W kuchni po prawej się warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    A zapasik jest do nowego sezonu? Wystarczy?

    No wiem, że nie wystarczy, zawsze braknie .
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      No niestety nie wystarczy. Biorąc pod uwagę jedynie piwa lekkie i pełne, to mam raptem 6-7 skrzynek. Nawet jakbym nie częstował to w połowie lipca się skończy

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        Sam w to nie wierzę ale jednak... mam nadzieję, że nie jednorazowo... wróciłem do warzenia!!!

        Plusem długiej przerwy piwowarskiej jest to, że nieźle ogarnąłem temat jabłeczników. Mam za sobą nastawy z soków sklepowych, wyciskanych, mieszanych, przetestowane drożdże piwne, winne, cydrowe i szampańskie oraz różne formy dosładzania. Porównując z piwowarstwem jest to po prostu bajka. No może poza wyciskaniem soku ale można skorzystać z przemysłowych tłoczni.

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #50 Wit Dubeltowy

          Warzenie z tego co było w piwnicy, lodówce i spożywczaku osiedlowym. Ale, że jubileuszowe to plan na takie niby grand cru.

          Zasyp:
          • 4,50 kg pale ale (5,5 EBC)
          • 1,00 kg kasza manna
          • 0,50 kg płatki owsiane

          Zacieranie:
          • 65°C - 55'
          • 72°C - 25'
          • mash out

          Gowanie:
          • 60' - 35 g Select Spalt [4,60 %]
          • 0' - 1 łyżka otartej skórki z cytryny, 4,5 grama rumianku, 8 gram kolendry i 10 gram suszonej skórki pomarańczowej


          Kaszę i płatki kleikowałem. Brzeczka 16 Blg zadana starterem z suchych Brewferm Blanche.
          Piwo niespecjalnie wyszło. Pachnie jak grybowski strong. Za to pozostałość z chmielin, którą rozcieńczyłem do 12 Blg i zadałem resztką przeterminowanych Windsorów, jest pyszna - lekkie ale z rumiankiem i kolendrą.

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            #51 Belgijskie IPA

            IPA z belgijskimi (drożdże) cechami żytniego wita (niesłodowane zboże)

            Zasyp:
            • 3,50 kg Pale Ale
            • 1,00 kg Monachijski II
            • 0,50 kg mąka żytnia
            • 0,30 kg Caramalt
            • 0,15 kg Caraaroma

            Zacieranie:
            • 68-67°C - 75'
            • mash out

            Gotowanie:
            • 60' - 30 g Cascade [7,40 %]
            • 10' - 35 g Cascade [7,40 %]
            • 5' - 35 g Cascade [7,40 %] i łyżeczka mchu irlandzkiego


            Brzeczka 14 Blg. zadana paczką drożdży Belgian Ale (Mangrove Jack's). Fermentacja w zalecanej dla tych drożdży, szalonej temperaturze 27°C. Zeszło do 1 Blg.

            Drożdże kupiłem pod saisona i tak trzeba było robić. Piwo jest bardzo wytrawne, z wyraźną, świeżą, cytrynową nutą. Chmiel schowany, wręcz trzecioplanowy. Piwo mi nie smakuje, eksperyment nie udany choć jakbym nazwał je Saison IPA to spokojnie by się obroniło

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
              Trochę słodyczy dla piękniejszej połowy.

              Zasyp:
              • pilzneński - 4 kg
              • caraamber - 0,2 kg
              • jęczmień palony - 0,2 kg
              • carafa I - 0,15 kg
              • caraaroma - 0,07 kg
              Zacieranie:
              • 67-65°C - 75'
              Gotowanie:
              • 60' - Marynka 30 g
              • 15' - 0,5 kg laktozy
              • 10' - East Kent Golding 25 g
              Brzeczka 13,5 ° Blg. (bez laktozy) zadana Wyeast Irish Ale. W planach miałem dodanie pod koniec gotowania kilku filiżanek espresso ale przy realizacji zapomniałem.
              Piwo niemiłosiernie, jak dla mnie, słodkie. Za mało goryczkowe i mogłoby być więcej palonych dodatków. Smakuje jak słodka, lurowata kawa z dodatkiem czekolady. Żona będzie zadowolona.
              Właśnie sobie popijam , z jakichś Warsztatów zostało, i stało i stało...

              Jest dokładnie takie jak w Twoim opisie, słodziuchne, leciutko pachnące czekoladą i kawą. Nic mu czas złego nie zrobił, nasycenie idealne jak dla stouta, żadnych podejrzanych posmaków, ideoloo

              Żona była zadowolona?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                Właśnie sobie popijam , z jakichś Warsztatów zostało, i stało i stało...

                Jest dokładnie takie jak w Twoim opisie, słodziuchne, leciutko pachnące czekoladą i kawą. Nic mu czas złego nie zrobił, nasycenie idealne jak dla stouta, żadnych podejrzanych posmaków, ideoloo

                Żona była zadowolona?
                Oj była, i nawet powiedziała, że lepsze niż Karmi

                PS: mocno zastanawiam się jak dużą masz piwnicę...

                Comment

                Przetwarzanie...
                X