Moj pierwszy raz :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krolewskiptak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.02
    • 9

    Moj pierwszy raz :)

    witam wszystkich opisze Mój etap warzenia pierwszej warki z brewkita Muntons - Yorkshire Bitter 1,8 kg

    woda źródlana do warzenia zakupiłem w biedronce

    1.Proces dezynfekcji.

    umyłem w płynie do mycia naczyń fermentor i dokładnie wypłukałem, wlałem 3 lity cieplej wody z rozcieńczonym proszkiem oxi one z BA. zamknąłem fermentor obracając i potrząsając nim około 5 minut.

    2. Proces warzenia

    W garnku zagotowałem 3,5l wody dodałem brewkita i podgrzewając przez około 10 minut (nie doprowadzając do wrzenia ) wszystko wymieszałem.

    Do fermentora wlałem 10L wody następnie dodałem brewkita wymieszanego z gorącą wodą
    plus ekstrakt słodowy Muntons light uzupełniłem wodę do 22l i kolejny raz wymieszałem wszystko razem.

    Żeby ochłodzić brzeczkę przykryłem fermentor i wystawiłem na balkon w celu szybkiego ostudzenia brzeczki

    Po ochłodzeniu do 21C pobrałem brzeczke do badania odcztyalem takie wyniki

    Ballinga 10,5
    Alkohol 5

    Zadałem drożdże i będę czekał rozwój akcji.

    moje pytanie jakie piwo moge otrzymac z takim wynikiem 10,5 ?

    kolejne pytania wraz z spostrzeżeniami z obserwacji bede zamieszczał wraz z rozwojem akcji

    Proszę o sugestie uwagi propozycje czy podczas wazenia mojej pierwszej Warki czegos nie poknociłem.
  • mj_p
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.12
    • 86

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krolewskiptak Wyświetlenie odpowiedzi
    moje pytanie jakie piwo moge otrzymac z takim wynikiem 10,5 ?
    Wszystko zależy od tego na ile Ci zejdzie ten wynik za tydzień.Ekstrakt 10.5 to dość mala gęstość więc raczej trudno się spodziewać mocnego piwa (podejrzewam jednak że na to nie liczysz)

    Tylko raz robiłem piwo z ekstraktu więc nie mam dużego doświadczenia ale pamiętam, że obok ekstraktu wymagali tam dodania ekstraktu słodu lub cukru (!) - nic o tym nie piszesz ( być może do Twojego ekstraktu nie trzeba było nic dodawać?).
    Troszkę wydaje mi się, że ten cukier (albo ekstrakt słodu) poprawiłby Blg i tym samym moc piwa (bo może wyjść raczej wodniste).
    Moim zdaniem nie jest to problem: zobaczysz jak smakuje (mimo wszystko będzie Ci smakować) a ew. w przyszłości skorygujesz przepis.
    Ja np. nieopatrznie dodałem cukier (pomimo że wszedzie czytałem przestrogi: użyj wszstko tylko nie cukier) ale dzięki temu wiem jak smakuje piwo po dodaniu cukru
    Janusz

    Januszowy Browar

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Myślę, że Królewskiptak dodał cukru, bo nie dostałby 22l o ekstrakcie 10,5blg.
      Piwo powinieneś znacząco dostać lepsze od Żywca, ale znacząco gorsze od Noteckiego. Mimo, że Twoje jest niepasteryzowane...

      Comment

      • toto
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.12
        • 949

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
        Myślę, że Królewskiptak dodał cukru, bo nie dostałby 22l o ekstrakcie 10,5blg.
        Piwo powinieneś znacząco dostać lepsze od Żywca, ale znacząco gorsze od Noteckiego. Mimo, że Twoje jest niepasteryzowane...
        Przecież napisał, że dodał ekstraktu słodowego.
        Jeżeli Królewskiptaku będziesz robił jeszcze piwo z brewkitów, to na przyszłość można by albo dodawać mniej wody (maksymalnie do 20 l), albo więcej ekstraktu. Piwo wyjdzie wtedy treściwsze.
        Natomiast z brzeczki 10,5 Blg możesz nie otrzymać 5 % alkoholu. Jego zawartość wyliczysz z wzoru: Blg początkowe (10,5) - Blg końcowe/1,938. Przy dodatkowej poprawce na surowiec do refermentacji (dodawany przy butelkowaniu) wyjdzie ci trochę ponad 4 % alkoholu.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
          Przecież napisał, że dodał ekstraktu słodowego.
          Mea culpa. Piwo będzie super, zwłaszcza na dni cieplejsze. Alkoholu może być ponad 4,5% z refermantacją. W skrajnym przypadku nawet 5% - puszki raczej dość głęboko odfermentowują.
          Generalnie im mniej Ci wyjdzie tym lepiej - będziesz miał pełniejszy smak.

          Comment

          • krolewskiptak
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.02
            • 9

            #6
            Hejka

            Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

            Zalezy mi bardziej na samku niz na alkocholu

            Wydaje mi sie że narazie jest wszystko w pożadku u góry pokazala sie piana a temperatura jak narazie wacha sie w okolicach 20-21 C.

            I na koniec takie małe pytanko czy mogę na tym etapie pobierać brzeczke do badania czy lepiej nie wkładac tam łyżki i poczekac do konca 7 dniowej fermantacji. Chciał bym zobaczyć czy spada na dół wratość w Ballingach.

            Tą wartości alkocholu odczytalem z areometru w tym samym czasie co odczytywałem wartość Ballinga.

            Comment

            • toto
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2006.12
              • 949

              #7
              Nie grzeb w fermentorze, nie zaglądaj za często (drożdże też nie lubią, gdy się je podgląda przy rozmnażaniu), poczekaj, sprawdź Blg dopiero jak zniknie piana.
              I sprawdź jakimś edytorem co piszesz:

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krolewskiptak Wyświetlenie odpowiedzi
              na samku niz na alkocholu ... w pożadku ... jak narazie wacha sie ... wratość ... Tą wartości alkocholu
              Last edited by toto; 2010-03-10, 17:19.

              Comment

              • korko_czong
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.11
                • 53

                #8
                Wszystko fajnie ale alkoholu w piwie (ani winie) nie zmierzysz bezpośrednio żadnym przyrządem. Zawartość alkoholu możesz obliczyć pośrednio, dzieląc różnicę początkowej i końcowej wartości ekstraktu (po skończonej fermentacji) wyskalowanej w BLG przez 2. Jest to stosunek ile cukru który był na początku przefermentował na alkohol.
                PS. Zainstaluj Firefoxa 3.6 albo jakaś inna przegladarkę z wbudowanym słownikiem ("alkochol" itp).
                Gambit Gruziński
                Inszallah

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Niektóre ballingomierze (np mój) mają obok skali Ballinga wyskalowany "potencjalny" alkohol. 10blg jest tu "w okolicach" 5% alko.

                  Comment

                  • krolewskiptak
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.02
                    • 9

                    #10
                    Dzięki za podpowiedzi oraz zwrócenie uwagi na moja ortografie

                    Nęci mnie takie pytanie czy do warzenia piwa z ekstraktu słodowego i chmielu bez procesu zacierania czy wystarczy 10 lub 13 litrowy garnek.

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Od bidy styknie, chociaż musisz sypnąć nieco więcej chmielu, bo będzie mniejsza wydajność chmielenia.

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krolewskiptak Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dzięki za podpowiedzi oraz zwrócenie uwagi na moja ortografie

                        Nęci mnie takie pytanie czy do warzenia piwa z ekstraktu słodowego i chmielu bez procesu zacierania czy wystarczy 10 lub 13 litrowy garnek.
                        Ja robiłem tak: obliczałem docelową warkę na 20 litrów; ile powinno być ekstraktu i jaka ilość chmielu. Rozpuszczałem puchy w garnku 14 litrowym, chmieliłem, studziłem, przelewałem do fermentora i dolewałem tyle wody aby dojśc do zakładanej objętości. Różnic smakowych po dolewaniu wody kranowej, przegotowanej a kupionej w 5 l baniakach nie odczuwam.

                        Comment

                        • krolewskiptak
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.02
                          • 9

                          #13
                          Zaobserwowałem małe grudki na powierzchni wody i zastanawiam się czy nadal jest wszystko w porządku ?.
                          Nadal utrzymuje mi się na powierzchni cienka warstwa piany.
                          Warkeczka została uwarzona we wtorek.
                          Zamieszczam zdjęcie powierzchni warki.
                          Attached Files

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #14
                            W porzo, drożdże.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • krolewskiptak
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.02
                              • 9

                              #15
                              Dzień przed końcem planowanych 7 dni zrobiłem pomiar areometrem i w skali Ballinga pokazuje 3 wiec chyba wszystko się udało tylko mam teraz taki mały dylemat nie mam wystarczająco dużo środka do dezynfekcji butelek czy może postać to piwko jeszcze jakieś z 2 -3 dni po tych 7 dniach fermentacji zanim przyjedzie środek dezynfekujący ?

                              A jak już będę rozlewał do butelek to ile mam dodać cukru do butelki 0,66L a ile do 0,5L?

                              Dzięki za odpowiedzi

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X