KNBiOŚ - Koło Naukowe Biotechnologii i Ochrony Środowiska, UE Wrocław

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
    A po czwarte: w życiu do nas nie zaglądnęliście, a nas obrażacie. Marusia, faktycznie, od kiedy nas znasz (bo znamy się osobiście? nie pamiętam) regularnie zajmujemy punktowane miejsca w WWP, więc chyba rzeczywiście nie znamy się na tym, co robimy.....
    Czyli nie warto trzymać się wytycznych odnośnie danego stylu, kupować słód, specjalnie dedykowane drożdże, chmiel.
    Wystarczy uwarzyć coś a la określony styl, byleby smakowało jury i można odnieść sukces w konkursie piw domowych na WWP.

    Sorki Marusia, ale tak to zrozumiałem.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi

      Sorki Marusia, ale tak to zrozumiałem.
      Spoko, pracuję nad doborem profesjonalnego jury
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • ion
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.04
        • 77

        #48
        mareks - oprócz wytycznych i receptur trzeba jeszcze intuicji

        Marusia - to pojechałaś poprzednim jurorom. Na pewno się z tego ucieszyli...

        Comment

        • ion
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.04
          • 77

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie kleikowaliście pszenicy?
          Nie kleikowaliśmy. A próba jodowa wyszła negatywna, więc raczej skrobia uległa hydrolizie.

          Comment

          • Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

            #50
            Jak to nie kleikowaliście?
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
              Jak to nie kleikowaliście?
              Czekaj, wygrają KPD przy WWP tym witem i sam przestaniesz kleikować.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #52
                Chodzi mi o to, że co, od przerwy białkowej wzwyż nie zacierali? Zakres temperaturowy kleikowania niesłodowanej pszenicy to od 52 do 64 stopni Celsjusza. Czyli ją skleikowali, ale zasadniczo nie zdają sobie z tego sprawy.
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • ion
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.04
                  • 77

                  #53
                  Normalnie. I tak - to będzie Witbier. A kto się z tym nie zgadza, ma problem

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    #54
                    A ja się upieram, że kleikowaliście. I co teraz?
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #55
                      Majdanowiec: Mi się wydaje że remis.

                      ion - ostatnie pytanie i odwalam - dlaczego nazwaliście to koło "naukowe"?

                      Comment

                      • delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        dlaczego nazwaliście to koło "naukowe"?
                        Pewnie "tajemnica handlowa"
                        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                        (Frank Zappa)

                        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                        Comment

                        • ion
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.04
                          • 77

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                          Chodzi mi o to, że co, od przerwy białkowej wzwyż nie zacierali? Zakres temperaturowy kleikowania niesłodowanej pszenicy to od 52 do 64 stopni Celsjusza. Czyli ją skleikowali, ale zasadniczo nie zdają sobie z tego sprawy.
                          Kleikowanie rozumiem jako osobną operację, którą prowadzi się przed właściwym procesem zacierania. Nie robiliśmy tego, tylko połączyliśmy pszenicę ze słodem pilzneńskim bo ufaliśmy aparatowi enzymatycznemu naszego słodu i właściwej ku temu temperaturze.
                          Wszystko zależy od podejścia. Ale jak to mówią: Jak ktoś chce, to znajdzie coś, żeby się przyczepić.

                          Seta: Nie rusza mnie to. Możesz mnie nawet nazwać różowym Smerfem jeżdżącym na rogatym wielbłądzie, a i tak nie uda Ci się mnie obrazić. Twoje zdrowie!
                          Last edited by ion; 2010-03-23, 00:27.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi

                            Marusia - to pojechałaś poprzednim jurorom. Na pewno się z tego ucieszyli...
                            O to się nie martw - poczucia humoru im nie brakuje na pewno
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #59
                              Czepiacie się z zazdrości i zawiści bo miszczowie z koła naukowego opracują nowe metody warzenia i będzie trzeba uczyć się od nowa.

                              Comment

                              • Maidenowiec
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.07
                                • 2287

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
                                Kleikowanie rozumiem jako osobną operację, którą prowadzi się przed właściwym procesem zacierania.
                                To źle rozumiesz.
                                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                                Thou shallt not spilleth thy beer!

                                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X