A tradycja?
KNBiOŚ - Koło Naukowe Biotechnologii i Ochrony Środowiska, UE Wrocław
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Do stouta tradycyjnie używa się jęczmień palony.
Weizen - tradycyjnie piwo górnej fermentacji lekko chmielone dla aromatu.
Skoro mamy do czynienia z kołem naukowym to wydaje mi się, że ważne jest zachowanie takich szczegółów, których ja i zapewne wielu piwowarów stara się przestrzegać.
Tymczasem zwrócenie uwagi skutkuje "obrazą majestatu".
O co w tym wszystkim chodzi?Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-03-23, 18:18.Comment
-
Dobra. Skup się.
Zarzuciliście chłopakom, że użyli słodu palonego a nie jęczmienia.
Tow. Seta wykrzyczał nawet, że nie daje takiego samego efektu.
Jednym słowem uważasz, że stosowanie jęczmienia jako tańszego odpowiednika jest złem, bo wprowadzili je nowocześni menagerowie
Więc stwierdziłem, że według twojej powyzszej wypowiedzi
Na co ty wyjechałeś z
Przypomnijmy innym, że tradycją jest stosowanie jęczmienia palonego, który według Lewisa i Younga jest tańszym zamiennikiem słodu. Na co zresztą się obruszyłeś, bo tańsze zamienniki zaczeli stosować nowocześni menagerowie.
Co skwitowałem:
Ano pokićkało ci się mareksieCzasami nie warto byc tak zapiekłym i czytać dokładnie.
Na koniec:
A my byśmy pili nadal piwo tylko górnej fermentacji, no bo powstanie Pilsa to czysty przypadek i nie trzymanie się zasad.
P.S. Coraz bardziej zauważam grupę genetycznych piwowarów, coś jak genetyczni patrioci, pisowcy piwowarstwa, którzy posiedli jedyną słuszną receptę na warzenie a wszystko inne to zdrada i odejście od szczytnych ideałówMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
Z tym pilsem to przytaczasz legendę PU, jak to piwowarzy pospali się przy kadziach, itd. A jak wiadomo legendy to nie jest wiedza historyczna. Zanim powstał pilsner, dolna fermentacja była już znana od kilku wieków. To, ze powstał pilsner, to nie był żaden przypadek, ale świadome wykorzystanie kilku nowinek które same w sobie były już znane. Chodzi o drożdże dolnej fermentacji, jasny słód pilznenski, co z kolei było konsekwencję upowszechnienia się szklanych naczyń do piwa.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Tak się skupiłeś na punktowaniu Mareksa, że Ci wyleciało po drodze, że nikt nie ma nic przeciwko eksperymentowaniu, tylko używaniu niewłaściwych nazw (weizen potrójnie chmielony dolnej fermentacji). A co do jęczmienia palonego, to oprócz tradycji to sama osobiście chętnie bym przeczytała jakieś analizy różnic w efekcie (aromatyczno smakowym) stosowania jęczmienia palonego a słodu barwiącego. Jak również czym się różni słód czekoladowy, palony i barwiący. Oprócz EBC oczywiście.Comment
-
Jak dla mnie właśnie "koło" może się pokusić o łamanie tradycji, bo kto? koło gospodyń wiejskich, stowarzyszenie obrońców tradycji? Kiedy wiciu_w prowadził eksperymenty z użyciem zasypu kukurydzianego i enzymów nikt tak bardzo nie protestował. a teraz wszyscy "mądrzy" się wyróżniają. piwowarstwo to nie tylko prawo czystości składu. na tym nie kończy się istota piwowarstwa. gdybyśmy się zamknęli na to co określono w definicji stylu nie powstałoby tyle rodzajów piwa. koło jest po to by właśnie łamać bariery i szukać nowych sposobów, nowych receptur.Comment
-
No dobrze, E-prezesie, widzę, że w formie dzisiaj jesteś
W takim razie powiedz proszę, o czym myślisz, jak słyszysz słowo "weizen".
Zmierzam cały czas do tego, że można robić co się chce, byle nie wprowadzać niepotrzebnie w błąd. Poczytaj dyskusję o Ale Ale Kipera. Tam przynajmniej nie piszą, że jest to Ale, tylko - Ale Ale. Jak chłopaki napiszą, że uwarzyli Weizen Weizen, to się nie przyczepię, bo to będzie nazwa własna ich wynalazkuComment
-
Kiedyś jedna piosenkarka zaczęła eksperymentować z "mazurkiem", a mazurek to nie tylko część tytułu utworu, ale konkretna forma muzyczna. Jak się z tego robi w interpretacji tango, marsz żałobny, czy cygańskie "ore ore...", to już nie jest to mazurek.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
-
To nie chodzi o obrazę, to chodzi o to, że to był syf i trzeba to nazwać po imieniu. Tak samo jak ignorancję, głupotę, dziadostwo i oszukiwanie klienta, kiedy pisze się o braku pasteryzacji, a jednak się pasteryzuje.Comment