 60 minut
    50 minut - 20 g goryczkowy Marynka (granulat),
    10 minut - 20g aromatyczny Lubelski (granulat),

    Otrzymałem 21 litrów 14°Blg

    Wrażeń jak na pierwszy raz oj było. Zdecydowanie za dużo było przy tym wypijanego piwa . Przypalił się od gara kawałeczek blatu przylegającego do kuchenki dobrze, że kuchnia jeszcze przed remontem. Problemy z utrzymaniem temperatury zacieru. Stara kuchenka gazowa EWA - chcesz lekko pokręcić a tu za chwile 4 stopnie więcej ... Po negatywnej próbie jodowej do całości dorzuciłem słód barwiący. Wysładzanie raczej przebiegało bez problemowo. Filtrator z oplotu sprawdził się znakomicie. Mogłem jeszcze z 1-2 litry więcej wlać do wysłodzenia bo planowo miało być 12 - 13°Blg a wyszło 14°Blg. Chmielenia już za bardzo nie pamiętam, ale wiem, że z umieszczonego granulatu w zrobionej przezemnie torebeczce pomimo bardzo dronych oczek wytrąciło się sporo osadu do zacieru. Nie wiem czy to jakos nie wpłynie negatywnie ???
    Gar z zacierem został pozostawiony na kuchence w celu wystudzenia. Rano dziś po 7.00, wsypałem drożdże suche Safale S-04 Temperatura 26°C. Po godzinie 16.00, brzeczka pracuje pełną parą. Tylko trochę się wystraszyłem bo po otwarciu na górze sporo chyba wytrąconego chmielu z tych granulatów i jakoś to dziwnie wygląda ... Zobaczymy co z tego będzie. Na razie bulgota jak szalone.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Gratulacje

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pnabzdyk Wyświetlenie odpowiedzi
    Przypalił się od gara kawałeczek blatu przylegającego do kuchenki dobrze, że kuchnia jeszcze przed remontem.
    Przy remoncie kuchni warto pomyślec albo o kuchni 60x60cm (wtedy stawiasz gar na 4 palnikach i blat jest bezpieczny), albo o dodatkowym zabezpieczeniu blatu.


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pnabzdyk Wyświetlenie odpowiedzi
    Chmielenia już za bardzo nie pamiętam, ale wiem, że z umieszczonego granulatu w zrobionej przezemnie torebeczce pomimo bardzo dronych oczek wytrąciło się sporo osadu do zacieru. Nie wiem czy to jakos nie wpłynie negatywnie ???
    Trzeba było delikatnie zdekantowac brzeczkę znad osadu.
    Last edited by Marusia; 2010-02-14, 17:47.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • mj_p
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.12
      • 86

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pnabzdyk Wyświetlenie odpowiedzi
      Gar z zacierem został pozostawiony na kuchence w celu wystudzenia. Rano dziś po 7.00, wsypałem drożdże suche Safale S-04 Temperatura 26°C. Po godzinie 16.00, brzeczka pracuje pełną parą.
      Nie wiem czy dobrze zrozumiałem: fermentujesz w garze, w którym gotowałeś brzeczkę?

      Ja po schłodzeniu zlewam do plastikowego fermentora (przez rurkę dzięki czemu - generalnie - cały chmiel zostaje w garze i raczej już nie bierze udziału w fermenacji).
      Janusz

      Januszowy Browar

      Comment

      • pnabzdyk
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.11
        • 35

        #4
        W garze tylko stygło przez noc. Rano przelałem całą zawartość do plastikowego fermentatora, tylko nie pomyślałem żeby zlać przez wężyk
        Następna warka bedzie przelana za pomocą wężyka.

        Comment

        • pnabzdyk
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.11
          • 35

          #5
          Podsumowując przebieg fermentacji Irish Red Ale

          21.02.10
          Piwo zostało zlane na fermentację cichą. Wyszło 18,5 litrów pomiar 4,5 Blg.

          02.03.10
          Piwo zabutelkowane. Pomiar koncowy 4,5 Blg. Do refermentacji dodałem 160g glukozy.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pnabzdyk Wyświetlenie odpowiedzi
            W garze tylko stygło przez noc. Rano przelałem całą zawartość do plastikowego fermentatora, tylko nie pomyślałem żeby zlać przez wężyk
            Następna warka bedzie przelana za pomocą wężyka.
            A po co? Jak wystudziłeś w garnku, to przelanie z góry napowietrzyło schłodzoną brzeczkę, to lepiej dla drożdży Nie powinno się przelewać w ten sposób gorącej brzeczki (ale ja i tak często tak robię)
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • pnabzdyk
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.11
              • 35

              #7
              05.03.2010

              Warka #5 Weizenbock (zestaw CP)

              Słód pilzneński 1,2 kg
              Słód pszeniczny 3,0 kg
              Słód monachijski 1,2 kg
              Słód karmelowy jasny 0,5 kg
              Słód karmelowy ciemny 0,2 kg
              Chmiel Lubelski granulat, 25 g
              Safbrew WB – 06

              Piwo wykonane z zacieraniem z dekokcją.

              Woda 15 l / 48 ̊ C wsypanie śruty

              Przerwy:
              44-45 ̊ C / 22 min
              Podgrzanie całości do 63 ̊ C

              Dekokcja: Odjęcie 1/3 części zacieru do osobnego naczynia. Podgrzanie do 72 ̊ C / 10 min – przerwa. Podgrzanie do wrzenia. Gotowanie 15 min i następnie przeniesienie gorący dekokt do zacieru głównego.

              Podgrzanie całego zacieru do 72 ̊ C / 50 min
              78 ̊ C – filtracja

              Brzeczka przednia 26 litrów / 16 Blg

              Chmielenie 96 ̊ C / 60 minut
              10minuta – 25g chmiel Lubelski

              Brzeczka końcowa 25 litrów / 16 Blg.

              Wszystko by było OK Gdyby nie filtracja. Armagedon !!! Pierwsze 3 litry poszły ok i później leciało ciurkiem. Po godzinie zwątpiłem, bo leciało by chyba ponad 10 godzin. Zaryzykowałem i ponownie podgrzałem do 78 stopni i ponownie zacząłem filtrację po wcześniejszym dokładnym przemyciu filtratora z oplotu i dolaniu podczas gotowania dodatkowo z 2 litrów gorącej wody do zacieru. Niestety wynik identyczny jak wcześniej. W sumie od godz. 13.00 do 21.00 uzyskałem 26 litrów BP. Przy poprzedniej warce filtracja przebiegła zupełnie bez problemowo. Dlatego nie wiem czy wina leży po mojej stronie czy to wina śrutu.
              Po chmieleniu zostało 22 litrów brzeczki 21 Blg. Brzeczkę dopiero dzis po 12 godzinach pracy rozcieńczyłem z woda do 25 litrów / 16 Blg. Mam nadzieję, że z piwka coś wyjdzie, bo przez tą długą filtrację drożdże zostały dopiero wsypane dziś o godz. 19.30
              Jednym słowem piwo dwudniowe Wszelkie uwagi na temat filtracji mile widziane.

              Comment

              • keto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.07
                • 388

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                A po co? Jak wystudziłeś w garnku, to przelanie z góry napowietrzyło schłodzoną brzeczkę, to lepiej dla drożdży Nie powinno się przelewać w ten sposób gorącej brzeczki (ale ja i tak często tak robię)
                Marusia zauważyłaś jakieś negatywne efekty tej operacji? Nie ukrywam, że i mi się takie coś zdarzyło .
                Pozdrawiam
                Artur

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
                  Marusia zauważyłaś jakieś negatywne efekty tej operacji? Nie ukrywam, że i mi się takie coś zdarzyło .
                  No coś Ty, jakbym zauważyła, to bym przestała tak robić
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X