Grudziądz: na Kalinkowej się warzy.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarkOzz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.10
    • 209

    #76
    Warka 21 zabutelkowana (wczoraj) 2,5blg, cukier 260g, wyszło 28l.
    Warka 22 zabutelkowana 3blg, cukier 260g, wyszło 28,5l.
    Obie warki bez cichej, fermentowały obok siebie w temp. ok 19-20C.

    Comment

    • MarkOzz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.10
      • 209

      #77
      Warka 23, IRA, warzone w dn. 10.03.2011

      - Pilzneński 3-5EBC Weyermann 4,5kg
      - Monachijski I 12-17EBC Weyermann 0,5kg
      - Abbey Malt 40-50 EBC Weyermann 0,3kg
      - Amber 42-45 EBC CastleMalting 0,25kg
      - Cara Gold 9 EBC Warminster 0,1kg
      - Caraaroma 300-400 EBC Weyermann 0,05kg
      - Marynka szyszka 2010 40g
      - Lubelski 4,5% (2009) granulat 25g
      - WhiteLabs WLP004 Irish Ale (12 m-cy po dacie przydatności)
      - Mech irlandzki płaska łyżeczka

      66C - wsypanie słodów
      65C - 40min.
      72C - 30min.
      78C – filtracja

      Gotowanie 75min., Marynka 20g na 60min., Marynka 20g na 30min., Lubelski i mech irlandzki na 10min.. Wyszło ok. 30l – 12blg. Planowana temperatura fermentacji 18C.

      Comment

      • MarkOzz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 209

        #78
        IRA - po 10 dniach 5,5blg Temperatura przez całą fermentację 17C. Piany brak. Zamieszałem i zobaczymy, czy dofermentuje. Zauważyłem, że gęstwa uległa jakby granulacji, dziwne... Przedłużam burzliwą jeszcze o min. 5 dni. Podpadły mi te drożdżaki, także nie będę karmił darmozjadów w kolejnych warkach.

        Comment

        • MarkOzz
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.10
          • 209

          #79
          Warka 24, WIOSENNE, warzone w dn. 21.03.2011

          - Pilzneński 3-5EBC Weyermann 2,3kg
          - Wiedeński 6-8 EBC CastleMalting 1,9kg
          - Monachijski I 15 EBC CastleMalting 0,5kg
          - Cara Gold 9 EBC Warminster 0,3kg
          - Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,2kg
          - Miód lipowy 0,2kg
          - Lubelski 3,6% (2010) granulat 80g
          - Saaz 3,1% (2010) granulat 25g
          - Safale US-05

          64C - wsypanie słodów
          62C - 30min.
          72C - 30min.
          78C – filtracja

          Gotowanie 90min. Lubelski 50g od początku, Lubelski 30g na 20min., Saaz na 5min. Miód na 10min. Wyszło ok. 28l – 12,5blg. Planowana temperatura fermentacji 18C.

          Comment

          • MarkOzz
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.10
            • 209

            #80
            Warka 23 przelana na cichą 4,5blg. Zdążyło się już dość dobrze sklarować. Fermentor celowo bez rurki - zobaczę czy puchnie. Piwo typowo słodowe ALE nie słodkie

            Comment

            • kaliUmbe
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.11
              • 16

              #81
              Zrobiłem alta 12 blg, ale tez odfermentował do 4.5 blg. Jest to moja pierwsza warka i nie wiem jak się zachować, bo fermentor puchnie(obecnie cicha). Miałem czekać tydzień i butelkować, ale nie jestem przekonany czy dobrze zrobie. Ty masz podobną sytuację i większe doświadczenie i myślę, że mogłbyś mi pomóc.

              Comment

              • MarkOzz
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.10
                • 209

                #82
                Hm, w sumie to z reguły nie doradzam, ale na Twoim miejscu zrobił bym tak: ze dwa razy dziennie podważ pokrywę fermentora (rozumiem, że masz pełną, bez rurki) i naciśnij maksymalnie pokrywę, tak aby upuścić najwięcej gazu jak się da. Jak piwo dofermentuje, to gazu już nie będziesz miał - warunek musisz mieć względnie stałą temperaturę i wtedy odczekaj 5-10 dni, możesz na tą końcówkę obniżyć temperaturę, wtedy się lepiej sklaruje.

                Comment

                • MarkOzz
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.10
                  • 209

                  #83
                  Warka 25, INDYJSKIE II, warzone w dn. 27.03.2011

                  - Pilzneński 3-5EBC Weyermann 5,1kg
                  - Monachijski I 15EBC CastleMalting 0,9kg
                  - Caraaroma 300-400EBC Weyermann 0,25kg
                  - Castle Crystal 150EBC CastleMalting 0,2kg
                  - Caramunich I 80-100EBC Weyermann 0,1kg
                  - Cukier 0,3kg
                  - Marynka (2010) szyszka 30g
                  - Marynka 7,8% (2010) granulat 20g
                  - Lubelski 3,6% (2010) granulat 60g
                  - Safale US-05 (gęstwa po burzliwej z warki 24)

                  70C - wsypanie słodów
                  67C - 90min.
                  76C – filtracja

                  Gotowanie 90min. Marynka szyszka od początku, Marynka granulat + Lubelski 30g na 45min., Lubelski 30g na 5min. Cukier od początku. Wyszło ok. 29l – 15blg. Brzeczka wlana bezpośrednio do fermentora z gęstwą po poprzedniej warce, po ściągnięciu jałową gazą pierścienia żywicznego. Planowana temperatura fermentacji 18C.

                  Comment

                  • MarkOzz
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.10
                    • 209

                    #84
                    Warka 24 przelana na cichą ok. 3blg.

                    Comment

                    • MarkOzz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.10
                      • 209

                      #85
                      Warka 23 zabutelkowana 4blg, 30l. Cukier 160g.

                      Comment

                      • MarkOzz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.10
                        • 209

                        #86
                        Warka 25 przelana na cichą 3,5blg. Jak na IPA mało goryczy, coś trzeba będzie "podrasować" przy butelkowaniu- chyba przerefermentuję brzeczką z suchego ekstraktu i dodatkowo nachmielę...

                        Comment

                        • MarkOzz
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.10
                          • 209

                          #87
                          Warka 26, WIT III URODZINOWY, warzone w dn. 10.04.2011

                          - Pilzneński 3-5EBC Weyermann 2,5kg
                          - Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 0,5kg
                          - Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,3kg
                          - Zakwaszający pH 3,4-3,6 3-7 EBC Weyermann 0,1kg
                          - pszenica niesłodowana 1,8kg
                          - owies niesłodowany 0,4kg
                          - płatki jęczmienne 0,4kg
                          - mąka pszenna wrocławska 0,1kg
                          - świeża skórka z pomarańczy 30g
                          - świeża skórka z tangelo 20g
                          - świeża skórka z cytryny 20g
                          - curacao 20g
                          - kolendra indyjska TRS 20g
                          - Lubelski 3,9% granulat 2010 30g
                          - Wyeast 3787 Trappist High Gravity

                          68C – wsypanie pszenicy, owsa, płatków jęczmiennych, mąki i 0,3kg pilzneńskiego (zacier 1:5)
                          65C – 30min.
                          85C – 20min.
                          dolanie wody, ustalenie temp. na 66C, dodanie reszty słodów
                          63C – 45min.
                          72C – 45min.
                          80C – filtracja

                          Gotowanie 60min., lubelski od początku, curacao + połowa kolendry na 10min., świeże skórki + reszta kolendry na 5min. Wyszło ok. 29l – 12blg. Drożdże zadane do brzeczki bezpośrednio z napuchniętej saszetki. Fermentacja w temp. ok. 19C.

                          Comment

                          • MarkOzz
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.10
                            • 209

                            #88
                            Warka 24 zabutelkowana 2blg, 28l. Cukier 160g.

                            Comment

                            • MarkOzz
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.10
                              • 209

                              #89
                              Warka 25 zabutelkowana, 3blg, 30l. Refermentacja nachmieloną brzeczką ok. 0,75l sporządzoną z 1l wody i 185g suchego jasnego ekstraktu, chmielenie granulatem: Saaz 25g przez 75min, Marynka 10g przez 15min., Saaz 15g na chłodzenie. Po wielokrotnej filtracji przez ręczniki papierowe brzeczkę zagotowałem z dodatkiem 60g cukru trzcinowego.

                              Comment

                              • MarkOzz
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.10
                                • 209

                                #90
                                Warka 26 przelana na cichą 3,5blg - liczyłem, że po 9 dniach będzie niżej. Zassałem sporo drożdży a dla pewności dołożyłem jeszcze trochę gęstwy - jak ma dofermentować, to w tych warunkach na pewno dofermentuje.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X