Moj pierwszy raz :)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mj_p
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.12
    • 86

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krolewskiptak Wyświetlenie odpowiedzi
    czy może postać to piwko jeszcze jakieś z 2 -3 dni po tych 7 dniach fermentacji
    nic się nie stanie.
    Natomiast jeśli chodzi o dezynfekcję butelek - ja po prostu dobrze myję Ludwikiem, płukam a potem na 10min do piekarnika na 200*C (ten piekarnik pełni rolę sterylizatora).
    Niektórzy mówią że ten piekarnik jest zbyteczny jeżeli butelka pochodzi ze świeżo wypitego piwa gdy zaraz została wypłukana (u mnie właśnie tak jest) stąd przy ostatniej warce zrezygnowałem z tego piekarnika.

Na razie nic się nie stało...

ile mam dodać cukru do butelki 0,66L a ile do 0,5L?
    Jestem początkujący więc na razie używam po prostu dedykowanych miarek na poszczególną porcję piwa (i szczerze mówiąc nawet nie wiem ile to gramów) - więc tu niewiele pomogę.

Z tego co pamiętam, jest wiele artykułów na tym formu dot. tematu - poszukaj: butelkowanie, refermentacja, itp.
    Janusz

Januszowy Browar

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Jak zamierzasz butelkować? Masz drugi fermentator z kranikiem? Jeśli tak, przelej do niego piwo znad osadu - będziesz miał mini-cichą. Z drugiej strony butelkom wystarczy, że na pewno są czyste - nie muszą być sterylne. Piwo ma alkohol, byle co go nie zakazi.

Do górniaków sypiemy mniej 7-8g cukru na litr.

Comment

• krolewskiptak
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.02
        • 9

Mój zamiar butelkowania był taki ze przeleje brzeczkę do fermentora z kranikiem i za pomocą rurki z kranikiem grawitacyjnym po przelewam do butelek.

Czy po tych 7 dniach głównej fermentacji konieczne jest przelewanie brzeczki do fermentora z kranikiem ?

Czytałem że można wlać cukier zrobiony z woda tylko w jakich proporcjach czy jest na to jakiś wzór ?

A co do tych butelek to wolał bym je zdezynfekować dlatego ze pochodzą z rożnych źródeł.

Myślę ze moja zamówienie przyjdzie w czwartek lub piątek

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Mój zamiar butelkowania był taki ze przeleje brzeczkę do fermentora z kranikiem i za pomocą rurki z kranikiem grawitacyjnym po przelewam do butelek.
          no i dobrze
          Czy po tych 7 dniach głównej fermentacji konieczne jest przelewanie brzeczki do fermentora z kranikiem ?
          Nie. Po 7miu dniach możesz przelać, żeby więcej osadu osiadło. Możesz też zostać w tym samym wiadrze co burzliwa. Będzie dobrze.
          Czytałem że można wlać cukier zrobiony z woda tylko w jakich proporcjach czy jest na to jakiś wzór ?
          No tak z pół litra wody. Można mniej. Gotujesz wodę, rozpuszczasz w niej cukier. Na 22l to jakieś 150g. Gotujesz jeszcze z 5 minut, żeby się wszystko zdezynfekowało, wlewasz do pustego kranikowego, studzisz kilka minut, dekantujesz piwo do kranikowego z cukrem, czekasz z godzinkę, żeby sie wszystko rozpuściło, butelkujesz. Ja oznaczam ostatnią (albo 3) butelkę i pije w pierwszej kolejności bo czasami wychodzi nieco bardziej nagazowana.
          A co do tych butelek to wolał bym je zdezynfekować dlatego ze pochodzą z rożnych źródeł.
          OK. Przede wszystkim umyj je płynem i porządnie popłucz. Patrz pod światło czy w środku nie ma pleśni.

Comment

• Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13956

Niedawno tutaj pytałem się jak wyliczyć proporcje roztworu, co prawda nie cukru tylko ekstraktu. Cukru trzeba chyba 20% więcej.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
              No tak z pół litra wody. Można mniej. Gotujesz wodę, rozpuszczasz w niej cukier. Na 22l to jakieś 150g. Gotujesz jeszcze z 5 minut, żeby się wszystko zdezynfekowało, wlewasz do pustego kranikowego, studzisz kilka minut, dekantujesz piwo do kranikowego z cukrem, czekasz z godzinkę, żeby sie wszystko rozpuściło, butelkujesz. Ja oznaczam ostatnią (albo 3) butelkę i pije w pierwszej kolejności bo czasami wychodzi nieco bardziej nagazowana.
              Bez przesady. Cukru raczej nie trzeba gotować, bo wielu sypie go luzem do butelek i jest OK.
              Jak wlewamy syrop na dno fermentora, to wlane piwo musimy koniecznie zamieszać łyżką, oczywiście zdezynfekowaną.

Comment

• Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                (...) ekstraktu. Cukru trzeba chyba 20% więcej.
                MNIEJ! Cukru mniej. Część ekstraktu jest niefermentowalna, cukier drożdże żrą w całości.

Comment

• Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13956

Grzech "dzieciństwa"

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

Przetwarzanie...
                  X