Moj pierwszy raz :)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mj_p
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.12
    • 86

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krolewskiptak
    czy może postać to piwko jeszcze jakieś z 2 -3 dni po tych 7 dniach fermentacji
    nic się nie stanie.
    Natomiast jeśli chodzi o dezynfekcję butelek - ja po prostu dobrze myję Ludwikiem, płukam a potem na 10min do piekarnika na 200*C (ten piekarnik pełni rolę sterylizatora).
    Niektórzy mówią że ten piekarnik jest zbyteczny jeżeli butelka pochodzi ze świeżo wypitego piwa gdy zaraz została wypłukana (u mnie właśnie tak jest) stąd przy ostatniej warce zrezygnowałem z tego piekarnika.

    Na razie nic się nie stało...


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krolewskiptak
    ile mam dodać cukru do butelki 0,66L a ile do 0,5L?
    Jestem początkujący więc na razie używam po prostu dedykowanych miarek na poszczególną porcję piwa (i szczerze mówiąc nawet nie wiem ile to gramów) - więc tu niewiele pomogę.

    Z tego co pamiętam, jest wiele artykułów na tym formu dot. tematu - poszukaj: butelkowanie, refermentacja, itp.
    Janusz

    Januszowy Browar

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #17
      Jak zamierzasz butelkować? Masz drugi fermentator z kranikiem? Jeśli tak, przelej do niego piwo znad osadu - będziesz miał mini-cichą. Z drugiej strony butelkom wystarczy, że na pewno są czyste - nie muszą być sterylne. Piwo ma alkohol, byle co go nie zakazi.

      Do górniaków sypiemy mniej 7-8g cukru na litr.

      Comment

      • krolewskiptak
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.02
        • 9

        #18
        Mój zamiar butelkowania był taki ze przeleje brzeczkę do fermentora z kranikiem i za pomocą rurki z kranikiem grawitacyjnym po przelewam do butelek.

        Czy po tych 7 dniach głównej fermentacji konieczne jest przelewanie brzeczki do fermentora z kranikiem ?

        Czytałem że można wlać cukier zrobiony z woda tylko w jakich proporcjach czy jest na to jakiś wzór ?

        A co do tych butelek to wolał bym je zdezynfekować dlatego ze pochodzą z rożnych źródeł.

        Myślę ze moja zamówienie przyjdzie w czwartek lub piątek

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krolewskiptak
          Mój zamiar butelkowania był taki ze przeleje brzeczkę do fermentora z kranikiem i za pomocą rurki z kranikiem grawitacyjnym po przelewam do butelek.
          no i dobrze
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krolewskiptak
          Czy po tych 7 dniach głównej fermentacji konieczne jest przelewanie brzeczki do fermentora z kranikiem ?
          Nie. Po 7miu dniach możesz przelać, żeby więcej osadu osiadło. Możesz też zostać w tym samym wiadrze co burzliwa. Będzie dobrze.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krolewskiptak
          Czytałem że można wlać cukier zrobiony z woda tylko w jakich proporcjach czy jest na to jakiś wzór ?
          No tak z pół litra wody. Można mniej. Gotujesz wodę, rozpuszczasz w niej cukier. Na 22l to jakieś 150g. Gotujesz jeszcze z 5 minut, żeby się wszystko zdezynfekowało, wlewasz do pustego kranikowego, studzisz kilka minut, dekantujesz piwo do kranikowego z cukrem, czekasz z godzinkę, żeby sie wszystko rozpuściło, butelkujesz. Ja oznaczam ostatnią (albo 3) butelkę i pije w pierwszej kolejności bo czasami wychodzi nieco bardziej nagazowana.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krolewskiptak
          A co do tych butelek to wolał bym je zdezynfekować dlatego ze pochodzą z rożnych źródeł.
          OK. Przede wszystkim umyj je płynem i porządnie popłucz. Patrz pod światło czy w środku nie ma pleśni.

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13961

            #20
            Niedawno tutaj pytałem się jak wyliczyć proporcje roztworu, co prawda nie cukru tylko ekstraktu. Cukru trzeba chyba 20% więcej.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
              No tak z pół litra wody. Można mniej. Gotujesz wodę, rozpuszczasz w niej cukier. Na 22l to jakieś 150g. Gotujesz jeszcze z 5 minut, żeby się wszystko zdezynfekowało, wlewasz do pustego kranikowego, studzisz kilka minut, dekantujesz piwo do kranikowego z cukrem, czekasz z godzinkę, żeby sie wszystko rozpuściło, butelkujesz. Ja oznaczam ostatnią (albo 3) butelkę i pije w pierwszej kolejności bo czasami wychodzi nieco bardziej nagazowana.
              Bez przesady. Cukru raczej nie trzeba gotować, bo wielu sypie go luzem do butelek i jest OK.
              Jak wlewamy syrop na dno fermentora, to wlane piwo musimy koniecznie zamieszać łyżką, oczywiście zdezynfekowaną.

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                (...) ekstraktu. Cukru trzeba chyba 20% więcej.
                MNIEJ! Cukru mniej. Część ekstraktu jest niefermentowalna, cukier drożdże żrą w całości.

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13961

                  #23
                  Grzech "dzieciństwa"

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Axl2
                    Słodkie piwo z ekstraktu
                    Axl2
                    Witam wszystkich,

                    Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
                    2023-11-12, 21:50
                  • Grbuy
                    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                    Grbuy
                    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                    2023-11-30, 20:57
                  • darekd
                    Nepomucen [Nepomucen & Funky Fluid], Classic With a Twist No. 2: Double Rauchbock
                    darekd
                    Wędzony koźlak dubeltowy albo po niemiecku Doppelrauchbock.

                    Dodali cukier mleczny (laktoza)

                    24° ekstraktu i 8,5% alk.

                    Aromat - mają wersję z dodatkiem oscypka (nie chciałem kupić) i przez chwilę wydawało mi się, że kupiłem ją. Ser wędzony rządzi...
                    2021-04-08, 21:20
                  • Slezi
                    Bardzo słaba "fermentacja"
                    Slezi
                    Witam wszystkich piwowarów,

                    to mój pierwszy post a jak domyślacie się po dziale jestem w temacie nowy. Jak każdy nowicjusz mam pytanie,hodzi o problem związany z fermentacją. Robię piwo z brewkitu Gozdawa Pszeniczne. Do ekstraktu dodałem glukozę (wiem, że smak może być średni,...
                    2017-07-10, 08:34
                  • darekd
                    Nepomucen, Nepo No Title
                    darekd
                    Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

                    Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

                    24,5% ekstr.
                    10,5% alk.

                    Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
                    2024-11-29, 00:44
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...