Witam! Warzę dopiero kilka miesięcy, a już zacząłem gubić się w swoich odręcznych zapiskach, notatkach na kserówkach przepisów, luźnych kartkach, itp., itd. Z pamięcią zresztą też nie najlepiej, zwłaszcza, że dużo improwizacji przy tym moim warzeniu… Trochę dla celów archiwizacyjnych, trochę jako wirtualne etykiety zdecydowałem się stworzyć swój wątek w tym dziale. A i mam nadzieję nauczyć się czegoś dzięki wpisom Życzliwych i… Złośliwców (tu np. powściągliwości). OK., pierwszy wpis jest, a teraz kilka zaległych notatek operacyjnych.
Grudziądz: na Kalinkowej się warzy.
Collapse
X
-
Warka 1, PSZENICZNE, warzone w dn. 26.09.2009
- pszeniczny 2,8kg
- pilzneński 2,0kg
- Carapils 0,2kg
- Carawheat 0,13kg
- lubelski (z poprzedniego sezonu) 50g
- Marynka (z poprzedniego sezonu) 5g
- Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen
- woda źródlana z Biedronki 30l
45C – wsypanie słodów
44C – 30min.
64C – 30min.
72C – 30min.
76C – filtracja
Gotowanie 90min., cały chmiel na 60min., wyszło ok. 24l – 12,5blg, burzliwa 5dni, cicha 7 dni, temperatura fermentacji 18-20C, odfermentowało do 3,5blg.
Butelkowanie w dn. 8.10.2009 z dodatkiem 150g glukozy.
Wyczuwalne wszystkie charakterystyczne smaki dla pszenicznego, niestety przykryte mocną goryczką. W większości piwo rozeszło się po znajomych. Zostały już tylko 2 butelki. Szkoda...
-
-
Tak w oóle to gratuluję decyzji!
a w szczególe:Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedziniestety przykryte mocną goryczką.
Comment
-
-
Warka 2, INDYJSKIE, warzone w dn. 11.10.2009
- pilzneński 4,8kg
- monachijski 0,9kg
- Caramunich 0,4kg
- Caraaroma 0,15kg
- cukier 0,3kg
- Marynka 50g
- lubelski 70g
- Wyeast 1098 British Ale
60C – wsypanie słodów
68C – 60min.
76C – filtracja
Gotowanie 90min., Marynka od początku, 35g lubelskiego na 30min., 35g lubelskiego i cukier na 10min. Wyszło ok. 23l – 15blg, burzliwa 7 dni, cicha 14 dni, temperatura fermentacji 16-18C, odfermentowało do 5blg.
Butelkowanie w dn. 1.11.2009 z dodatkiem 150g glukozy.
Pierwsza degustacja po miesiącu od butelkowania: bardzo gorzkie i niedobre. Druga degustacja po 4 miesiącach od butelkowania: o! dooobreee, czuć smaki typowe dla ale, goryczka wyraźna. Czy to jest IPA? Nie wiem, bo nie piłem pierwowzoru.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedziW
- woda źródlana z Biedronki 30l
A co do goryczki - za dużo chmielu, na tę ilość słodów wystarczyło by 20 gram lubelskiego. Jeszcze pytanie, czy szyszka była, czy granulat - ale i tak dużo za dużo
Notowanie w wątku to bardzo dobry pomysł - ja mam bazę w excelu, ale na forum też prowadzę i często okazuje się, że tutaj mam dokładniejsze informacje zapisane
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzidałeś 2x za dużo chmielu. Nie było za słabo nagazowane?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedziCzy to jest IPA?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedziNagazowanie było OK po miesiącu leżakowania w butelkach, piana łada i utrzymywała się do końca.
Comment
-
-
Co do chmielu, to szyszunia była podarowana przez zaprzyjaźnionego Piwowara z notką: chmiel z zeszłego roku, użyj więcej. No to ja sobie użyłem tego "więcej" za dużo. Ale nie ma co, piwo rozeszło się i szczerze mówiąc "gorzkich żalów" nie słyszałem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziChodzi o to, że pszenica ma być BARDZO gazowana; ja sypie ok 200g cukru na 20l.
Comment
-
-
Warka 3, BURSZTYNOWE, warzone w dn. 7.11.2009
- pszeniczny 4,0kg
- wiedeński 2,5kg
- pilzneński 0,5kg
- lubelski 60g
- Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (gęstwa z Warki 1)
- woda gotowana przez 15min. dzień wcześniej
35C – wsypanie słodów
44C – 40min.
52C – 10min.
63C – 20min.
73C – 40min.
78C – filtracja
Gotowanie 60min., chmiel 30g od początku i 30g na 30min., wyszło ok. 36l – 12,5blg, burzliwa 7 dni, cicha 14 dni, temperatura fermentacji 18C, odfermentowało do 2,5blg.
Butelkowanie w dn. 28.11.2009 z dodatkiem 260g ekstraktu.
Fajne, smaczne piwo. Po miesiącu mało gazu. Sypnąłem stanowczo za mało ekstraktu na tą ilość piwa, pewnie "machnąłem" się gdzieś w obliczeniach, mówi się trudno. Teraz jest lepiej, ale - jak już wspominałem- mogło by być jeszcze lepiej. Pomimo niezgodności ze stylem, czuć mnóstwo ”weizenowości”. Butelki znikają w mgnieniu oka...
Comment
-
-
Warka 4, ŻWAWE, warzone w dn. 20.12.2009
- pilzneński 5,5kg
- monachijski 0,2kg
- Carapils 0,6kg
- Marynka 30g
- lubelski 50g
- S-23
- mech irlandzki 5g
40C – wsypanie słodów
62C – 35min.
73C – 35min.
78C – filtracja
Gotowanie 60min, Marynka na 45min., lubelski na 15min., mech na 5 min. Wyszło ok. 27l – 14blg, burzliwa 21dni, cicha 28 dni, temperatura fermentacji 4-10C, odfermentowało do 3,5blg.
Butelkowanie w dn. 7.02.2010 z dodatkiem 190g cukru.
Treściwe, słodowe, ale za mało chmielowe, trzeba będzie szybko wypić. Nazwa ustanowiona po opinii zaprzyjaźnionego Piwowara odnośnie podobieństwa do pewnego piwa komercyjnego . Chyba komplement…
PS. Artur! Pozdrawiam!!! Mam nadzieję, że taki OT we własnym wątku jest dopuszczalny .
Comment
-
-
Warka 5, KALINKOWE, warzone w dn. 28.12.2009
- pilzneński 4,9kg
- Carapils 0,6kg
- Marynka 25g
- Saaz granulat 60g
- Wyeast 2278 Czech Pils
- mech irlandzki 5g
40C – wsypanie słodów
62C – 20min.
1/3 pobrana do dekokcji reszta odpoczywa w 60C
Dekokt:
72C – 10min.
100C – 25min. i powrót
Całość:
72C – 10min.
75C – filtracja
Gotowanie 60min., Marynka od początku, Saaz 30g na 10min., mech na 5 min., Saaz 30g na czas chłodzenia. Wyszło ok. 27l – 13,5blg, burzliwa 21dni, cicha 33 dni, temperatura fermentacji 4-12C, odfermentowało do 3,5blg.
Butelkowanie w dn. 20.02.2010 z dodatkiem 150g cukru.
Jeszcze dojrzewa. Chyba będzie ciut mało goryczki, ale za to piękny aromat… Czyli co? Znów trzeba będzie szybko spożyć .
Comment
-
-
Warka 6, WIEDEŃSKIE, warzone w dn. 31.01.2010
- pilzneński 3,5kg
- wiedeński 1,7kg
- Carapils 0,3kg
- Marynka 30g
- lubelski 15g
- Hallertau Harsbruecker granulat 30g
- Wyeast 2278 Czech Pils (gęstwa z warki 5)
- mech irlandzki 5g
- woda źródlana z Biedronki 20l (do zacierania)
45C – wsypanie słodów
50C – 10min.
62C – 30min.
72C – 30min.
75C – filtracja
Gotowanie 70min., Marynka od początku., lubelski na 15min., 15g Hallertau Harsbruecker i mech na 10 min., 15g Hallertau Harsbruecker na czas chłodzenia. Wyszło ok. 28l – 12,5blg, burzliwa 11dni, cicha 21 dni, temperatura fermentacji 10-12C, odfermentowało do 2,5blg.
Butelkowanie w dn. 04.03.2010 z dodatkiem 120g cukru.
Pozytywne wrażenia po pierwszej degustacji.
Comment
-
Comment