A tradycja?
KNBiOŚ - Koło Naukowe Biotechnologii i Ochrony Środowiska, UE Wrocław
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziA tradycja?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Do stouta tradycyjnie używa się jęczmień palony.
Weizen - tradycyjnie piwo górnej fermentacji lekko chmielone dla aromatu.
Skoro mamy do czynienia z kołem naukowym to wydaje mi się, że ważne jest zachowanie takich szczegółów, których ja i zapewne wielu piwowarów stara się przestrzegać.
Tymczasem zwrócenie uwagi skutkuje "obrazą majestatu".
O co w tym wszystkim chodzi?Last edited by mareks; 2010-03-23, 18:18.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziO co w tym wszystkim chodzi?
Zarzuciliście chłopakom, że użyli słodu palonego a nie jęczmienia.
Tow. Seta wykrzyczał nawet, że nie daje takiego samego efektu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziSłód palony NIE DAJE takiego samego efektu jak jęczmień palony.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi"Prażony jęczmień produkowany w podobnym procesie jak słód czekoladowy jest tańszą alternatywą.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziPodobnie jak kukurydza i syrop glukozowy.
Zapewne zaczęto je stosować właśnie po badaniach naukowych a wprowadzili je zarządzający piwowarstwem nowocześni managerowie.
Tylko czy o to właśnie chodzi?
Jednym słowem uważasz, że stosowanie jęczmienia jako tańszego odpowiednika jest złem, bo wprowadzili je nowocześni menagerowie
Więc stwierdziłem, że według twojej powyzszej wypowiedzi
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziCzyli chłopaki dobrze zrobili.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziA tradycja?
Co skwitowałem:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziAle co tradycja? Wszystko juz ci się pokićkało
Na koniec:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziSkoro mamy do czynienia z kołem naukowym to wydaje mi się, że ważne jest zachowanie takich szczegółów, których ja i zapewne wielu piwowarów stara się przestrzegać.
P.S. Coraz bardziej zauważam grupę genetycznych piwowarów, coś jak genetyczni patrioci, pisowcy piwowarstwa, którzy posiedli jedyną słuszną receptę na warzenie a wszystko inne to zdrada i odejście od szczytnych ideałówMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziKoło naukowe może tez eksperymentować, mając zasady gdzieś. Gdyby naukowcy trzymali się ściśle reguł to by niczego nie wynaleźli A my byśmy pili nadal piwo tylko górnej fermentacji, no bo powstanie Pilsa to czysty przypadek i nie trzymanie się zasad.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziJa warzę dla siebie i będę trzymał się receptur.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziKoło naukowe może tez eksperymentować, mając zasady gdzieś.
Comment
-
-
Jak dla mnie właśnie "koło" może się pokusić o łamanie tradycji, bo kto? koło gospodyń wiejskich, stowarzyszenie obrońców tradycji? Kiedy wiciu_w prowadził eksperymenty z użyciem zasypu kukurydzianego i enzymów nikt tak bardzo nie protestował. a teraz wszyscy "mądrzy" się wyróżniają. piwowarstwo to nie tylko prawo czystości składu. na tym nie kończy się istota piwowarstwa. gdybyśmy się zamknęli na to co określono w definicji stylu nie powstałoby tyle rodzajów piwa. koło jest po to by właśnie łamać bariery i szukać nowych sposobów, nowych receptur.
Comment
-
-
No dobrze, E-prezesie, widzę, że w formie dzisiaj jesteś
W takim razie powiedz proszę, o czym myślisz, jak słyszysz słowo "weizen".
Zmierzam cały czas do tego, że można robić co się chce, byle nie wprowadzać niepotrzebnie w błąd. Poczytaj dyskusję o Ale Ale Kipera. Tam przynajmniej nie piszą, że jest to Ale, tylko - Ale Ale. Jak chłopaki napiszą, że uwarzyli Weizen Weizen, to się nie przyczepię, bo to będzie nazwa własna ich wynalazku
Comment
-
-
Kiedyś jedna piosenkarka zaczęła eksperymentować z "mazurkiem", a mazurek to nie tylko część tytułu utworu, ale konkretna forma muzyczna. Jak się z tego robi w interpretacji tango, marsz żałobny, czy cygańskie "ore ore...", to już nie jest to mazurek.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziPiwa tamtego nie piłem, więc się nie wypowiadam. A piwo dzieli się na dobre i złe. ot co."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziJa się nie obraziłem, a skoro reszta Polaków ma problem to ich sprawa.
Comment
-
Comment