Witam wszystkich serdecznie,
W tym temacie pojawiać się będą (mam nadzieję - w miarę regularnie) dokonania naszego Koła Naukowego Biotechnologii i Ochrony Środowiska.
Nasze Koło działa przy Katedrze Biotechnologii Żywności na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Głównym i jedynym obecnie obszarem działalności Koła jest biotechnologia, a w szczególności szeroko rozumiany przemysł fermentacyjny. W głównej mierze Koło stanowi grupa studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu z III, IV i V roku studiów oraz niewielka ilość absolwentów i osób spoza Uczelni (statut Koła dopuszcza taką ewentualność). Członkowie Koła poznają w sposób praktyczny szereg procesów fermentacyjnych, takich jak: proces technologiczny produkcji piwa, wina, rolniczych destylatów gorzelniczych, słodowania ziarna jęczmienia, pszenicy, żyta, amarantusa, gryki i innych zbóż oraz przeszczepiania i propagowania różnych szczepów drożdży piwowarskich, winiarskich i gorzelniczych, jak również proces produkcji biokomponentów (bioetanol, bioestry). Ponadto, w ramach działalności Koła, członkowie prowadzą badania analityczne (fizykochemiczne, mikrobiologiczne oraz organoleptyczne) surowców piwowarskich (słód, woda, drożdże) oraz wytworzonych produktów fermentacji.
Tradycją stało się uczestnictwo KNBIOŚ we „Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich” organizowanych w drugim tygodniu maja we Wrocławiu, gdzie w 2008 i 2009 roku Koło zajęło III w piwie typu Stout i Dubble. Ponadto od kilku lat KNBIOŚ bierze czynny udział w projekcie „Fenomen” organizowanym przez organizację studencką Wiggor oraz z powodzeniem prowadzi jedną z konkurencji ekonomaliowych; cieszącą się ogromnym zainteresowaniem, o nazwie „Ustrzel Bronka”. Najaktywniejsi członkowie Koła uczestniczą w wycieczkach technologicznych do browarów i polmosów na terenie kraju i za granicą (Kompania Piwowarska Browar „Lech” w Poznaniu, Akwawit-Brasco w Lesznie i Wrocławiu, Browar „Primator” w Nachodzie, Browar „Opat” w Broumowie, Winnica „Węgrów” pod Oleśnicą i in.) oraz konferencjach o tematyce browarniczej „Jesienne spotkanie browarników”, zrzeszających przedstawicieli niemal wszystkich browarów z kraju.
Czym może się poszczycić KNBIOŚ? Chociażby tym, że była członkini Koła pełni funkcję głównego browarnika w Minibrowarze „Spiż” w oddziale w Katowicach, a dwójka członków jest właścicielami prężnie rozwijającego się sklepu internetowego surowców i sprzętu browarniczo-winiarskiego.
Głównym celem realizowanym w KNBIOŚ jest rozwijanie wśród młodych ludzi zainteresowań związanych z procesami fermentacyjnymi, z przebiegiem poszczególnych procesów i metodami ich udoskonalania, a także budowanie kontaktów z jednostkami gospodarczymi, działającymi w zakresie tej tematyki, w celu kontynuacji rozwijanych zainteresowań po ukończeniu Uczelni.
Opis trochę przydługi, fakt, ale mam nadzieję że przebrnęliście
Trochę ciekawszych rzeczy:
- Obecnie w Kole działa aktywnie ok. 20 członków;
- W poprzednim roku udało nam się z mniejszym lub większym sukcesem uwarzyć ok. 20 warek.
- Opiekunem naukowym naszego Koła jest mgr inż. Tomasz Pieciuń
Jeśliby ktoś chciał wspomóc nasze Koło jakimś datkiem, nie odmówimy jego przyjęcia
W następnych postach będziemy przedstawiać nasze piwowarskie dokonania i ewentualnie umieścimy fotki naszej pracowni.
Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich
W tym temacie pojawiać się będą (mam nadzieję - w miarę regularnie) dokonania naszego Koła Naukowego Biotechnologii i Ochrony Środowiska.
Nasze Koło działa przy Katedrze Biotechnologii Żywności na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Głównym i jedynym obecnie obszarem działalności Koła jest biotechnologia, a w szczególności szeroko rozumiany przemysł fermentacyjny. W głównej mierze Koło stanowi grupa studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu z III, IV i V roku studiów oraz niewielka ilość absolwentów i osób spoza Uczelni (statut Koła dopuszcza taką ewentualność). Członkowie Koła poznają w sposób praktyczny szereg procesów fermentacyjnych, takich jak: proces technologiczny produkcji piwa, wina, rolniczych destylatów gorzelniczych, słodowania ziarna jęczmienia, pszenicy, żyta, amarantusa, gryki i innych zbóż oraz przeszczepiania i propagowania różnych szczepów drożdży piwowarskich, winiarskich i gorzelniczych, jak również proces produkcji biokomponentów (bioetanol, bioestry). Ponadto, w ramach działalności Koła, członkowie prowadzą badania analityczne (fizykochemiczne, mikrobiologiczne oraz organoleptyczne) surowców piwowarskich (słód, woda, drożdże) oraz wytworzonych produktów fermentacji.
Tradycją stało się uczestnictwo KNBIOŚ we „Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich” organizowanych w drugim tygodniu maja we Wrocławiu, gdzie w 2008 i 2009 roku Koło zajęło III w piwie typu Stout i Dubble. Ponadto od kilku lat KNBIOŚ bierze czynny udział w projekcie „Fenomen” organizowanym przez organizację studencką Wiggor oraz z powodzeniem prowadzi jedną z konkurencji ekonomaliowych; cieszącą się ogromnym zainteresowaniem, o nazwie „Ustrzel Bronka”. Najaktywniejsi członkowie Koła uczestniczą w wycieczkach technologicznych do browarów i polmosów na terenie kraju i za granicą (Kompania Piwowarska Browar „Lech” w Poznaniu, Akwawit-Brasco w Lesznie i Wrocławiu, Browar „Primator” w Nachodzie, Browar „Opat” w Broumowie, Winnica „Węgrów” pod Oleśnicą i in.) oraz konferencjach o tematyce browarniczej „Jesienne spotkanie browarników”, zrzeszających przedstawicieli niemal wszystkich browarów z kraju.
Czym może się poszczycić KNBIOŚ? Chociażby tym, że była członkini Koła pełni funkcję głównego browarnika w Minibrowarze „Spiż” w oddziale w Katowicach, a dwójka członków jest właścicielami prężnie rozwijającego się sklepu internetowego surowców i sprzętu browarniczo-winiarskiego.
Głównym celem realizowanym w KNBIOŚ jest rozwijanie wśród młodych ludzi zainteresowań związanych z procesami fermentacyjnymi, z przebiegiem poszczególnych procesów i metodami ich udoskonalania, a także budowanie kontaktów z jednostkami gospodarczymi, działającymi w zakresie tej tematyki, w celu kontynuacji rozwijanych zainteresowań po ukończeniu Uczelni.
Opis trochę przydługi, fakt, ale mam nadzieję że przebrnęliście
Trochę ciekawszych rzeczy:
- Obecnie w Kole działa aktywnie ok. 20 członków;
- W poprzednim roku udało nam się z mniejszym lub większym sukcesem uwarzyć ok. 20 warek.
- Opiekunem naukowym naszego Koła jest mgr inż. Tomasz Pieciuń
Jeśliby ktoś chciał wspomóc nasze Koło jakimś datkiem, nie odmówimy jego przyjęcia
W następnych postach będziemy przedstawiać nasze piwowarskie dokonania i ewentualnie umieścimy fotki naszej pracowni.
Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich
Comment