Browar Extremalny Wolfa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wolf74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.03
    • 26

    Browar Extremalny Wolfa

    Mam już kilka wark na koncie , ale raczej nie ma się czym chwalić . Dziś zrobiłem dwie nowe , raczej też nierasowe warki :

    Warka 6
    2,5 kg pszeniczny
    1,2 kg pilzneński
    1,2 kg monachijski
    25 marynka 60'
    25 saaz zatecky 30'
    s-04

    40' 64C
    30' 74C
    1' 78C
    19 l 13 blg
    Wiem że drożdże powinny być specjalne do pszenicznych ale miałem jedynie to pod ręką .

    Warka 7
    3,8 kg pilzneński
    1,5 kg monachikski
    1kg pszeniczny
    25 marynka 60'
    25 saaz zatecky 30'
    s-04

    30' 64C
    30' 74C
    1' 78C
    blg zeszło do 13 po chmieleniu ( 24 l )
  • wolf74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.03
    • 26

    #2
    Dwie w miare delikatne warki powoli zaczynają puszczać gazy a ja mam problem : paczka ze słodami dojdzie do mnie pod koniec tygodnia , a ja mam wolną środę i resztki słodów . Postanowiłem że zrobię z nich niekonwencjonalnego portero stouta

    Mam :

    4kg pilzneński
    0,4 kg pszeniczny ciemny
    0,8kg monachijski
    0,5 kg caramunich
    0,25 kg carafa typ I
    0,2 kg barwiący strzegom
    0,4 płatki owsiane błyskawiczne
    30 g zateckiego i 25 g marynki .
    drożdże T58 lub safale us 05 ?

    Jak sądzicie , wyjdzie coś z tego ? może skorygować jakoś składniki ?
    Last edited by wolf74; 2010-03-29, 18:35.

    Comment

    • wolf74
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.03
      • 26

      #3
      No i się chłodzi 21 l portera , ale wydajność wyszła chyba słaba - 13 blg , może to wina słodu pilzneńskiego , ( BogutyMłyn) lub też moja wina bo źle go zmieliłem .

      4kg pilzneński
      0,4 kg pszeniczny ciemny
      0,8kg monachijski
      0,5 kg caramunich
      0,25 kg carafa typ I
      0,2 kg barwiący strzegom
      0,4 płatki owsiane błyskawiczne
      30 g zateckiego i 25 g marynki
      drożdże s 04

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Ponad 6,5kg i 21l x 13blg. Nie możliwe! W jakiej temperaturze mierzyłeś blg?

        Comment

        • wolf74
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.03
          • 26

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Ponad 6,5kg i 21l x 13blg. Nie możliwe! W jakiej temperaturze mierzyłeś blg?
          około 30 stopni C , to może być wina moja bo zdechł mój śrutownik i 4 kilo pilzneńskiego zmieliłem w archaicznym młynku do kawy , zresztą zacieranie też zrobiłem na lenia w temperaturze 73 stopni przez godzinę .

          Wiem wiem , chciałem jedynie uzyskać bardziej słodkiego stouta , na alkoholu mi nie zależy
          Last edited by wolf74; 2010-03-31, 20:48.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            W 30*C to powinieneś dodać prawie 1blg ale i tak powinieneś dostać minimum 17blg. Zacieranie aż tak dużego wpływu na wydajność nie powinno mieć. Pozostaje więc śrutowanie...

            Comment

            • wolf74
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.03
              • 26

              #7
              Bałem się mocniej śrutować żeby nie mieć problemu z filtrowaniem ... może zbyt wysoka temperatura zacierania jest winna ???
              To była pierwsza warka na słodzie z bogutymłyna ...
              Last edited by wolf74; 2010-03-31, 22:42.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wolf74 Wyświetlenie odpowiedzi
                zresztą zacieranie też zrobiłem na lenia w temperaturze 73 stopni przez godzinę .
                Możliwe, że temperatura była na początku wyższa i nie dałeś szansy popracować enzymom. Beta amylazie w ogóle, bo ona dezaktywuje się w temp. już 70 st., a alfa amylaza mówi dobranoc w 78 bodajże. 73 stopnie to górna granica zacierania- próbę jodową robiłeś? Możliwe, że zostało dużo skrobi i dlatego niskie wskazanie blg.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Mimo wszystko alfaamylaza powinna w godzinę scukrzyć całą skrobię (jeżeli temperatura rzeczywiście wynosiła 73*C). Zresztą ewentualne problemy powinny się pojawić dopiero w fermentacji.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    (jeżeli temperatura rzeczywiście wynosiła 73*C).
                    No więc właśnie.

                    Ballingometr wskazuje zawartość cukrów w cieczy, zatem jeśli skrobia nie została przetworzona, to wskazanie blg jest niskie.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • wolf74
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.03
                      • 26

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Możliwe, że temperatura była na początku wyższa i nie dałeś szansy popracować enzymom. Beta amylazie w ogóle, bo ona dezaktywuje się w temp. już 70 st., a alfa amylaza mówi dobranoc w 78 bodajże. 73 stopnie to górna granica zacierania- próbę jodową robiłeś? Możliwe, że zostało dużo skrobi i dlatego niskie wskazanie blg.
                      Próba jodowa nie wykazała skrobi , robiłem przed wrzuceniem ciemnych słodów . Myślę ze to jednak było moje ostatnie zacieranie na lenia - trzeba się przyłożyć do następnych warek . Dzięki wszystkim za pomoc

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Przyłóż się do śrutowania. Poczytaj.

                        Comment

                        • wolf74
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.03
                          • 26

                          #13
                          Właśnie doszedł do mnie nowiuśki śrutownik i kilka słodów .
                          Co do portero stouta z przepisu powyżej to mimo młodego wieku jest już dobrze nagazowany . Jest moim zdaniem zbyt delikatny - gdzie mu do ostrości takiej jak np u portera z żywca ... , następnym razem dam o 50% więcej słodów palonych i dorzucę z pół kilograma carahell'a no i oczywiście troche zwiększę blg , może do 15 ? Pianka jest bardzo obfita ale opada zbyt szybko - czy to się jeszcze zmieni z biegiem czasu ?

                          Pszeniczniak nr 6 : smakuje całkiem nieźle , ma aromaty goździkowe ale w porównaniu do takiego faustusa to mu dużo brakuje , zapewne za sprawą drożdży ktore nie były przeznaczone do pszenicznych .

                          Warka 7 : posmaki słodowe zadziwiająco wyraźne . Chyba wyszło całkiem nieźle bo zostałem z niej ograbiony przez watachy gości które przetoczyły się przez moją chate gdy tylko poszła fama że coś kombinuję z piwem

                          Comment

                          • wolf74
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.03
                            • 26

                            #14
                            Warka 9

                            Pływa mi w wannie z zimną wodą garnek z 21 litrami czegoś czego nie potrafie przypisać do żadnego stylu , a było to tak :

                            4 kg pilzneńskiego ( z bogutyn Młyn)
                            0,4 kg caramunich
                            0,4 kg carahell
                            0,4 kg płatki gryczane błyskawiczne
                            0,4 płatki żytnie błyskawiczne ( dla jaj oczywiście , nie wiem jak to wpłynie na smak )
                            50 g carafa I
                            40 g marynki 60'
                            25 g lubelski 30'
                            Sawbrew T-58

                            zacieranie 20 l wody
                            wysładzanie 3x 5 l plus 1x 3 l

                            20 min 62* C
                            30 min 70* C próba jodowa negatywna
                            1 min 75 *C
                            Po chmieleniu wyszło 21 l 15 blg .

                            Jeśli ktoś chciałby skrytykować tą warkę to chętnie przyjmę konstruktywne gromy na mój łysy łeb !
                            Last edited by wolf74; 2010-04-28, 13:44.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Czemu masz łysy łeb? Piwo będzie zapewne pyszne.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X