W kuchni po prawej się warzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W
    Czy mam rozumieć, że zadałeś nowych drożdży do refermentacji? Czy może chodziło o 2 gramy surowca?
    Pytam bo mam podwójnego pszenicznego koźlaka na cichej od miesiąca i zastanawiam się czy wzorem browarów niemieckich też nie zadać nowych drożdży, np lagerowych.
    Dołożyłem świeżych drożdży (suche, też Mauri Ale) bo piwo było dość klarowne i stało długo.
    Przy imperial stoucie (20,5 Blg) nie dawałem żadnych drożdży do butelek i się ładnie gazuje, teraz chciałem przetestować inną wersję.

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #77
      #35 Pale Ale

      Zasyp:
      • 4,00 kg pilzneński
      • 0,40 kg amber
      • 0,10 kg zakwaszający

      Zacieranie:
      • 68-66°C - 60'
      • mash out

      Gotowanie:
      • 60' - 20g Cascade
      • 30' - 10g Cascade
      • 20' - 15g Cascade
      • 10' - 15g Cascade i mech irlandzki
      • 0' - 25g Cascade

      Brzeczka 12 blg zadana połową saszetki US-05. Na cztery dni cichej dodałem 15 g Cascade.
      Chmiel był z 2010 roku i niestety mam wrażenie, że czuć to w piwie, taka leciutka kanalizację, którą nota bene wyczuwam czasami w Kocourach. Ale cel osiągnięty, jasne, lekkie, niezbyt gorzkie piwo do codziennego picia.

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #78
        #36 Szkockie Wędzone

        Miałem warzyć już tylko koneserskie piwa do degustacji ale pamiętając, że w czerwcu też pić się chce kolejna lekka warka. Żeby nie było prosto to szkockie 80/- podkręcam sporą dawką słodu whisky.

        Zasyp:
        • 3,20 kg pilzneński
        • 0,80 kg whisky
        • 0,10 kg czekoladowy
        • 0,06 kg zakwaszający
        • łyżeczka gipsu

        Zacieranie:
        • 68-65°C - 60'
        • mash out poprzez dolanie 2 l wrzątku

        Gotowanie:
        • 60' - 26 g First Gold
        • 10' - łyżeczka mchu irlandzkiego

        Brzeczka 11° Blg, zadana drożdżami British Ale (Wyeast #1098) w krótkim starterze. Po cichej piwo zeszło do 3° Blg. Po nagazawaniu smakuje dobrze, aromat wędzenia delikatny i dość ulotny. Nagazowanie planowane ok. 1,7 v/v, zachęci do większych ilości Pewnie po kilku tygodniach leżakowania nabierze mocy urzędowej. Wędzone sprzed 2 lat też uwydatniało dym już w butelkach.

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #79
          #37 Amber Ale

          Kolejne piwo na uzupełnienie zapasów. Niezbyt mocne, średnio gorzkie, raczej do picia niż degustowania.

          Zasyp:
          • 2,80 kg pilzneński
          • 1,55 kg monachijski
          • 0,40 kg aromatic
          • 0,20 kg melanoidynowy
          • 0,05 kg zakwaszający

          Zacieranie:
          • 69-67°C - 70'
          • mash out

          Gotowanie:
          • 60' - 20 g Centennial
          • 15' - 18 g Centennial
          • 15' - 10 g Columbus
          • 10' - łyżeczka mchu irlandzkiego
          • 0' - 20 g Citra

          Brzeczka 13° Blg. zadana gęstwą British Ale. Piwo odfermentowało do 4° Blg.
          Pierwszy raz zrobiłem test szybkiej fermentacji... i okazało się, że próbka po 4 dniach zeszła do 5° Blg a piwo po 7 do 4,5 Test uznaję za nieudany bo 1 stopień różnicy to za dużo.
          Młode, ledwie nagazowane piwo zapowiada się dobrze. Średnia, niepozostającą goryczka i lekki karmel. Poczekamy, zobaczymy.
          Last edited by leona; 2012-04-20, 22:00.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #80
            Przy tym zasypie i chmieleniu to do picia raczej dla Ciebie i może dla mnie , dla większości osób to jednak do raczej do degustowania.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #81
              Goryczka delikatna coś poniżej 40 IBU czyli przyzwoicie nisko
              No może monacha i melanoidynowego summa summarum ciut za dużo.


              .... o ja głupi! Aluzju poniał. Przywiozę do Wrocławia

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #82
                Mieczów Ci u nas dostatek ale i te ...


                A ten słód "aromatic" to co takiego? Góglarka nie wyrzuciła.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel


                  A ten słód "aromatic" to co takiego? Góglarka nie wyrzuciła.
                  Jasne, miało być "aroma" z CastleMalting.

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #84
                    #37 Amber Ale

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                    Kolejne piwo na uzupełnienie zapasów. Niezbyt mocne, średnio gorzkie, raczej do picia niż degustowania.
                    Właśnie piję i po mojemu wygląda tak:
                    Mocne, gorzkie, raczej do degustowania niż picia
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #85
                      A bo po Twoich świerkopodobnych to każde mocne

                      Comment

                      • Basik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.06
                        • 1308

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                        A bo po Twoich świerkopodobnych to każde mocne
                        Leona, coś masz do piwa w lesie ?
                        Tego Twojego Dubeltowego Kawowego, to bym kiedyś chętnie spróbowała...
                        Ale pewnie wcześniej zainspirujemy się sami przepisem... generalnie byłeś zadowolony, czy coś byś w nim zmienił?

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik
                          Leona, coś masz do piwa w lesie ?
                          Tego Twojego Dubeltowego Kawowego, to bym kiedyś chętnie spróbowała...
                          Ale pewnie wcześniej zainspirujemy się sami przepisem... generalnie byłeś zadowolony, czy coś byś w nim zmienił?
                          Czy jestem zadowolony to nie wiem bo dopiero jedną butelkę wypiłem i na wtedy dałbym więcej chmielu amerykańskiego na aromat (jakiegoś Amarillo ) oraz mocniej podkręcił aromat kawowy, tyle, że chyba słodem a nie kolejnymi filiżankami kawy.
                          A na butelkę Was zapisuję, macie numerek 17ty

                          Comment

                          • Basik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.06
                            • 1308

                            #88
                            Bardzo serdecznie w takim razie dziękuję Postaramy się odwdzięczyć czymś godnym

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                              Właśnie piję i po mojemu wygląda tak:
                              Mocne, gorzkie, raczej do degustowania niż picia
                              W końcu wypiłem butelkę bo ile można o własnym, jeszcze nie pitym piwie dyskutować?
                              Fido masz rację, to wyszła po prostu lekka IPA, ale do degustacji. I tak mi smakuje

                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                #90
                                Warka #38 Witbier

                                Sezon dawno zakończony a wpisy nie uzupełnione... bo nie do końca jest się czym chwalić.

                                Zasyp:
                                • 2,85 kg Pilzneński
                                • 1,00 kg pszeniczny
                                • 0,52 kg kasza manna
                                • 0,06 kg mąka pszenna

                                Zacieranie:
                                • 64°C - 60'
                                • 72°C - 20'
                                • Mash Out

                                Gotowanie:
                                • 60' - 18 g Williamette
                                • 10' - 20 g suszona skórka z pomarańczy i mandarynek
                                • 5' - 15g kolendra


                                Zadane "blanszami", w butelkach rozwinęła się infekcja - pierwszy klasyczny kwas, zakażony pewnie bakteriami mlekowymi bo smakuje jak nieudane berliner weisse

                                Comment

                                Przetwarzanie...