KNBiOŚ - Koło Naukowe Biotechnologii i Ochrony Środowiska, UE Wrocław

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ion
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.04
    • 77

    KNBiOŚ - Koło Naukowe Biotechnologii i Ochrony Środowiska, UE Wrocław

    Witam wszystkich serdecznie,

    W tym temacie pojawiać się będą (mam nadzieję - w miarę regularnie) dokonania naszego Koła Naukowego Biotechnologii i Ochrony Środowiska.

    Nasze Koło działa przy Katedrze Biotechnologii Żywności na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Głównym i jedynym obecnie obszarem działalności Koła jest biotechnologia, a w szczególności szeroko rozumiany przemysł fermentacyjny. W głównej mierze Koło stanowi grupa studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu z III, IV i V roku studiów oraz niewielka ilość absolwentów i osób spoza Uczelni (statut Koła dopuszcza taką ewentualność). Członkowie Koła poznają w sposób praktyczny szereg procesów fermentacyjnych, takich jak: proces technologiczny produkcji piwa, wina, rolniczych destylatów gorzelniczych, słodowania ziarna jęczmienia, pszenicy, żyta, amarantusa, gryki i innych zbóż oraz przeszczepiania i propagowania różnych szczepów drożdży piwowarskich, winiarskich i gorzelniczych, jak również proces produkcji biokomponentów (bioetanol, bioestry). Ponadto, w ramach działalności Koła, członkowie prowadzą badania analityczne (fizykochemiczne, mikrobiologiczne oraz organoleptyczne) surowców piwowarskich (słód, woda, drożdże) oraz wytworzonych produktów fermentacji.
    Tradycją stało się uczestnictwo KNBIOŚ we „Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich” organizowanych w drugim tygodniu maja we Wrocławiu, gdzie w 2008 i 2009 roku Koło zajęło III w piwie typu Stout i Dubble. Ponadto od kilku lat KNBIOŚ bierze czynny udział w projekcie „Fenomen” organizowanym przez organizację studencką Wiggor oraz z powodzeniem prowadzi jedną z konkurencji ekonomaliowych; cieszącą się ogromnym zainteresowaniem, o nazwie „Ustrzel Bronka”. Najaktywniejsi członkowie Koła uczestniczą w wycieczkach technologicznych do browarów i polmosów na terenie kraju i za granicą (Kompania Piwowarska Browar „Lech” w Poznaniu, Akwawit-Brasco w Lesznie i Wrocławiu, Browar „Primator” w Nachodzie, Browar „Opat” w Broumowie, Winnica „Węgrów” pod Oleśnicą i in.) oraz konferencjach o tematyce browarniczej „Jesienne spotkanie browarników”, zrzeszających przedstawicieli niemal wszystkich browarów z kraju.
    Czym może się poszczycić KNBIOŚ? Chociażby tym, że była członkini Koła pełni funkcję głównego browarnika w Minibrowarze „Spiż” w oddziale w Katowicach, a dwójka członków jest właścicielami prężnie rozwijającego się sklepu internetowego surowców i sprzętu browarniczo-winiarskiego.
    Głównym celem realizowanym w KNBIOŚ jest rozwijanie wśród młodych ludzi zainteresowań związanych z procesami fermentacyjnymi, z przebiegiem poszczególnych procesów i metodami ich udoskonalania, a także budowanie kontaktów z jednostkami gospodarczymi, działającymi w zakresie tej tematyki, w celu kontynuacji rozwijanych zainteresowań po ukończeniu Uczelni.

    Opis trochę przydługi, fakt, ale mam nadzieję że przebrnęliście

    Trochę ciekawszych rzeczy:
    - Obecnie w Kole działa aktywnie ok. 20 członków;
    - W poprzednim roku udało nam się z mniejszym lub większym sukcesem uwarzyć ok. 20 warek.
    - Opiekunem naukowym naszego Koła jest mgr inż. Tomasz Pieciuń

    Jeśliby ktoś chciał wspomóc nasze Koło jakimś datkiem, nie odmówimy jego przyjęcia

    W następnych postach będziemy przedstawiać nasze piwowarskie dokonania i ewentualnie umieścimy fotki naszej pracowni.

    Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich
    Last edited by ion; 2010-03-06, 00:34.
  • ion
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.04
    • 77

    #2
    Wiadomości z dzisiaj:

    Przelano na fermentację cichą dwa pilsy, docelowo na konkurs na WWA.

    Pils 1:
    Fermentacja burzliwa: 8 dni
    Początkowe Blg: 13
    Obecnie Blg: 4

    Pils 2:
    Fermentacja burzliwa: 7 dni
    Początkowe Blg: 12
    Obecnie Blg: 5

    Może niedługo zrobimy jakiegoś witbiera, co by konkurencję zrobić

    PS. Dziękujemy Wesołemu za drożdże dolne.
    Last edited by ion; 2010-03-06, 00:42.

    Comment

    • lisiewski
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 459

      #3
      Macie może jakieś zaprzyjaźnione koło na UW, PW, SGGW lub UKSW?

      Comment

      • Terry
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 148

        #4
        Z UKSW ja jestem Może nie jako koło ale chętnie pomogę w razie czego

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
          ... Głównym i jedynym obecnie obszarem działalności Koła jest biotechnologia, a w szczególności szeroko rozumiany przemysł fermentacyjny...
          Czemu mnie to nie dziwi?

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #6
            Też byłeś studentem

            Comment

            • skitof
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2007.11
              • 2484

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
              Ponadto, w ramach działalności Koła, członkowie prowadzą badania analityczne (fizykochemiczne, mikrobiologiczne oraz organoleptyczne) surowców piwowarskich (słód, woda, drożdże) oraz wytworzonych produktów fermentacji.
              Macie już jakieś dokonania w tym zakresie?

              Comment

              • ion
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.04
                • 77

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi
                Macie może jakieś zaprzyjaźnione koło na UW, PW, SGGW lub UKSW?
                Z tego co wiem, jesteśmy jedynym Kołem Naukowym w Polsce o podobnej działalności.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Czemu mnie to nie dziwi?
                Tzn.? Bo nie rozumiem aluzji. Jeśli chodzi o to, że przemysł fermentacyjny, to dlatego, że na naszym wydziale jedną ze specjalności jest Zarządzanie i Inżynieria Produkcji w przemyśle fermentacyjnym.

                Comment

                • ion
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.04
                  • 77

                  #9
                  Witam ponownie.

                  Dziś nasi adepci (nowi członkowie, pozyskani w zeszłym semestrze) pod światłym kierownictwem naszego opiekuna naukowego uwarzyli wiezenbier, czyli pszeniczniaka.

                  Zasyp klasyczny, czyli:
                  - słód pilzneński
                  - słód pszeniczny

                  Zacieranie dekokcyjne jednowarowe, z początkową przerwą ferulikową (ok.45 stopni)

                  Lekkie kłopoty z filtracją, przeciągnęła się trochę, ale też naszym za bardzo się nie spieszyło.

                  Chmielenie na 3 razy.

                  Brzeczka się właśnie chłodzi, jutro rano kolejna ekipa (ze mną również) także warzy, więc brzeczkę zaszczepi się drożdżami WB-06 i wyniesie do ciepłego pomieszczenia.

                  Postaram się zamieścić jakieś fotografie już jutro.

                  Pozdrawiam,
                  Ion

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    A skąd pomysł na chmielenie weizena na 3 razy?
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • ion
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.04
                      • 77

                      #11
                      Czysta ciekawość :P

                      Comment

                      • ion
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.04
                        • 77

                        #12
                        Dziś zaszczepiliśmy weizena drożdżami DOLNYMI: Budvarami konkretnie. Sprawdzimy jak bardzo dolna fermentacja wpłynie na zawartość lotnych substancji.
                        Znowu, czysta ciekawość.

                        Pils I ma obecnie 3 BLG, Pils II ma 4 BLG.

                        Z informacji dzisiejszych - Zrobiliśmy inwentaryzację naszego magazynku, spisaliśmy wszystkie butelki i drożdże i znaleźliśmy Piwo z roku 2005 .

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          To już nie jest weizen - używanie tej nazwy wprowadza w błąd, bo jest używana do określenia innego stylu piwa. Po prostu zrobiliście piwo pszeniczne, mocno chmielone, dolnej fermentacji Zapisuję się na degustację na Warsztatach Będzie smakował po prostu jak delikatny pilsik, a jeśli temperatura fermentacji w górnych granicach normy, to wyjdzie sympatyczny koelsch.
                          Last edited by Marusia; 2010-03-12, 15:37.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
                            Z tego co wiem, jesteśmy jedynym Kołem Naukowym w Polsce o podobnej działalności.
                            Na Wydziale Nauk o Żywności SGGW działa koło naukowe: http://kntz.sggw.pl/. Trzy, cztery lata temu dosyć prężnie zajmowało się tematem piwowarstwa. Na hali półtechniki stoi nawet półautomatyczna warzelnia o wybiciu ok 30 litrów. Co dzieje się teraz to nie wiem.
                            Last edited by darko; 2010-03-12, 15:58.

                            Comment

                            • ion
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.04
                              • 77

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              To już nie jest weizen - używanie tej nazwy wprowadza w błąd, bo jest używana do określenia innego stylu piwa. Po prostu zrobiliście piwo pszeniczne, mocno chmielone, dolnej fermentacji Zapisuję się na degustację na Warsztatach Będzie smakował po prostu jak delikatny pilsik, a jeśli temperatura fermentacji w górnych granicach normy, to wyjdzie sympatyczny koelsch.
                              A przyniesiemy, przyniesiemy.

                              Temperatura wynosi 13 stopni (od 12,5 do 13,5 stopnia się waha).
                              Wiezen miał być, ale teraz już faktycznie nie będzie.
                              Raz, że dolniaki, dwa, że chłopakom nie chciało się siedzieć dłużej i dobrać parametry i zamiast 12 Blg zrobili 14,5 Blg...
                              Co do mocnego chmielenia - niekoniecznie.
                              Razem poszło na 30 litrów warki 60g chmielu aromatycznego w szyszkach, po prostu chmiel w 3 porcjach poszedł (to miałem na myśli pisząc: chmielenie na 3 razy )

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                              Na Wydziale Nauk o Żywności SGGW działa koło naukowe: http://kntz.sggw.pl/. Trzy, cztery lata temu dosyć prężnie zajmowało się tematem piwowarstwa. Na hali półtechniki stoi nawet półautomatyczna warzelnia o wybiciu ok 30 litrów. Co dzieje się teraz to nie wiem.
                              O proszę, dzięki za kontakt, zawsze człowiek czegoś nowego się dowie

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X