W kuchni po prawej się warzy
Collapse
X
-
#35 Pale Ale
Zasyp:- 4,00 kg pilzneński
- 0,40 kg amber
- 0,10 kg zakwaszający
Zacieranie:- 68-66°C - 60'
- mash out
Gotowanie:- 60' - 20g Cascade
- 30' - 10g Cascade
- 20' - 15g Cascade
- 10' - 15g Cascade i mech irlandzki
- 0' - 25g Cascade
Brzeczka 12 blg zadana połową saszetki US-05. Na cztery dni cichej dodałem 15 g Cascade.
Chmiel był z 2010 roku i niestety mam wrażenie, że czuć to w piwie, taka leciutka kanalizację, którą nota bene wyczuwam czasami w Kocourach. Ale cel osiągnięty, jasne, lekkie, niezbyt gorzkie piwo do codziennego picia.Comment
-
#36 Szkockie Wędzone
Miałem warzyć już tylko koneserskie piwa do degustacji ale pamiętając, że w czerwcu też pić się chce kolejna lekka warka. Żeby nie było prosto to szkockie 80/- podkręcam sporą dawką słodu whisky.
Zasyp:- 3,20 kg pilzneński
- 0,80 kg whisky
- 0,10 kg czekoladowy
- 0,06 kg zakwaszający
- łyżeczka gipsu
Zacieranie:- 68-65°C - 60'
- mash out poprzez dolanie 2 l wrzątku
Gotowanie:- 60' - 26 g First Gold
- 10' - łyżeczka mchu irlandzkiego
Brzeczka 11° Blg, zadana drożdżami British Ale (Wyeast #1098) w krótkim starterze. Po cichej piwo zeszło do 3° Blg. Po nagazawaniu smakuje dobrze, aromat wędzenia delikatny i dość ulotny. Nagazowanie planowane ok. 1,7 v/v, zachęci do większych ilości Pewnie po kilku tygodniach leżakowania nabierze mocy urzędowej. Wędzone sprzed 2 lat też uwydatniało dym już w butelkach.Comment
-
#37 Amber Ale
Kolejne piwo na uzupełnienie zapasów. Niezbyt mocne, średnio gorzkie, raczej do picia niż degustowania.
Zasyp:- 2,80 kg pilzneński
- 1,55 kg monachijski
- 0,40 kg aromatic
- 0,20 kg melanoidynowy
- 0,05 kg zakwaszający
Zacieranie:- 69-67°C - 70'
- mash out
Gotowanie:- 60' - 20 g Centennial
- 15' - 18 g Centennial
- 15' - 10 g Columbus
- 10' - łyżeczka mchu irlandzkiego
- 0' - 20 g Citra
Brzeczka 13° Blg. zadana gęstwą British Ale. Piwo odfermentowało do 4° Blg.
Pierwszy raz zrobiłem test szybkiej fermentacji... i okazało się, że próbka po 4 dniach zeszła do 5° Blg a piwo po 7 do 4,5 Test uznaję za nieudany bo 1 stopień różnicy to za dużo.
Młode, ledwie nagazowane piwo zapowiada się dobrze. Średnia, niepozostającą goryczka i lekki karmel. Poczekamy, zobaczymy.Last edited by leona; 2012-04-20, 22:00.Comment
-
Przy tym zasypie i chmieleniu to do picia raczej dla Ciebie i może dla mnie , dla większości osób to jednak do raczej do degustowania."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Mieczów Ci u nas dostatek ale i te ...
A ten słód "aromatic" to co takiego? Góglarka nie wyrzuciła."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Leona, coś masz do piwa w lesie ?
Tego Twojego Dubeltowego Kawowego, to bym kiedyś chętnie spróbowała...
Ale pewnie wcześniej zainspirujemy się sami przepisem... generalnie byłeś zadowolony, czy coś byś w nim zmienił?Comment
-
A na butelkę Was zapisuję, macie numerek 17tyComment
-
Fido masz rację, to wyszła po prostu lekka IPA, ale do degustacji. I tak mi smakujeComment
-
Warka #38 Witbier
Sezon dawno zakończony a wpisy nie uzupełnione... bo nie do końca jest się czym chwalić.
Zasyp:- 2,85 kg Pilzneński
- 1,00 kg pszeniczny
- 0,52 kg kasza manna
- 0,06 kg mąka pszenna
Zacieranie:- 64°C - 60'
- 72°C - 20'
- Mash Out
Gotowanie:- 60' - 18 g Williamette
- 10' - 20 g suszona skórka z pomarańczy i mandarynek
- 5' - 15g kolendra
Zadane "blanszami", w butelkach rozwinęła się infekcja - pierwszy klasyczny kwas, zakażony pewnie bakteriami mlekowymi bo smakuje jak nieudane berliner weisseComment
Comment