Ja jednak nalegam na opublikowanie tego programu badawczego. Nie jesteście prywatnym kółkiem wzajemnej adoracji, tylko korzystacie z majątku uczelni, czyli środków publicznych. Nie zmuszajacie mnie, żebym zadał to pytanie rektorowi w trybie przewidzianym ustawą o dostępie do informacji publicznej.
KNBiOŚ - Koło Naukowe Biotechnologii i Ochrony Środowiska, UE Wrocław
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziTo źle rozumiesz.
Co tam słód, wszystko co zacieram a zapewne i chmiel też"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNo to się ciekawych rzeczy dowiedziałem z tej dyskusji - kleikuję słód!!!!Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziJa jednak nalegam na opublikowanie tego programu badawczego. Nie jesteście prywatnym kółkiem wzajemnej adoracji, tylko korzystacie z majątku uczelni, czyli środków publicznych. Nie zmuszajacie mnie, żebym zadał to pytanie rektorowi w trybie przewidzianym ustawą o dostępie do informacji publicznej.
Nawet mi głupiego maila nie wysłałeś z prośbą o przesłanie Ci tego, tylko piszesz na forum, że Ci się NALEŻY. No ok, to próbuj. Ale tak sobie myślę, że po dobroci zawsze jest łatwiej, nie? A z Twoich wypowiedzi mogę wywnioskować, że ten program potrzebny Ci jest nie ze względu na zainteresowanie tematem, tylko po to, by na końcu stwierdzić: Jesteście pijakami, którzy chleją na mój koszt, bo badań nie prowadzicie.
Fidoangel: Dzięki za miłe przyjęcie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedziZadaj pytanie rektorowi na piśmie w trybie przewidzianym ustawą.
Nawet mi głupiego maila nie wysłałeś z prośbą o przesłanie Ci tego, tylko piszesz na forum, że Ci się NALEŻY. No ok, to próbuj. Ale tak sobie myślę, że po dobroci zawsze jest łatwiej, nie? A z Twoich wypowiedzi mogę wywnioskować, że ten program potrzebny Ci jest nie ze względu na zainteresowanie tematem, tylko po to, by na końcu stwierdzić: Jesteście pijakami, którzy chleją na mój koszt, bo badań nie prowadzicie.
Comment
-
-
Nie, w ogóle mnie ani moich kolegów i koleżanek nie boli to, że myślicie o nas tak jak myślicie, że czepiacie się o każde słowo, czy niedopowiedzenie. W końcu jesteśmy idiotami, naukowymi ignorantami, którzy nie chcą się niczego uczyć, tylko pić na umór...
A więc, w ramach środków przeciwbólowych, nie będę od tej pory odpowiadał na żadne niemerytoryczne zaczepki. Koniec, skończyło się, głupi byłem, jeżeli myślałem, że tu też można mądrze i merytorycznie porozmawiać.Last edited by ion; 2010-03-23, 14:17.
Comment
-
-
Tak, na piwo.org na pewno pobłogosławią trzykrotnie chmielonego weizena dolnej fermentacji
Nie ma się co obrażać, tylko walczyć na argumenty. A kolegów poproszę o przystopowanie złośliwienia sięLast edited by Marusia; 2010-03-23, 15:08.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziPatrząc na ten wątek z dystansem i nie wdając się wcześniej w utarczki, jak wyżej wymienieni stwierdzam, że źle wybrałeś forum. Piwo.org jest pod tym względem lepsze. Zresztą przyznał to także Czes.
Comment
-
-
Panowie kłócicie się niepotrzebnie o drobiazgi. Nie jestem administratorem tego forum, ale ze względu na to, że go czytuję proszę kolegów o, jak to ujmę, bardziej wyważone wypowiedzi.
Kolego Ion. Forumowicze z pewnością za ostro się z Tobą obeszli, ale jak piszesz że jesteście kołem naukowym, to niestety, większość więcej od Was będzie wymagała niż od kogoś kto jest zupełnie "zielony". Studiujecie, macie zaplecze w postaci pracowników naukowych i to my powinniśmy raczej czegoś nowego dowiedzieć z teorii niż na odwrót. Ciekawostki w rodzaju:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika IonJęczmień palony daje taki sam efekt co słód palony, którego też użyliśmy (a stosuje się go częściej, bo jest tańszy)
Fido.
Słód to nie jest skleikowany jęczmień. Skrobia nadal jest w nim obecna, choć zmodyfikowana. Tak się składa, że temp. kleikowania i jęczmienia i pszenicy pokrywa się z temp. zacierania. Tak więc zawsze zachodzi proces kleikowania podczas zacierania. Dodatkowo część ziaren jęczmienia nie ulega słodowaniu i określa się je z angielska PUG i WUG (Partly/Whole Unmodified Grains) i tam jest zupełnie surowa skrobia, która też musi skleikować.
Inną sprawą jest, że na ogół w przypadku surowców niesłodowanych, kleikowanie przeprowadza przed zacieraniem, jako osobny proces. Myślę że to miał na myśli Ion pisząc że nie kleikowali pszenicy, bo nie robili tego oddzielnie.
Ja mam propozycję, aby na WWP członkowie tego koła zrobili pogadankę na temat mechanizmu kleikowania i czym różni się od słodowania. Marusia pisała, że chciałaby takie pogadanki włączyć do repertuaru Warsztatów, więc jest okazja abyśmy mogli skorzystać z wiedzy, być może przyszłych piwowarów.
Ion, głowa do góry, nikt nie mówił że będzie lekko. Wszyscy naukowcy czy odkrywcy mieli pod górkę na początku. I jak mawiają Francuzi "noblesse oblige" - reprezentujesz Koło naukowe to w Twoich postach merytoryczna poprzeczka jest znacznie wyżej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziSłód palony NIE DAJE takiego samego efektu jak jęczmień palony.
I chyba mało drożdży dotąd używałeś...
"Prażony jęczmień produkowany w podobnym procesie jak słód czekoladowy jest tańszą alternatywą. Produkt ten może spowodować problemy filtracyjne w czasie zacierania lub trudności z filtracją piwa, jeżeli beta-glukany są ekstrahowane w formie rozpuszczalnej."
Piwowarstwo, M.J.Lewis i Tom.W.Young, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2001
Dlatego właśnie tak napisałem, jak napisałem.Last edited by ion; 2010-03-23, 17:05.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziJa mam propozycję, aby na WWP członkowie tego koła zrobili pogadankę na temat mechanizmu kleikowania i czym różni się od słodowania.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzireprezentujesz Koło naukowe to w Twoich postach merytoryczna poprzeczka jest znacznie wyżej.Last edited by Marusia; 2010-03-23, 17:49.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedziSzukałem, szukałem i znalazłem (wiedziałem, że kiedyś o tym czytałem):
"Prażony jęczmień produkowany w podobnym procesie jak słód czekoladowy jest tańszą alternatywą.
Zapewne zaczęto je stosować właśnie po badaniach naukowych a wprowadzili je zarządzający piwowarstwem nowocześni managerowie.
Tylko czy o to właśnie chodzi?Last edited by mareks; 2010-03-23, 17:54.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziPodobnie jak kukurydza i syrop glukozowy.
Zapewne zaczęto je stosować właśnie po badaniach naukowych a wprowadzili je zarządzający piwowarstwem nowocześni managerowie.
Tylko czy o to właśnie chodzi?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment