KNBiOŚ - Koło Naukowe Biotechnologii i Ochrony Środowiska, UE Wrocław
Collapse
X
-
Chmielenie stouta na 3 razy mija się z celem - w tym piwie nie chodzi ani o smak, ani o aromat chmielowy. Od zawsze - od kiedy znam KNBIOŚ zadziwia mnie totalnie nie naukowe podejście do piwowarzenia. Nie, żebym uważała to za złe, tylko zadziwiające akurat u Was, jako koła naukowego. Jeśli przypisujecie jakiemuś piwu nazwę stylu, to powinniście trzymać się wytycznych. Jeśli tego nie robicie, to nie nazywajcie tego piwa nazwą oznaczającą co innego.
Nie musi być zgodne ze stylem i zasadami sztuki piwowarskiej byle miało %.Comment
-
Nie wiem jak to współgra z "pracownią tylko z nazwy", ale co tam. Może została tylko organoleptyka.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Dziękuję za wszystkie konstruktywne argumenty.
Naprawdę zastanawia mnie to, skąd w Was taka zawiść.
A bawi mnie (bo chyba to już tylko zostało) przeinaczanie moich postów. Po pierwsze, nigdzie nie napisałem, że robiliśmy Stouta (Tylko piwo a la Stout). Po drugie, nigdzie nie napisałem, że chmieliliśmy te Piwo Murzyńskie na trzy razy (tylko jest wyraźnie zaznaczone, że na dwa). Po trzecie, "pracownia tylko z nazwy" oznacza, że nie ma tam żadnych wymyślnych urządzeń, bo na nie nas nie stać (od kilkunastu miesięcy ani grosza nie dostaliśmy na działalność) - a tylko takie pomieszczenie w pełni wyposażone uznaję osobiście za pracownię (np. gdyby był termostat do hodowli szczepów drożdży, wirówka, jakakolwiek możliwość automatyzacji, specjalistyczny sprzęt laboratoryjny....ech marzenia...).
A po czwarte: w życiu do nas nie zaglądnęliście, a nas obrażacie. Marusia, faktycznie, od kiedy nas znasz (bo znamy się osobiście? nie pamiętam) regularnie zajmujemy punktowane miejsca w WWP, więc chyba rzeczywiście nie znamy się na tym, co robimy.....
Po piąte: Proszę Was bardzo - jeśli nie zrozumiecie jakiegoś posta -najpierw zapytajcie, a nie przekręcajcie dorabiając do tego ideologię.
A po szóste - dzięki za życzliwe przyjęcie...Ostatnia zmiana dokonana przez ion; 2010-03-21, 22:04.Comment
-
Jakoś nie za bardzo wiem z jakiego powodu miałaby mnie zawiść zżerać. W każdym razie, jak godzicie działalność analityczną z kompletnym brakiem wyposażenia "pracowni"? Tak z ciekawości pytam.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Na szczęście czasem mamy dostęp do pracowni, gdzie odbywają się laboratoria z fermentacji - i tam też badamy parametry piwa zgodnie z normą PN - 79098. Ponadto staramy się sami "kombinować", żeby jakoś jednak zaoptarzyć naszą "pracownię" w potrzebne materiały. Jak już wspominałem - pieniędzy z zewnątrz nie mamy, więc np. nie rozumiem argumentu:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SetaPrzesadzacie. Jako student nigdy nie sądziłem, że można nawalić się na koszt uczelni. Przecież to genialne!Comment
-
No i ok. Możecie jeszcze nie starać na siłę przypasować się Waszych piwnych pomysłów do jakiegoś konkretnego stylu. Chyba, że inaczej rozumiemy "a'la".Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
I ja nie rozumiem, czemu dyskusja jest tak nie na temat i tak zajadła.
Co do fanatycznego nazywania piw zgodnie ze stylem to wcale się tym nie przejmuję i uważam to za ograniczanie się do tego co ktoś kiedyś wymyślił i nazwał.
Sam dużo eksperymentuję ze składem mając w założeniach konkretne piwa, których się domyślam a których nie spotkałem lub może ich po prostu jeszcze nie ma.
No i ciekawe jak by "fanatycy stylu" nazwali piwo robione z kiełków ze słodu?
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Nie chodzi o eksperyment. Sam lubię eksperymentować. Chociaż nie prowadzę "koła naukowego" i nie wstydzę się, że wypijam piwo, które uwarzyłem. Nie widzę w tym niczego nienormalnego.
Zajadły jestem gdy widzę coś takiego:
Nasza pracownia niestety jest pracownią tylko z nazwy. (...)
Jęczmień palony daje taki sam efekt co słód palony(...)
A ilości nie podajemy, bo tak zadecydowała większośćTajemnica handlowa, czy cuś takiego(...)
Stout Coopers to jedne z lepszych drożdży, z jakimi pracowałem.Comment
-
Róbcie sobie co tam chcecie, tylko, tak jak tu piszemy - nie przystosowujcie na siłę nazw stylów do tych piwComment
-
Krzysiu: Chcesz program badawczy - zapraszamy do naszej siedziby - to Ty od nas czegoś chcesz, więc rusz swoją szanowną albo nie narzekaj, że Ci pod nos go nie podstawiamy.
Co do tematu:
W piątek uwarzony witbier.
Eksperymentalnie warka rozdzielona na dwa fermentory, gdzie zaszczepiono po 11 litrów innym szczepem drożdży.
Fermentor I - Drożdże belgijskie z gęstwy sprzed roku (ruszyły bezproblemowo).
Fermentor II - Drożdże Lager Coopers z gęstwy z października (też bezproblemowo) -> Seta - te drożdże specjalnie dla Ciebie dodałem, żebyć mógł na warszatach zobaczyć efekt ich pracy
Fermentacja górna oczywiście, w 17 stopniach Celsjusza.
Zasyp Witbiera:
- słód pilzneński
- niesłodowana pszenica
- płatki owsiane
Zacieranie: 4 przerwy, metoda infuzyjna
Gotowanie: Chmiel na początku
Pod koniec chmielenia kolendra i skórki z pomarańczy.
Chłodzenie do 25 stopni, nie trzeba było wyrównywać ekstraktu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Z końcem roku w Wielkopolskim Kole rozpoczął działalność browar restauracyjny.
Browar "Beefteka Browar Koło" zlokalizowany jest w pobliżu centrum, półtora kilometra od dworca kolejowego.
Lokal mieści się w budynku handlowo-usługowym na dolnym poziomie, dość zakamuflowany...-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
-
Channel: Niemcy
-
-
Witam.
Poszukuję informacji o przedwojennym browarze w Pakości (Pakosch) koło Inowrocławia.
W XIX w. istniała m.in. fabryka wód mineralnych, browar, destylarnia ... ale konkretnej informacji nie posiadam.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.-
Channel: Historia
-
-
Sprzedam 3-4 skrzynki z butelkami.
15 zl/skrzynkę.
Odbiór osobisty-Kiełczów pod Wrocławiem.
tel. 663882727
Tomasz.
Ogloszenie grzećnościowe...-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2021-08-25, 15:03 -
-
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment