Pewnie przyjdzie i na to pora ale odsuwam takie eksperymenty w czasie. Jednak piwo to nie galareta z nóżek
W kuchni po prawej się warzy
Collapse
X
-
Nie ma to absolutnie żadnego wpływu na smak piwa. W literaturze dotyczącej angielskich piw- casket ale, wymagane wręcz jest za każdym dodanie karuku (żelatyny). Z tym, że Ty w domu zlewasz piwo z nad osadu żelatyny, a tam zostaje to w beczce do wyszynku.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
Podaj namiary na tę literaturę, bo ja na coś takiego nie trafiłem.
Comment
-
-
Jaką literaturę, u licha? Klarowanie karukiem piw angielskich to podstawa wiedzy o piwach wyspiarskich w beczkach. Żelatyna działa dokładnie tak samo, powszechnie stosuje się tę metodę w winiarstwie domowym. Moim zdaniem w piwie jest mniej przydatna, ze względu na większą ilość osadów i w związku z tym większą stratę piwa.
Comment
-
-
No właśnie proszę o wspomnianą "literaturę". Ja tam trafiam jedynie na "fining agents", których używały browary produkujące podłe piwo po to, by je sprzedać jako "fine beer", względnie oszuści próbujący opchnąć zepsute piwo jako dobre, co nota bene do końca XIX wieku groziło zabójczą karą finansową, dochodzącą do 500 koron (~200 funtów).
Comment
-
-
Po wpisaniu w googla słowa "karuk", otrzymuję się po polsku taki pierwszy wynik: http://pl.wikipedia.org/wiki/Karuk . Polecam przeczytać dział "zastosowanie".
Krótko omawia zastosowanie karuku również Kopyr w recenzji książki Dave Millera: http://blog.kopyra.com/index.php/201...lko-dla-orlow/
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziPodaj namiary na tę literaturę, bo ja na coś takiego nie trafiłem.Last edited by Kazimierz_W; 2013-02-19, 06:22.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi(...) Moim zdaniem w piwie jest mniej przydatna, ze względu na większą ilość osadów i w związku z tym większą stratę piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika eslord Wyświetlenie odpowiedziKrzysiu ma racje chodzi dokładnie o Isinglass i klarują tym REAL ALE bezpośrednio w beczki do wyszynku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziPrzy chmieleniu na zimno 20-40 gramami chmielu, osadów mam około 1-1,5 litra. Czy ilość piwa dodatkowo absorbowana przez żelatynę jeszcze bardziej zwiększa straty?
Wyjście to klarowanie na dwa razy - najpierw grawitacyjnie, a dopiero po nim żelatynowe. No i coś za coś - chce się mieć klar i mało osadu w butelkach, trzeba więcej piwa poświęcić.Last edited by Krzysiu; 2013-02-19, 12:37.
Comment
-
-
Moim zdaniem troche przesadzacie z tymi stratami... klarowalem zelatyna i zolem, sama zelatyna tez, osadow jest moze szklanka czasami mniej i wyglada to tak nieapetycznie ze moglbym poswiecic wiecej piwa aby sie tego pozbyc...
W planach klarowanie karukiem bo zarowno zol jak i zelatyna maja swoje minusy.
Comment
-
-
#47 Stout
Zasyp:- 3,80 kg pale ale (5,5 EBC)
- 0,40 kg płatki jęczmienne
- 0,27 kg jęczmień palony (1100,0 EBC)
- 0,13 kg black (1500,0 EBC)
- 0,10 kg czekoladowy (900,0 EBC)
- 0,07 kg zakwaszający (5,9 EBC)
- łyżeczka gipsu
Zacieranie:- 66°C - 75'
- mash out
Gotowanie:- 60' - 35 g Bramling Cross [6,00 %]
- 10' - 13 g Bramling Cross [6,00 %]
Chyba komputer zwariował bo BS wyliczył sprawność zacierania na 92%. Po rozcieńczeniu do 12,5 Blg brzeczka zadana Windsorami (tym razem nie przeterminowane ) odfermentowała do 4 Blg. Po nagazowaniu piwo przyjemnie czekoladowe i dość treściwe.
Comment
-
#48 Mild
Znowu coś do picia i znowu coś "bezcytrusowego"
Zasyp:- 3,10 kg pale ale (5,5 EBC)
- 0,25 kg Amber (45,0 EBC)
- 0,15 kg czekoladowy (900,0 EBC)
- łyżeczka gipsu
Zacieranie:- 68°C - 80'
- mash out
Gotowanie:- 60' - 16 g Pacific Gem [12,00 %]
- 10' - łyżeczka mchu irlandzkiego
Brzeczka 10 Blg. zadana kilkoma łyżkami gęstwy Windsorów postoutowych. Zeszło do 3 Blg., do refermentacji użyłem 75 g cukru. Chmiel jakiś osłabiony musiał być bo kalkulator pokazuje ca 25 IBU a w smaku jest tylko w końcówce leciutko goryczkowe. Idealne piwo na nadchodzący upalny łikend
Comment
-
#49 Australijska Pszenica
Wszyscy robią american wheat, to i ja. Tyle, że z australijskimi drożdżami i chmielem, polskim słodem i od razu wiedziałem, że nie planuję chmielenia na zimno, więc chyba nie american?
Zasyp:- 1,60 kg pale ale (5,5 EBC)
- 1,45 kg pszeniczny (3,0 EBC)
- 0,10 kg Amber (45 EBC)
Zacieranie:- 66°C - 75'
- mash out
Gotowanie:- 60' - 7 g Pacific Gem
- 15' - 7 g Pacific Gem
- 0' - 11 g Simcoe
Celowałem w "normalny" ekstrakt i wyszło 17 litrów brzeczki o ekstrakcie 11,5° Blg. Zadane nieuwodnionymi drożdżami MauriBrew Ale. Fermentowałem 29 dni (!) bez cichej, w stabilnej temperaturze 20 °C.
Wyszło niezobowiązujące piwo, słodowo-zbożowe z lekką goryczką, do płukania gardła.
I w tym roku to byłoby na tyle
Comment
Comment