Skoro to koło naukowe, to proponuję zająć się badaniem różnych czynników na smak piwa. Czyli zamiast robić warki 30L, podzielcie brzeczkę na 6 po 5L, dajcie różne chmielenie/inne drożdże/inną temperaturę i piszcie sprawozdania BTW przyjmujecie też członków z innych uczelni?
KNBiOŚ - Koło Naukowe Biotechnologii i Ochrony Środowiska, UE Wrocław
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaozyrys Wyświetlenie odpowiedziZamiast robić warki 30L, podzielcie brzeczkę na 6 po 5L, dajcie różne chmielenie/inne drożdże/inną temperaturę i piszcie sprawozdania BTW przyjmujecie też członków z innych uczelni?
Niestety na takie "bawienie się" przy chmieleniu czy zacieraniu nie mamy za bardzo ani czasu, ani sprzętu.
Nie wiem, czy wiesz, ale przy jednym taborecie gazowym chmielenie tych 6 x po 5l wyjdzie 6x 75 minut = 450 minut = 7,5 godziny !!!
Możemy za to robić te same zasypy na 2 lub więcej różnych sposobów (np. w czwartek dekokt, w piątek infuzyjna, albo w czwartek chmiel na 3 razy, a w piątek na 2) i to też staramy się czynić.
Ostatnio nam udało się dwa pilsy na konkurs zrobić, jedno z chmieleniem dodatkowym na zimno - zobaczymy, które będzie smaczniejsze
Co do tego, czy przyjmujemy członków z innych uczelni - jeśli chciałbyś zobaczyć co robimy/ pomóc prześlij mi dane na PM (np. mail, lub gg) i będę Cię informował co i jak.
Członkiem zwyczajnym może nie zostaniesz, ale jako gość i nazwijmy to roboczo "członek wspierający" zapraszamy serdecznie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitofMacie już jakieś dokonania w tym zakresie?
Jeśli chciałbyś jakieś szczegóły - napisz na PM, wtedy skontaktuję się z naszym opiekunem naukowym i pewnie częścią badań się możemy podzielić
Comment
-
-
co do czasu to rozumiem, dlatego sam tego nie robię, bo i tak ledwo godzę warzenie ze studiami, ale skoro jest was więcej osób to wyobraziłem sobie to tak: każdy bierze kilka litrów do domku w butelce po mineralce, chmieli, szczepi, fermentuje i gotowe (fermentację możnaby przeprowadzić w butelkach 6L znalazłszy wodę w promocji z litrem gratis). Ewentualnie na jednej kuchence zajmie to ze 3h, w dodatku praktycznie bezobsługowo - dwa razy po 3 garnki na 3 palniki. Takie luźne pomysły, można kombinować..
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedziNiestety na takie "bawienie się" przy chmieleniu czy zacieraniu nie mamy za bardzo ani czasu, ani sprzętu...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziA macie jakiś konkretny program badawczy czy tak sobie luźno eksperymentujecie? Bo ja mam nieodparte wrażenie, że robicie sobie jaja po prostu.
Ale jeżeli naprawdę sądzisz, że rektor, dziekan i inni "wysocy" na naszej uczelni pozwoliliby nam działać "robiąc sobie jaja", to jesteś dość naiwny, albo po prostu zazdrosny.
PS. Wczoraj mieliśmy spotkanie z Komisją Akredytacyjną - jeżeli będziesz miał wątpliwości odnośnie stanu naszego "jaj robienia" zawnioskuj o raport końcowy.
A jeśli nie - to bądź łaskaw nas nie obrażać, bo to naprawdę boli.
Comment
-
-
Prościej będzie, jak zamieścisz to w sieci. Po co mam zawracać głowę Wysokiej Komisji?
Ale jak czytam takie coś:Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi... chłopakom nie chciało się siedzieć dłużej i dobrać parametry i zamiast 12 Blg zrobili 14,5 Blg...
Comment
-
-
Dobrze, myśl sobie jak chcesz, żeby nie robić z tego tematu pola bitwy ja nie będę od tej pory odpowiadał na Twoje jakże przemyślane i logiczne prowokacje.
I faktycznie - przepraszam, że studenci o godzinie 19:00 chcąc jak najszybciej iść do domu nie wyrównali ekstraktu, nasza wina i robimy sobie jaja.
Co do merytorycznej zawartości tematu:
Obecnie chcemy zrobić Sweet Stouta (używając receptury z lipca 2009, piwo było degustowane na Jesiennych Spotkaniach Browarników 2009) i sprawdzić, czy i na ile powtarzalny wynik uzyskamy.
W piątek prawdopodobnie zabierzemy się za witbiera konkursowego - pszenica już jest w magazynie, recepturę dopiero ustalamy.
Comment
-
-
Witam serdecznie,
W dniu dzisiejszym Młode Wilki uwarzyły co następuje:
Piwo "Murzyńskie" a la Stout Owsiany
Zasyp:
słód pilzneński
słód herbatnikowy (Biscuit)
słód barwiący Carafa II
słód melanoidynowy
słód karmelowy jasny
Chmielenie:
chmiel goryczkowy (x2)
Wyszło 27 litrów brzeczki, Blg 13, zadano drożdżami Stout Coopers z gęstwy z dnia 3.07.2009r.
Dodatkowo:
- Wczoraj nasi członkowie zrobili totalny remont pracowni, dzięki czemu jest czystsza, przystępniejsza i bardziej egonomiczna.
- Ześrutowałem dziś słód pilzneński i pszenicę na jutrzejszego Witbiera. Kupiona jest też kolendra i skórki pomarańczy.
Pozdrawiam,
Ion
Comment
-
-
Stout owsiany bez owsa? Bez jęczmienia palonego? No panowie To coś pomiędzy Schwarzbierem i rozcieńczonym koźlakiem. Moglibyście podać swoją drogą ilości surowców.
Ale abstrahując. Nie myśleliście może o powtórzeniu tych badań dla innych dezynfekantów? http://browar.biz/forum/showthread.php?t=69885 . Skoro dysponujecie pracownią, myślę że wyniki mogą być pouczające
Comment
-
-
Nasza pracownia niestety jest pracownią tylko z nazwy. To pomieszczenie, które co prawda mamy "na własność", ale niewyposażone w profesjonalny sprzęt.
Co do ilości zasypu: faktycznie, zapomniałem o płatkach owsianych. Jęczmień palony daje taki sam efekt co słód palony, którego też użyliśmy (a stosuje się go częściej, bo jest tańszy). A ilości nie podajemy, bo tak zadecydowała większość Tajemnica handlowa, czy cuś takiego...Nie mnie to oceniać, ja tu tylko postuję.
Seta: Stout Coopers to jedne z lepszych drożdży, z jakimi pracowałem. Bezproblemowe, dają wspaniały bukiet zapachowo-smakowy, ruszą już w 14 stopniach i nie padają do 26 stopni, pięknie odfermentowują. Polecam
Chmiel goryczkowy x 2 = Chmiel dodawany w 2 partiach - na początku i końcu chmielenia (już tłumaczyłem przy "chmielenie" na 3 razy)Last edited by ion; 2010-03-18, 23:43.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
Chmiel goryczkowy x 2 = Chmiel dodawany w 2 partiach - na początku i końcu chmielenia (już tłumaczyłem przy "chmielenie" na 3 razy)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedziCo do ilości zasypu: faktycznie, zapomniałem o płatkach owsianych. Jęczmień palony daje taki sam efekt co słód palony, którego też użyliśmy (a stosuje się go częściej, bo jest tańszy).Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Przecież już się przyznali:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedziNasza pracownia niestety jest pracownią tylko z nazwy.
Comment
-
Comment