W kuchni po prawej się warzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 07-2009
    • 5853

    Pewnie przyjdzie i na to pora ale odsuwam takie eksperymenty w czasie. Jednak piwo to nie galareta z nóżek

    Comment

    • Kazimierz_W
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼🍼
      • 05-2009
      • 689

      Nie ma to absolutnie żadnego wpływu na smak piwa. W literaturze dotyczącej angielskich piw- casket ale, wymagane wręcz jest za każdym dodanie karuku (żelatyny). Z tym, że Ty w domu zlewasz piwo z nad osadu żelatyny, a tam zostaje to w beczce do wyszynku.
      Browar Bociana smaczny od rana
      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 05-2005
        • 3516

        Podaj namiary na tę literaturę, bo ja na coś takiego nie trafiłem.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 02-2001
          • 14936

          Jaką literaturę, u licha? Klarowanie karukiem piw angielskich to podstawa wiedzy o piwach wyspiarskich w beczkach. Żelatyna działa dokładnie tak samo, powszechnie stosuje się tę metodę w winiarstwie domowym. Moim zdaniem w piwie jest mniej przydatna, ze względu na większą ilość osadów i w związku z tym większą stratę piwa.

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 05-2005
            • 3516

            No właśnie proszę o wspomnianą "literaturę". Ja tam trafiam jedynie na "fining agents", których używały browary produkujące podłe piwo po to, by je sprzedać jako "fine beer", względnie oszuści próbujący opchnąć zepsute piwo jako dobre, co nota bene do końca XIX wieku groziło zabójczą karą finansową, dochodzącą do 500 koron (~200 funtów).
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 02-2001
              • 14936

              Po wpisaniu w googla słowa "karuk", otrzymuję się po polsku taki pierwszy wynik: http://pl.wikipedia.org/wiki/Karuk . Polecam przeczytać dział "zastosowanie".

              Krótko omawia zastosowanie karuku również Kopyr w recenzji książki Dave Millera: http://blog.kopyra.com/index.php/201...lko-dla-orlow/

              Comment

              • Kazimierz_W
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🍼🍼
                • 05-2009
                • 689

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                Podaj namiary na tę literaturę, bo ja na coś takiego nie trafiłem.
                David Sutula - Mild Ale (Brewers Publications)
                Last edited by Kazimierz_W; 19-02-2013, 06:22.
                Browar Bociana smaczny od rana
                Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                Comment

                • eslord
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 04-2009
                  • 78

                  Krzysiu ma racje chodzi dokładnie o Isinglass i klarują tym REAL ALE bezpośrednio w beczki do wyszynku.

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 07-2009
                    • 5853

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    (...) Moim zdaniem w piwie jest mniej przydatna, ze względu na większą ilość osadów i w związku z tym większą stratę piwa.
                    Przy chmieleniu na zimno 20-40 gramami chmielu, osadów mam około 1-1,5 litra. Czy ilość piwa dodatkowo absorbowana przez żelatynę jeszcze bardziej zwiększa straty?

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 05-2005
                      • 3516

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika eslord
                      Krzysiu ma racje chodzi dokładnie o Isinglass i klarują tym REAL ALE bezpośrednio w beczki do wyszynku.
                      W rzeczy samej, racja.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 02-2001
                        • 14936

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                        Przy chmieleniu na zimno 20-40 gramami chmielu, osadów mam około 1-1,5 litra. Czy ilość piwa dodatkowo absorbowana przez żelatynę jeszcze bardziej zwiększa straty?
                        Nie mierzyłem tego dokładnie, ale wydaje mi się, że tak. Właściwie to w ogóle nie mierzeyłem tego na chmielu luzem, raz tylko zastosowałem, jak dodawałem chmiel w pakunkach, i wyszło tego osadu więcej. Natomiast pamiętam z czasów, jak robiłem wino - osadu było więcej, ale wino idealnie klarowne. Nawet takie, które nie chciało się sklarować przez pół roku.

                        Wyjście to klarowanie na dwa razy - najpierw grawitacyjnie, a dopiero po nim żelatynowe. No i coś za coś - chce się mieć klar i mało osadu w butelkach, trzeba więcej piwa poświęcić.
                        Last edited by Krzysiu; 19-02-2013, 12:37.

                        Comment

                        • eslord
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 04-2009
                          • 78

                          Moim zdaniem troche przesadzacie z tymi stratami... klarowalem zelatyna i zolem, sama zelatyna tez, osadow jest moze szklanka czasami mniej i wyglada to tak nieapetycznie ze moglbym poswiecic wiecej piwa aby sie tego pozbyc...
                          W planach klarowanie karukiem bo zarowno zol jak i zelatyna maja swoje minusy.

                          Comment

                          • leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 07-2009
                            • 5853

                            #47 Stout

                            Zasyp:
                            • 3,80 kg pale ale (5,5 EBC)
                            • 0,40 kg płatki jęczmienne
                            • 0,27 kg jęczmień palony (1100,0 EBC)
                            • 0,13 kg black (1500,0 EBC)
                            • 0,10 kg czekoladowy (900,0 EBC)
                            • 0,07 kg zakwaszający (5,9 EBC)
                            • łyżeczka gipsu

                            Zacieranie:
                            • 66°C - 75'
                            • mash out

                            Gotowanie:
                            • 60' - 35 g Bramling Cross [6,00 %]
                            • 10' - 13 g Bramling Cross [6,00 %]

                            Chyba komputer zwariował bo BS wyliczył sprawność zacierania na 92%. Po rozcieńczeniu do 12,5 Blg brzeczka zadana Windsorami (tym razem nie przeterminowane ) odfermentowała do 4 Blg. Po nagazowaniu piwo przyjemnie czekoladowe i dość treściwe.

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 07-2009
                              • 5853

                              #48 Mild

                              Znowu coś do picia i znowu coś "bezcytrusowego"

                              Zasyp:
                              • 3,10 kg pale ale (5,5 EBC)
                              • 0,25 kg Amber (45,0 EBC)
                              • 0,15 kg czekoladowy (900,0 EBC)
                              • łyżeczka gipsu

                              Zacieranie:
                              • 68°C - 80'
                              • mash out

                              Gotowanie:
                              • 60' - 16 g Pacific Gem [12,00 %]
                              • 10' - łyżeczka mchu irlandzkiego



                              Brzeczka 10 Blg. zadana kilkoma łyżkami gęstwy Windsorów postoutowych. Zeszło do 3 Blg., do refermentacji użyłem 75 g cukru. Chmiel jakiś osłabiony musiał być bo kalkulator pokazuje ca 25 IBU a w smaku jest tylko w końcówce leciutko goryczkowe. Idealne piwo na nadchodzący upalny łikend

                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 07-2009
                                • 5853

                                #49 Australijska Pszenica

                                Wszyscy robią american wheat, to i ja. Tyle, że z australijskimi drożdżami i chmielem, polskim słodem i od razu wiedziałem, że nie planuję chmielenia na zimno, więc chyba nie american?

                                Zasyp:
                                • 1,60 kg pale ale (5,5 EBC)
                                • 1,45 kg pszeniczny (3,0 EBC)
                                • 0,10 kg Amber (45 EBC)

                                Zacieranie:
                                • 66°C - 75'
                                • mash out

                                Gotowanie:
                                • 60' - 7 g Pacific Gem
                                • 15' - 7 g Pacific Gem
                                • 0' - 11 g Simcoe


                                Celowałem w "normalny" ekstrakt i wyszło 17 litrów brzeczki o ekstrakcie 11,5° Blg. Zadane nieuwodnionymi drożdżami MauriBrew Ale. Fermentowałem 29 dni (!) bez cichej, w stabilnej temperaturze 20 °C.
                                Wyszło niezobowiązujące piwo, słodowo-zbożowe z lekką goryczką, do płukania gardła.

                                I w tym roku to byłoby na tyle

                                Comment

                                Przetwarzanie...