W kuchni po prawej się warzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #106
    Pewnie przyjdzie i na to pora ale odsuwam takie eksperymenty w czasie. Jednak piwo to nie galareta z nóżek

    Comment

    • Kazimierz_W
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼🍼
      • 2009.05
      • 689

      #107
      Nie ma to absolutnie żadnego wpływu na smak piwa. W literaturze dotyczącej angielskich piw- casket ale, wymagane wręcz jest za każdym dodanie karuku (żelatyny). Z tym, że Ty w domu zlewasz piwo z nad osadu żelatyny, a tam zostaje to w beczce do wyszynku.
      Browar Bociana smaczny od rana
      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #108
        Podaj namiary na tę literaturę, bo ja na coś takiego nie trafiłem.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #109
          Jaką literaturę, u licha? Klarowanie karukiem piw angielskich to podstawa wiedzy o piwach wyspiarskich w beczkach. Żelatyna działa dokładnie tak samo, powszechnie stosuje się tę metodę w winiarstwie domowym. Moim zdaniem w piwie jest mniej przydatna, ze względu na większą ilość osadów i w związku z tym większą stratę piwa.

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #110
            No właśnie proszę o wspomnianą "literaturę". Ja tam trafiam jedynie na "fining agents", których używały browary produkujące podłe piwo po to, by je sprzedać jako "fine beer", względnie oszuści próbujący opchnąć zepsute piwo jako dobre, co nota bene do końca XIX wieku groziło zabójczą karą finansową, dochodzącą do 500 koron (~200 funtów).
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #111
              Po wpisaniu w googla słowa "karuk", otrzymuję się po polsku taki pierwszy wynik: http://pl.wikipedia.org/wiki/Karuk . Polecam przeczytać dział "zastosowanie".

              Krótko omawia zastosowanie karuku również Kopyr w recenzji książki Dave Millera: http://blog.kopyra.com/index.php/201...lko-dla-orlow/

              Comment

              • Kazimierz_W
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🍼🍼
                • 2009.05
                • 689

                #112
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                Podaj namiary na tę literaturę, bo ja na coś takiego nie trafiłem.
                David Sutula - Mild Ale (Brewers Publications)
                Ostatnia zmiana dokonana przez Kazimierz_W; 2013-02-19, 06:22.
                Browar Bociana smaczny od rana
                Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                Comment

                • eslord
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.04
                  • 78

                  #113
                  Krzysiu ma racje chodzi dokładnie o Isinglass i klarują tym REAL ALE bezpośrednio w beczki do wyszynku.

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #114
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    (...) Moim zdaniem w piwie jest mniej przydatna, ze względu na większą ilość osadów i w związku z tym większą stratę piwa.
                    Przy chmieleniu na zimno 20-40 gramami chmielu, osadów mam około 1-1,5 litra. Czy ilość piwa dodatkowo absorbowana przez żelatynę jeszcze bardziej zwiększa straty?

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #115
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika eslord
                      Krzysiu ma racje chodzi dokładnie o Isinglass i klarują tym REAL ALE bezpośrednio w beczki do wyszynku.
                      W rzeczy samej, racja.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #116
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                        Przy chmieleniu na zimno 20-40 gramami chmielu, osadów mam około 1-1,5 litra. Czy ilość piwa dodatkowo absorbowana przez żelatynę jeszcze bardziej zwiększa straty?
                        Nie mierzyłem tego dokładnie, ale wydaje mi się, że tak. Właściwie to w ogóle nie mierzeyłem tego na chmielu luzem, raz tylko zastosowałem, jak dodawałem chmiel w pakunkach, i wyszło tego osadu więcej. Natomiast pamiętam z czasów, jak robiłem wino - osadu było więcej, ale wino idealnie klarowne. Nawet takie, które nie chciało się sklarować przez pół roku.

                        Wyjście to klarowanie na dwa razy - najpierw grawitacyjnie, a dopiero po nim żelatynowe. No i coś za coś - chce się mieć klar i mało osadu w butelkach, trzeba więcej piwa poświęcić.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-02-19, 12:37.

                        Comment

                        • eslord
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.04
                          • 78

                          #117
                          Moim zdaniem troche przesadzacie z tymi stratami... klarowalem zelatyna i zolem, sama zelatyna tez, osadow jest moze szklanka czasami mniej i wyglada to tak nieapetycznie ze moglbym poswiecic wiecej piwa aby sie tego pozbyc...
                          W planach klarowanie karukiem bo zarowno zol jak i zelatyna maja swoje minusy.

                          Comment

                          • leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

                            #118
                            #47 Stout

                            Zasyp:
                            • 3,80 kg pale ale (5,5 EBC)
                            • 0,40 kg płatki jęczmienne
                            • 0,27 kg jęczmień palony (1100,0 EBC)
                            • 0,13 kg black (1500,0 EBC)
                            • 0,10 kg czekoladowy (900,0 EBC)
                            • 0,07 kg zakwaszający (5,9 EBC)
                            • łyżeczka gipsu

                            Zacieranie:
                            • 66°C - 75'
                            • mash out

                            Gotowanie:
                            • 60' - 35 g Bramling Cross [6,00 %]
                            • 10' - 13 g Bramling Cross [6,00 %]

                            Chyba komputer zwariował bo BS wyliczył sprawność zacierania na 92%. Po rozcieńczeniu do 12,5 Blg brzeczka zadana Windsorami (tym razem nie przeterminowane ) odfermentowała do 4 Blg. Po nagazowaniu piwo przyjemnie czekoladowe i dość treściwe.

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #119
                              #48 Mild

                              Znowu coś do picia i znowu coś "bezcytrusowego"

                              Zasyp:
                              • 3,10 kg pale ale (5,5 EBC)
                              • 0,25 kg Amber (45,0 EBC)
                              • 0,15 kg czekoladowy (900,0 EBC)
                              • łyżeczka gipsu

                              Zacieranie:
                              • 68°C - 80'
                              • mash out

                              Gotowanie:
                              • 60' - 16 g Pacific Gem [12,00 %]
                              • 10' - łyżeczka mchu irlandzkiego



                              Brzeczka 10 Blg. zadana kilkoma łyżkami gęstwy Windsorów postoutowych. Zeszło do 3 Blg., do refermentacji użyłem 75 g cukru. Chmiel jakiś osłabiony musiał być bo kalkulator pokazuje ca 25 IBU a w smaku jest tylko w końcówce leciutko goryczkowe. Idealne piwo na nadchodzący upalny łikend

                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                #120
                                #49 Australijska Pszenica

                                Wszyscy robią american wheat, to i ja. Tyle, że z australijskimi drożdżami i chmielem, polskim słodem i od razu wiedziałem, że nie planuję chmielenia na zimno, więc chyba nie american?

                                Zasyp:
                                • 1,60 kg pale ale (5,5 EBC)
                                • 1,45 kg pszeniczny (3,0 EBC)
                                • 0,10 kg Amber (45 EBC)

                                Zacieranie:
                                • 66°C - 75'
                                • mash out

                                Gotowanie:
                                • 60' - 7 g Pacific Gem
                                • 15' - 7 g Pacific Gem
                                • 0' - 11 g Simcoe


                                Celowałem w "normalny" ekstrakt i wyszło 17 litrów brzeczki o ekstrakcie 11,5° Blg. Zadane nieuwodnionymi drożdżami MauriBrew Ale. Fermentowałem 29 dni (!) bez cichej, w stabilnej temperaturze 20 °C.
                                Wyszło niezobowiązujące piwo, słodowo-zbożowe z lekką goryczką, do płukania gardła.

                                I w tym roku to byłoby na tyle

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Karlštejn 109, 1.Karlštejnský mikropivovar
                                  dadek
                                  Karlštejn to jeden z najbardziej znanych i odwiedzanych przez turystów zamków w Czechach. Podążają oni ku niemu w górę wzdłuż Budňanského potoku jedyną główną ulicą miasteczka pełną knajpek, restauracji i sklepików z pamiątkami. W jednym z nich w połowie 2020 roku oficjalnie zaczął...
                                  2022-10-02, 22:04
                                • dadek
                                  Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
                                  dadek
                                  Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
                                  2025-01-10, 00:48
                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • dadek
                                  Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                                  dadek
                                  Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                                  2024-11-19, 04:20
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...