KNBiOŚ - Koło Naukowe Biotechnologii i Ochrony Środowiska, UE Wrocław

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    ... Kiedy wiciu_w prowadził eksperymenty z użyciem zasypu kukurydzianego i enzymów nikt tak bardzo nie protestował...
    Nie prostestował, bo nie było po co. Wiciu od początku zadeklaorwał eksperymenty nad piwem z udziałem kukurydzy i prowadził serię warek, zwiększając udział kukurydzy. Miał jakiś program, jakiś określony cel, który na forum opisał. Nie nazywał swojego piwa "a la pilsner".

    W tym przypadku programu brak, celu brak, tylko jakieś losowe wybryki piwowarskie. Nie chodzi o to, że eksperymentują, tylko czemu ma to służyć. Ja nie potrafię sobie wyobrazić, co ma wyniknąć z porównania "weizena" dolnej fermentacji ze "stoutem owsianym" bez owsa.

    Do wicia mam żal tylko o to, że po zakończeniu eksperymentów nie pochwalił się ostatecznym wynikiem.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #92
      To jest inny wątek...
      Edit: to do kopyra
      Last edited by fidoangel; 2010-03-23, 21:44.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Jasne,że z hymnami nie robi się takich parafraz jak z innymi utworami, ale... co tam świat się zmienia.
        Hendriks robił.

        Hymn w oryginale na państwowych uroczystościach. Na meczach piłki kopanej może być nawet "Karolinka z Gogolina"
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #94
          IMHO, celem tego koła jest edukowanie od podstaw, nie tworzenie programów mających na celu udowadnianie tez, czy odwrotnie. Tak to przyjąłem i akceptuje. Nie jestem rektorem i nie moja brocha by im tego zakazać. Edukacja to bardzo ważna kwestia i jak się ją ubierze w odpowiednie hasła czyni cuda. Ty Krzysiu też jesteś zwykle anty a czasem pojawiasz się na "spotkaniach edukacyjnych" z piwowarstwem w roli głównej. Nie dla pieniedzy, nie dla sławy, a ... czemu?
          Last edited by e-prezes; 2010-03-23, 21:51.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            #95
            IMHO, celem tego koła jest edukowanie od podstaw, nie tworzenie programów mających na celu udowadnianie tez, czy odwrotnie. Tak to przyjąłem i akceptuje. Nie jestem rektorem i nie moja brocha by im tego zakazać. Edukacja to bardzo ważna kwestia i jak się ją ubierze w odpowiednie hasła czyni cuda. Ty Krzysiu też jesteś zwykle anty a czasem pojawiasz się na "spotkaniach edukacyjnych" z piwowarstwem w roli głównej. Nie dla pieniędzy, nie dla sławy, a ... czemu?
            Last edited by e-prezes; 2010-03-23, 21:52.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #96
              Celem koła naukowego nie jest edukowanie od podstaw. Od podstaw edukuje kierunek studiów, jaki się wybrało. Koło naukowe to coś więcej, coś wykraczającego poza podstawowy program studiów. Wszystkie, jakie widziałem na studiach, miały jakiś program, mniej lub bardziej ambitny. Wpisz sobie w googla "koło naukowe" i zobacz, co wyskakuje. Niektóre mają naprawdę ciekawe pomysły. Pomijam fakt, że koło o takim profilu na tej uczelni to już są jaja.

              Tak jeszcze z ciekawości do iona: Komisja Akredytacyjna w czynnościach kontrolnych testuje wasze produkty czy zadowala się papierologią?

              Comment

              • VanPurRz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 4229

                #97
                Hmm u nas na Biologii koła naukowe brały udział w badaniach naukowychy prowadzonych przez Wydział ale nie zawszee miały swój własny program. Wykraczały poza program studiów ale też korzystały z majątku uczelni za zgodą dziekana. I ta zgoda jest tu kluczowa. Jeżeli dziekan zgadza się na taką działalność koła i nie widzi problemu to czemu my mamy widzieć????
                Natomiast inną sprawą jest ocena czy "potrójnie chmielony weizen dolnej fermentacji" jest w ogóle weizenem. Na pewno nie jest zgodny ze stylem i weizenem nie powinno się go nazywać.
                Drugą sprawą jest rzeczywista wiedza na temat warzenia (czy szerzej biotechnologii, procesu fermentacji itp pod kątem mikrobiologii itp) tego koła. Ale tu ja nie podejmuje się oceny (za mały neptek jestem), natomiast pewne sformułowania budzą spore wątpliwości co do jakości tej wiedzy.
                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Pomijam fakt, że koło o takim profilu na tej uczelni to już są jaja.
                  Od początku mnie to dziwi.
                  Uczelnia ekonomiczna i badania nad fermentacją.

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #99
                    Czepiliście się nazwy "weizen" a w takim razie proszę o podpowiedź: jak nazwać piwo zrobione z pszenicy?
                    Dla ułatwienia parę podpowiedzi:
                    Nazwa w języku polskim: Pszenica
                    Nazwa w języku angielskim: Wheat
                    Nazwa w języku francuskim: Blé
                    Nazwa w języku niemieckim: Weizen
                    Nazwa łacińska: Triticum aestivum

                    Śmieszy mnie już cała ta dyskusja...
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Khan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.09
                      • 297

                      Witam, jak zobaczyłem 06.03.2010r pierwszy wpis nowopowstałego browaru: koło naukowe...... bardzo się zainteresowałem gdyż wiem do czego studenci są zdolni (szczególnie po kufelku... burza mózgów jest specyficznie "wydajna ).
                      Miałem nadzieję, że koło nakarmi nas wiedzą i nowym spojrzeniem i może ciekawymi pomysłami, również może pomysłami na ciekawe nowe warki... Oczywiście pszeniczne to pszeniczne, a pilzner to pilzner. Pewne modyfikacje są dopuszczalne, ale totalne zmiany receptury po prostu muszą zmienić nazwanie danej warzonej warki. (to odnośnie wspomnianej wcześniej tradycji warzelnictwa)

                      Co mnie najbardziej zaciekawiło i czekałem z niecierpliwością: a mianowicie na naukowe i metodyczne podejście do sprawy warzenia. W warunkach domowych nie mamy często możliwości prowadzenia badań nad np. wpływem podmiany słodów, zmian drożdży, temperatur zacierania. Wszyscy robimy takie "badania" ale w domowy sposób i na domową skalę. Czytamy i przeszukujemy forum wyławiając potrzebne informacje, ale brakuje ciekawych opracowań z wielu zagadnień. Jest wiele możliwości badań czynników wpływających na wydajność, smak..... kierunków zadań koła naukowego w zakresie warzenia jest sporo. ALE!!! badania mają i muszą spełniać pewne cechy. I tu odesłałbym do przestudiowania tematu "metodyka prowadzenia badań..."

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        A co do jęczmienia palonego, to oprócz tradycji to sama osobiście chętnie bym przeczytała jakieś analizy różnic w efekcie (aromatyczno smakowym) stosowania jęczmienia palonego a słodu barwiącego. Jak również czym się różni słód czekoladowy, palony i barwiący. Oprócz EBC oczywiście.
                        Podbijam, żeby nie zaginęło KNBiOŚie, co Wy na to - może takie małe śledztwo...?
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Khan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.09
                          • 297

                          Z góry zaznaczam, że jestem pozytywnie nastawiony) heheheh.
                          Idąc za słowami Marusi to może my tutaj na forum wypiszmy tematy "śledztw" (czyt. opracowań) jakie byśmy chcieli, jakie byśmy oczekiwali jako efekt badawczy Koła Naukowego....

                          Comment

                          • ion
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.04
                            • 77

                            Dobra, kilka odpowiedzi.

                            Po pierwsze: Krzysiu: Jakby Ci się chciało wejść choć raz na stronę naszej uczelni, przeczytałbyś, że jednym z Wydziałów jest Wydział Inżynieryjno-Ekonomiczny. Na nim zaś Katedra Biotechnologii Żywności. My zaś działamy przy tej Katedrze.

                            Po drugie: Sprzęt: Korzystamy ze zamortyzowanych urządzeń laboratoryjnych (kilka kolb, pipet) i urządzeń zakupionych bądź przekazanych nam przez Browamator. Także uwierzcie mi, nie jest łatwo robić jakiekolwiek analizy, ale staramy się.

                            Po trzecie: Temaciki: Możecie podrzucać, ale pamiętajcie, że my też na razie robimy wszystko za swoje pieniądze, od parunastu ładnych miesięcy utrzymujemy się tylko ze składek członkowskich i bonów za miejsca w konkursach. Czasem jakiś sponsor znajdzie się i da nam kilka złotych, ale nie za wiele.

                            Po czwarte i ostatnie: Darowalibyście sobie z tym weizenem dolnej fermentacji. Sam napisałem 4 strony wcześniej, że "Wiezen miał być, ale teraz już faktycznie nie będzie". Ale chyba tylko ja czytam wszystkie posty. Co do chmielenia w 3 partiach - a właściwie czemu nie? Dlaczego nie można rozdzielić dodawaniae chmielu do pszeniczniaka na 3 razy w mniejszych ilościach, tylko walić klasycznie 2 razy? Przecież gdyby każdy był takim klasykiem, to wszystkie piwa smakowałyby tak samo....

                            Comment

                            • ion
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.04
                              • 77

                              Ok, po kilku tygodniach nieobecności czas ruszyć trochę temat.

                              Z wiadomości ogólnych - dziękujemy sklepowi twojbrowar.pl za zasponsorowanie nam kilku fermentorów, słodów oraz dużej ilości drożdży.
                              Z wiadomości browarniczych - powstało kilka nowych piw:
                              - Fenomenalny Stout /nazwa pochodzi od nazwy imprezy, na której był warzony: FenoMEN, nie od tego, że jesteśmy tacy zarozumiali, żeby oceniać swoje piwa jeszcze przed ich spróbowaniem/ .
                              Zasyp:
                              • słód Pale Ale
                              • słód barwiący Carafa I
                              • jęczmień palony
                              • płatki owsiane
                              • płatki jęczmienne
                              • słód karmelowy

                              Filtracja szła jak krew z nosa, ale w końcu jakoś się udało.
                              Chmielenie: Marynka (w dwóch partiach)
                              Drożdże: WLP 004 White Labs
                              Ekstrakt: 13 Blg
                              - Stout Mordred /dzisiaj uwarzony/
                              Nazwał tak piwo kolega, który dziś pierwszy raz uwarzył swoje piwo: "Bo strasznie czarne".
                              Zasyp:
                              • słód pilzneński
                              • słód herbatnikowy (Biscuit)
                              • słód pszeniczny czekoladowy
                              • słód barwiący Carafa I
                              • jęczmień palony
                              • płatki owsiane
                              • płatki jęczmienne
                              • słód Carahell

                              Filtracja szybko i sprawnie, jakieś 40 minut i zrobione razem z wysładzaniem.
                              Chmielenie: Nugget i Cervenak czeski z browaru w Broumovie.
                              Drożdże: Gęstwa z Fenomenalnego Stouta WLP 004 White Labs
                              Ekstrakt: 13 Blg
                              - Piwo Miodowe:
                              Uwarzone dawno, bo 27.02, ale nie było o nim słowa, więc zamieszczam:
                              Zasyp:
                              • słód pilzneński
                              • słód monachijski
                              • słód Carahell

                              Chmielenie: Lubelski w dwóch partiach. 15 minut przed końcem chmielenia dodano kilogram miodu.
                              Drożdże: Coopers Lager
                              Ekstrakt: 14 Blg
                              Tutaj troszkę niemiłe zaskoczenie - mimo bardzo ładnego zapachu miodu roznoszącego się po całym pokoju naszego opiekuna, gdzie odbywała się fermentacja, w piwie miodu czuć bardzo mało. Na przyszłość chyba rzucimy więcej miodu lub miód lepszej jakości (ten był wielokwiatowy z Lidla).
                              - Piwo pomarańczowe.
                              Pomysł na to piwo pojawił się przy tworzeniu receptury na witbiera. Troszę inwencji i wyszło coś takiego.
                              Zasyp:
                              • słód pilzneński
                              • niesłodowana pszenica
                              • płatki owsiane

                              Chmielenie: Lubelski szyszki (w dwóch partiach), 15 minut przed końcem gotowania dodano 6 pomarańczy pod postacią skórek i soku z nich.
                              Drożdże: Z gęstwy z pszenicznego (chyba WB - 06 ale głowy nie dam)
                              Ekstrakt: 14 Blg.

                              Tyle naszych dokonań.
                              Oprócz tego członkowie naszego koła uczestniczyli we Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich oraz w Wycieczce branżowej do browarów w Broumovie (Opat) i Nachodzie (Primator).

                              Pozdrawiam,
                              Ion

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X