Czarny Browar A.D. 2010

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #31
    #10 - Weizenbock 17°Blg. Pierwszy mały jubileusz w browarku!

    Zasyp:
    Pszeniczny jasny 2,78 kg
    Monachijski 2,6 kg
    Carawheat 0,2 kg
    Caramunich III 0,2 kg
    Karmelowy Ciemny 0,2 kg
    Zakwaszający 40g

    44°C - same słody pszeniczne przez 20' (reszta się w tym czasie śrutowała)
    44°C - wszystko, dalsze 10'
    63°C - 40'
    * Dekokt ~5 litrów gęstego:
    -72°C - 25'
    -100°C - 15' i połączone z zacierem głównym
    68°C - sam zacier główny przez 15'
    72°C - po połączeniu z dekoktem, do scukrzenia, ~30'

    Coś powoli nam się zacier scukrzał, a filtracja zamiast 40 minut jak zwykle zabrała nam 4 godziny.... makabra

    Warzenie: 70'
    22g szyszek Marynki od początku.

    Otrzymaliśmy 21 litrów pięknie miedzianej brzeczki 17°Blg, zadane solidną porcją gęstwy WLP300

    W smaku bomba - banany, goździki, karmel, czuć w nim moc ale nie spirytus. Niestety coś się schrzaniło z nagazowaniem - jest go dramatycznie mało mimo 140g cukru.

    Comment

    • TomX
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 1035

      #32
      Warka #11 Kölsch v.2.0

      Pilzneński ~3,4 kg
      Pszeniczny ~0,7 kg
      Zakwaszający ~50g

      55°C - zasyp
      63°C - 35 min.
      73°C - 30 min

      Gotowanie 60 min.
      40g szyszek Lubelskiego od początku
      15g granulatu Hellertauer Mittelfrüh na 10 min. przed końcem
      5g granulaty Hellertauer Mittelfrüh na 1 min. przed końcem

      26 litrów brzeczki 11,5°Blg zadane starterem z przeterminowanej fiolki WLP029.

      Refermentowane 150g cukru.

      To samo co we wcześniejszym weizenbocku - super smak ale strasznie mało gazu Po degustacji jednego z piw od Jejskiego zakochałem sie w chmielu Hellertau i po spróbowaniu tego koelscha wciąż jestem nim zachwycony. Świetny smak chmielu na delikatnie słodowej bazie. Może goryczki trochę za mało, ale wyszło naprawdę wspaniałe piwo.

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        #33
        Heh, teraz widzę, że zapomniałem dopisać gęstości końcowych tych warek - to akurat, w przeciwieństwie to czasu fermentacji ma znaczenie Było tak:

        #7 Bożonarodzeniowe - z 17,5 na 2,5 Blg
        #8 Weizen - nie zmierzyliśmy
        #9 ciemna pszenica - z 13 na 3 Blg, choć mogę się mylić (nie zapisałem)
        #10 Weizenbock - z 17 na 3 Blg
        #11 Koelsch - z 11,5 na 3,5 Blg

        A teraz smutna wiadomość - Czarny Browar zawiesił działalność. Dlaczego? Bo piwowarzy porozjeżdżali się na studia każdy do innego miasta. Prawdopodobnie Kamil z Mateuszem będą warzyć razem, bo obaj zostali na Śląsku, ja zapewne zacznę warzyć na własną rękę w Krakowie - ale to najwcześniej za kilka miesięcy...

        Na razie mam kilka skrzynek do opróżnienia

        Comment

        Przetwarzanie...
        X