Browar Extremalny Wolfa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wolf74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.03
    • 26

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Czemu masz łysy łeb? Piwo będzie zapewne pyszne.
    W mojej rodzinie od kilku pokoleń po trzydziestce tylko kobiety mają włosy - taka genetyczna ciekawostka

    Oczywiście pomyliłem się opisując wysładzanie - było 2 x 5 l i 1x 3 l .

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wolf74
      0,4 płatki żytnie błyskawiczne ( dla jaj oczywiście , nie wiem jak to wpłynie na smak )
      Doda piwu nieco kwaskowatości
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • wolf74
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.03
        • 26

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Doda piwu nieco kwaskowatości
        mam nadzieję że kwaskowatość to zupełnie co innego niż skwaśniałe piwo

        Comment

        • wolf74
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.03
          • 26

          #19
          warka 10

          4 kg pilzneński ( z Bogutyn Młyn)
          1,4 kg pszeniczny ciemny
          0,3 kg caramunich
          50g carafa I
          0,4 kg płatki żytnie błyskawiczne
          0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne
          30 g marynki w granulacie ( 60' )
          30 g lubelskiego w granulacie ( 30' )
          Drożdże Sawbrew T-58

          20' 63 C
          40' 72 C
          po chmieleniu wyszło 23 l 14,5 blg

          Comment

          • wolf74
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.03
            • 26

            #20
            Warka 11

            Właśnie trzeci fermentor zaczyna bulgotać czymś takim :

            4 kg pilzneński
            1 kg monachijski
            0,5 kg carahell
            0,4 kg caramunich
            50g barwiący strzegom
            30g marynka granulat 60'
            30 g lubelski granulat 10'
            safale us 05
            15' 62 C
            30' 72 C próba jodowa negatywna
            po chmieleniu : 24 l 13,5 blg

            Comment

            • wolf74
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.03
              • 26

              #21
              Warka 9 zabutelkowana - 36 x 0,5 l po 2 tygodniach cichej . Na razie aromat mocno chmielowy ale zapowiada się nieźle
              Do refermentacji to co było pod ręką czyli 100g glukozy i pół szklanki cukru .
              Ostatnia zmiana dokonana przez wolf74; 2010-05-20, 18:59.

              Comment

              • wolf74
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.03
                • 26

                #22
                warka 10
                zabutelkowana - 30 butelek 0,6 l , ciut jakby kwaśna , może to płatki żytnie ? nie ma innych oznak infekcji .

                Comment

                • wolf74
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.03
                  • 26

                  #23
                  Warka 12

                  Dziś uwarzyłem :

                  3,2 kg pilzneński
                  1,2 kg monachijski
                  0,4 kg carahell
                  0,4 kg caramunich
                  30g carafa I
                  30g barwiący strzegom
                  40g marynka granulat 60'
                  40 g lubelski granulat 10'
                  safale us 05
                  35' 65 C próba jodowa negatywna
                  15' 72 C
                  po chmieleniu wyszło 25 l 11.5 blg

                  Comment

                  • wolf74
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.03
                    • 26

                    #24
                    warka 13

                    4,5 kg pilzneński
                    0,4 kg carahell
                    0,4 kg caramunich
                    40g marynka granulat 60'
                    40 g lubelski granulat 10'

                    Sawbrew T-58
                    35' 65 C dekokcja 1/3zacieru odebrane po 10'
                    15' 72 C
                    po chmieleniu wyszło 25 l 12blg

                    Warka 11 mimo młodego wieku jest najlepszym piwem jakie uwarzyłem

                    Comment

                    • wolf74
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.03
                      • 26

                      #25
                      warka 14

                      4,5 kg pilzneński
                      0,4 kg carahell
                      1 kg caramunich
                      40g marynka granulat 60'
                      40 g lubelski granulat 10'

                      Sawbrew T-58
                      35' 65 C próba jodowa negatywna
                      15' 72 C
                      Po chmieleniu: 24l 12blg


                      Ma ktoś doświadczenie z dodawaniem niesłodowanych ziaren jęczmienia ? Czy powiedzmy 30% dodatku niesłodowanego może się negatywnie odbić na smaku piwa ? Ile radzicie dawać ?

                      Comment

                      • wolf74
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.03
                        • 26

                        #26
                        Warka 15

                        4 kg pilzneński
                        0,4 kg carahell
                        0,6 kg karmelowy jasny strzegom
                        garść carafa I
                        50g marynka granulat 60'
                        50g lubelski granulat 10'

                        safale us 05

                        Wsypane do 60C i na małym gazie w ciągu 50' doszło do 74C
                        Po chmieleniu wyszło 23l 12,5 blg

                        Comment

                        • wolf74
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.03
                          • 26

                          #27
                          Warka 16

                          4,5 kg pilzneński
                          0,5 kg carahell
                          0,5 kg karmelowy jasny strzegom
                          50g marynka granulat 60'
                          50g lubelski granulat 10'
                          35' 62C
                          15' 72C
                          Po chmieleniu wyszło 24l 14blg
                          Ostatnia zmiana dokonana przez wolf74; 2010-07-22, 13:15.

                          Comment

                          • wolf74
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.03
                            • 26

                            #28
                            warka 17

                            2,5 kg pilzneński
                            2,5 kg pszeniczny
                            0,2 kg carahell
                            0,6 kg karmelowy jasny strzegom
                            Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06
                            50g lubelski ( 25g 60' i 25g 10' )
                            15g kolendra
                            20' 55C
                            30' 64C
                            20' 72C
                            5' 74C
                            Po chmieleniu wyszło 22l 14blg

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wolf74
                              0,2 kg carahell
                              0,6 kg karmelowy jasny strzegom
                              Szkoda carahella w takim zasypie. Do czegoś jaśniutkiego by został.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • wolf74
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.03
                                • 26

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                                Szkoda carahella w takim zasypie. Do czegoś jaśniutkiego by został.
                                Przestraszyłem się ,bo kilka osób pisało ze te drożdże powodują kwaskowy posmak i chciałem karmelowymi to zniwelować

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
                                  dadek
                                  Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
                                  2023-04-27, 02:48
                                • Javox
                                  Okocim, Žatecký Letký Pils
                                  Javox
                                  Lekkie piwo do serii farbowanych na czesko lisów

                                  Ekstrakt 9.2*, alko 3.8%, IBU 14.

                                  Piana - za niedługo mamy pełną warstewkę.
                                  Lacing - trochę było.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - jasne złoto.
                                  Aromat - zbożowość.
                                  Smak - słodkawe i gorzkawe,...
                                  2024-02-17, 18:36
                                • Alkoneser
                                  Browar Stu Mostów, WRCLW Pszeniczny
                                  Alkoneser
                                  No nie wierzę, że nie ma wątku.


                                  Styl: Weizen
                                  Typ: ale, jasny
                                  ABV: 5%
                                  BLG: 12,5°

                                  Wszystko czego od pszenicznego mógłbym oczekiwać jest tutaj - polecam....
                                  2023-08-04, 23:13
                                • dadek
                                  Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • dadek
                                  Nošovice 238, Pivovar Radegast
                                  dadek
                                  Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
                                  2023-11-09, 20:59
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...