W kuchni po prawej się warzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #16
    Trochę szkoda, że się obudziłem o miesiąc za późno. W lutym miałem piękne 12*C bez schładzania, to ja wtedy robiłem ejle w pokoju
    Ale w ramach eksperymentu i chęci zaobserwowania co powiedzą S-23 na tą temperaturę, może jednak się skusze... i dam Wam trochę radości
    Last edited by leona; 2010-03-19, 12:07.

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #17
      Warka #6 Belgian Specialty Ale

      Analiza sytuacji temperaturowej w piwnicy skłoniła mnie jednak do odstąpienia od dolnej fermentacji.

      Na tapetę poszedł jeden z pomysłów wynotowanych wcześniej (zanim zacząłem warzyć przygotowywałem się teoretycznie ). Jest to receptura zerżnięta albo z CP, albo od Marusi czyli na jedno wychodzi. Życie oczywiście wprowadziło minimalne zmiany.

      Zasyp
      • słód pilzneński - 2,5 kg
      • słód monachijski II - 0,35 kg
      • słód karmel ciemny - 0,15 kg


      Zacieranie
      • 30' - 64-62*C
      • 45' - 74-72*C


      Chmielenie (65')
      • 10' - 15g Marynka
      • 60' - 10-15g Lubelski (wsypałem resztki i z objętości sądząc nie było to zakładane 5g); równocześnie 10g kolendry, 0,25 kg cukru kandyzowanego i skórka otarta z jednej pomarańczy


      12 l. brzeczki 15 Blg. zadane czymś co nazwałem "starterem" drożdży Safebrew S-33 (pół saszetki drożdży wsypałem do 1/2 l. brzeczki o gęstości ~5 Blg. i po 11 godzinach wlałem do całości warki). O dziwo, fermentacja ruszyła po niecałych 2 godzinach.

      Znowu słaba wydajność. Przypuszczam, ze błąd jest przy zacieraniu - w niektórych partiach zacieru temperatura jest wyższa niż wskazuje termometr i dezaktywuje enzymy. Tylko jak to wyeliminować?
      Last edited by leona; 2010-03-27, 22:28.

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        #18
        Mieszać.
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
          Mieszać.
          Mieszał, mieszał a i tak nie wymieszał

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
            Jest to receptura zerżnięta albo z CP, albo od Marusi czyli na jedno wychodzi.
            E no, bez przesady - jedno z drugim się tak do końca nie przenika

            Zwłaszcza, że ani u mnie, ani w recepturach CP karmelowy ciemny przy belgijskim nie występuje
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #21
              Degustacja

              #3 Pale Ale
              udało mi się powtórzyć wyczyn GABa ze Zdrowym W skrócie: apteka. Nawet do marynowania mięsa się nie nadaje.

              #4 Brown Ale
              w aromacie raczej owocowe z delikatnym karmelem w tle. Smak dość bogaty-ja wyczuwam karmelowe słody i nieco odświeżającej kwasowości. Kolor jasnobrązowy; wysycenie jak należy czyli małe; piana brudnawa, niewielka. W sumie dopiero z browna jestem dość zadowolony.

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #22
                Warka #7 Białe Piwo

                Warka zaczęta rankiem feralnej soboty 10 kwietnia. W czasie warzenia doszła do mnie informacja o katastrofie prezydenckiego samolotu i przepis się zmodyfikował w trakcie bo nie na wszystkim mogłem się dobrze skupić.

                Zasyp
                • słód pszeniczny - 1,0 kg
                • słód pilzneński - 0,6 kg
                • pszenica - 0,75 kg
                • płatki owsiane zwykłe - 0,4 kg



                Zacieranie

                Pszenicę, płatki i dużą szczyptę pilzneńskiego do kleikowania:
                • 50*C - 30 minut
                • 65*C - 20 minut
                • zagotowane przez kilka minut


                Dolanie wody, ustalenie temperatury i dosypanie słodów
                • 90' - 63-62*C
                • 30' - 73-72*C



                Chmielenie (60')

                10' - 7g Marynka
                55' - 20g kolendry, 10g curacao, szczypta kminu rzymskiego i skórka otarta z jednej pomarańczy

                11 l brzeczki 11,5 Blg zadane Brewferm Blanche.
                Z powodu niezbyt stylowych proporcji w zasypie i w ilości przypraw, nie będzie to raczej witbier ale mam nadzieję, że pijalne, orzeźwiające "białe piwo".

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #23
                  Warka #8 IPA

                  Rodzinie i przyległościom posmakował dobrze chmielony alt, więc pora na kolejną warkę z konkretną goryczką. W planie coś na kształt IPA czy strong bitter? Jeszcze nie ogarniam do końca zawiłości ich zasypu, chmielenia i zacierania.

                  Zasyp
                  • słód pale ale - 3 kg
                  • słód monachijski II- 0,6 kg
                  • słód karmelowy jasny - 0,2 kg
                  • słód karmelowy ciemny - 0,03 kg (tak, to resztka ze słoika)

                  Zacieranie
                  łyżeczka gipsu do wody
                  • 68-65* - 90'
                  • 72* - 10' (w zasadzie przerwa na zrobienie próby jodowej)

                  Gotowanie 60'
                  • 10' - 15g Magnum
                  • 40' - 20g East Kent Goldings
                  • 50' - mech irlandzki

                  Brzeczka 14 Blg. zadana uwodnionymi drożdżami Safale S-04. Odfermentowała do ~3 Blg.
                  Już po burzliwej piwo było klarowne, znaczy mech zrobił swoje.
                  W zielonym piwie nie podoba mi się smak goryczki, może się ułoży, a może nie jestem fanem Magnum?

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #24
                    Warka #9 Szkockie Wędzone

                    W planach było warzenie szkockiego ale, coś na kształt 80 szylingowego, z niedużą goryczką i dolnym zakresem barwy. Przygotowując się stwierdziłem, że kilogram wędzonego słodu, który by mi pozostał, do kolejnych warek mi nie pasuje więc.... podwędzimy szkota
                    Plan został jedynie zmieniony o powiększenie zasypu słodu wędzonego, kosztem pale ale.

                    Zasyp
                    • pale ale - 2 kg
                    • wędzony weyerman - 1 kg
                    • caraamber - 0,25 kg
                    • karmelowy jasny - 0,04 kg

                    Zacieranie
                    • 63* - 45'
                    • 72* - 45'
                    • 78* - 10'

                    Gotowanie 60'
                    • 50' - 15 g East Kent Goldings
                    • 20' - 15 g East Kent Goldings
                    • 10' - mech irlandzki


                    Otrzymane 15 l. brzeczki 12,5 Blg zadałem Safale S-04. Burzliwa zakończona po 3 dniach. Ale zaskoczony jestem tym, że z fermentora w zasadzie nie czuć tej wędzonki. Myślałem, że taki procent zasypu gwarantuje solidnie wędzone aromaty, zobaczymy może się ukrywają?

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #25
                      Houston, mamy problem.
                      Dwie ostatnie warki (#8 i 9) uraczyły mnie w kilku butelkach, unoszącymi się drobinkami. W jednych wygląda to jak paproszki, w innych jak zbite malutkie grudki drożdży.
                      Łączy je to, że są to butelki napełniane na końcu i pochodzą z warek, w których zastosowałem mech irlandzki. Ergo jest to mech, resztki granulatu lub mech i granulat z przyczepionymi komórkami drożdży

                      Paproszki też są dla ludzi, zastanawia mnie tylko czy mogą one wpłynąć na trwałość piwa? I jak ich się pozbyć na przyszłość? Planowałem mchem sklarować koelscha. A w tak jasnym piwie mogą być wielokrotnie lepiej widzialne?

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #26
                        Cóż miewam to samo. Szkoda zostawiać piwo na dnie fermentatora, nie? Ostatnie napełniane butelki należy pić w pierwszej kolejności; reszta powinna być ok jeśli nie ruszałeś fermentatorem.
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                          Cóż miewam to samo. Szkoda zostawiać piwo na dnie fermentatora, nie? Ostatnie napełniane butelki należy pić w pierwszej kolejności; reszta powinna być ok jeśli nie ruszałeś fermentatorem.
                          U nas na wschodzie naród szczodry ale lata spędzone w "Cętusiowie" odbiły na mnie piętno

                          Comment

                          • leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

                            #28
                            Dopiero warka #8 dorobiła się etykiety innej niż zastępcza. Artysta ze mnie żaden więc pewnie będzie to baza pod kilka kolejnych warek
                            Attached Files

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #29
                              Warka #10 Koelsch

                              Po fakcie okazało się, że przeoczyłem jakiś jubelek. Ale odliczę warki z puszki i mam czas na przygotowanie party

                              Niedostępnych w sklepach stylów, ciąg dalszy. Zasyp raczej powszechnie stosowany, zacieranie podpatrzone u jkocurka

                              Zasyp
                              • pilzneński - 2 kg
                              • pszeniczny - 0,4 kg

                              Zacieranie
                              • 50* - 10'
                              • 62* - 45'
                              • 72* - 15'

                              Gotowanie 60'
                              • 50' - 25 g Saaz
                              • 20' - 15 g Saaz
                              • 10' - mech irlandzki


                              Brzeczka (11 litrów) 12 Blg. zadana 5 g drożdży Safelager S-23 i wstawiona do temperatury 16*C. Po pięciu dniach Blg. zeszło do 3, oznaki fermentacji ustały i przelałem na cichą. Niestety pogoda przedobrzyła i druga część lagerowania odbędzie się w 19-20*C.
                              Zbieram zapisy na górnofermentacyjnego "koelscha", fermentowanego dolniakami w 20 stopniach

                              PS: w 7 dniu cichej piwo klarowne a zapach przecudny ale czy koelschowy?
                              PPS: ten "styl" napewno nie jest dostępny w sklepach

                              Comment

                              • kolomar
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 175

                                #30
                                Z tego co słyszałem te drożdże tak sobie radzą z takimi temperaturami (czyt. dają nieciekawe posmaki). Chyba lepiej by było zastosować s-33 w tym przypadku (a oczywiście najlepiej płynne).
                                Warzenie piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...