Browar Extremalny Wolfa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wolf74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.03
    • 26

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Czemu masz łysy łeb? Piwo będzie zapewne pyszne.
    W mojej rodzinie od kilku pokoleń po trzydziestce tylko kobiety mają włosy - taka genetyczna ciekawostka

    Oczywiście pomyliłem się opisując wysładzanie - było 2 x 5 l i 1x 3 l .

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wolf74 Wyświetlenie odpowiedzi
      0,4 płatki żytnie błyskawiczne ( dla jaj oczywiście , nie wiem jak to wpłynie na smak )
      Doda piwu nieco kwaskowatości
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • wolf74
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.03
        • 26

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        Doda piwu nieco kwaskowatości
        mam nadzieję że kwaskowatość to zupełnie co innego niż skwaśniałe piwo

        Comment

        • wolf74
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.03
          • 26

          #19
          warka 10

          4 kg pilzneński ( z Bogutyn Młyn)
          1,4 kg pszeniczny ciemny
          0,3 kg caramunich
          50g carafa I
          0,4 kg płatki żytnie błyskawiczne
          0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne
          30 g marynki w granulacie ( 60' )
          30 g lubelskiego w granulacie ( 30' )
          Drożdże Sawbrew T-58

          20' 63 C
          40' 72 C
          po chmieleniu wyszło 23 l 14,5 blg

          Comment

          • wolf74
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.03
            • 26

            #20
            Warka 11

            Właśnie trzeci fermentor zaczyna bulgotać czymś takim :

            4 kg pilzneński
            1 kg monachijski
            0,5 kg carahell
            0,4 kg caramunich
            50g barwiący strzegom
            30g marynka granulat 60'
            30 g lubelski granulat 10'
            safale us 05
            15' 62 C
            30' 72 C próba jodowa negatywna
            po chmieleniu : 24 l 13,5 blg

            Comment

            • wolf74
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.03
              • 26

              #21
              Warka 9 zabutelkowana - 36 x 0,5 l po 2 tygodniach cichej . Na razie aromat mocno chmielowy ale zapowiada się nieźle
              Do refermentacji to co było pod ręką czyli 100g glukozy i pół szklanki cukru .
              Last edited by wolf74; 2010-05-20, 18:59.

              Comment

              • wolf74
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.03
                • 26

                #22
                warka 10
                zabutelkowana - 30 butelek 0,6 l , ciut jakby kwaśna , może to płatki żytnie ? nie ma innych oznak infekcji .

                Comment

                • wolf74
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.03
                  • 26

                  #23
                  Warka 12

                  Dziś uwarzyłem :

                  3,2 kg pilzneński
                  1,2 kg monachijski
                  0,4 kg carahell
                  0,4 kg caramunich
                  30g carafa I
                  30g barwiący strzegom
                  40g marynka granulat 60'
                  40 g lubelski granulat 10'
                  safale us 05
                  35' 65 C próba jodowa negatywna
                  15' 72 C
                  po chmieleniu wyszło 25 l 11.5 blg

                  Comment

                  • wolf74
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.03
                    • 26

                    #24
                    warka 13

                    4,5 kg pilzneński
                    0,4 kg carahell
                    0,4 kg caramunich
                    40g marynka granulat 60'
                    40 g lubelski granulat 10'

                    Sawbrew T-58
                    35' 65 C dekokcja 1/3zacieru odebrane po 10'
                    15' 72 C
                    po chmieleniu wyszło 25 l 12blg

                    Warka 11 mimo młodego wieku jest najlepszym piwem jakie uwarzyłem

                    Comment

                    • wolf74
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.03
                      • 26

                      #25
                      warka 14

                      4,5 kg pilzneński
                      0,4 kg carahell
                      1 kg caramunich
                      40g marynka granulat 60'
                      40 g lubelski granulat 10'

                      Sawbrew T-58
                      35' 65 C próba jodowa negatywna
                      15' 72 C
                      Po chmieleniu: 24l 12blg


                      Ma ktoś doświadczenie z dodawaniem niesłodowanych ziaren jęczmienia ? Czy powiedzmy 30% dodatku niesłodowanego może się negatywnie odbić na smaku piwa ? Ile radzicie dawać ?

                      Comment

                      • wolf74
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.03
                        • 26

                        #26
                        Warka 15

                        4 kg pilzneński
                        0,4 kg carahell
                        0,6 kg karmelowy jasny strzegom
                        garść carafa I
                        50g marynka granulat 60'
                        50g lubelski granulat 10'

                        safale us 05

                        Wsypane do 60C i na małym gazie w ciągu 50' doszło do 74C
                        Po chmieleniu wyszło 23l 12,5 blg

                        Comment

                        • wolf74
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.03
                          • 26

                          #27
                          Warka 16

                          4,5 kg pilzneński
                          0,5 kg carahell
                          0,5 kg karmelowy jasny strzegom
                          50g marynka granulat 60'
                          50g lubelski granulat 10'
                          35' 62C
                          15' 72C
                          Po chmieleniu wyszło 24l 14blg
                          Last edited by wolf74; 2010-07-22, 13:15.

                          Comment

                          • wolf74
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.03
                            • 26

                            #28
                            warka 17

                            2,5 kg pilzneński
                            2,5 kg pszeniczny
                            0,2 kg carahell
                            0,6 kg karmelowy jasny strzegom
                            Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06
                            50g lubelski ( 25g 60' i 25g 10' )
                            15g kolendra
                            20' 55C
                            30' 64C
                            20' 72C
                            5' 74C
                            Po chmieleniu wyszło 22l 14blg

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wolf74 Wyświetlenie odpowiedzi
                              0,2 kg carahell
                              0,6 kg karmelowy jasny strzegom
                              Szkoda carahella w takim zasypie. Do czegoś jaśniutkiego by został.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • wolf74
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.03
                                • 26

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                                Szkoda carahella w takim zasypie. Do czegoś jaśniutkiego by został.
                                Przestraszyłem się ,bo kilka osób pisało ze te drożdże powodują kwaskowy posmak i chciałem karmelowymi to zniwelować

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X