#10 - Weizenbock 17°Blg. Pierwszy mały jubileusz w browarku!
Zasyp:
Pszeniczny jasny 2,78 kg
Monachijski 2,6 kg
Carawheat 0,2 kg
Caramunich III 0,2 kg
Karmelowy Ciemny 0,2 kg
Zakwaszający 40g
44°C - same słody pszeniczne przez 20' (reszta się w tym czasie śrutowała)
44°C - wszystko, dalsze 10'
63°C - 40'
* Dekokt ~5 litrów gęstego:
-72°C - 25'
-100°C - 15' i połączone z zacierem głównym
68°C - sam zacier główny przez 15'
72°C - po połączeniu z dekoktem, do scukrzenia, ~30'
Coś powoli nam się zacier scukrzał, a filtracja zamiast 40 minut jak zwykle zabrała nam 4 godziny.... makabra
Warzenie: 70'
22g szyszek Marynki od początku.
Otrzymaliśmy 21 litrów pięknie miedzianej brzeczki 17°Blg, zadane solidną porcją gęstwy WLP300
W smaku bomba - banany, goździki, karmel, czuć w nim moc ale nie spirytus. Niestety coś się schrzaniło z nagazowaniem - jest go dramatycznie mało mimo 140g cukru.
Zasyp:
Pszeniczny jasny 2,78 kg
Monachijski 2,6 kg
Carawheat 0,2 kg
Caramunich III 0,2 kg
Karmelowy Ciemny 0,2 kg
Zakwaszający 40g
44°C - same słody pszeniczne przez 20' (reszta się w tym czasie śrutowała)
44°C - wszystko, dalsze 10'
63°C - 40'
* Dekokt ~5 litrów gęstego:
-72°C - 25'
-100°C - 15' i połączone z zacierem głównym
68°C - sam zacier główny przez 15'
72°C - po połączeniu z dekoktem, do scukrzenia, ~30'
Coś powoli nam się zacier scukrzał, a filtracja zamiast 40 minut jak zwykle zabrała nam 4 godziny.... makabra
Warzenie: 70'
22g szyszek Marynki od początku.
Otrzymaliśmy 21 litrów pięknie miedzianej brzeczki 17°Blg, zadane solidną porcją gęstwy WLP300
W smaku bomba - banany, goździki, karmel, czuć w nim moc ale nie spirytus. Niestety coś się schrzaniło z nagazowaniem - jest go dramatycznie mało mimo 140g cukru.
Comment