Warka 14 zabutelkowana, wyszło 29l, cukier 220g przy temp. piwa 16C, BLG końcowe 2,5. Na gęstwie planowałem fermentować jakiegoś bezstylowca - ostatecznie jednak poszła w kanał. W lodówce napuchnięte Germany już od dwóch tygodni czkają na jedzonko...
Grudziądz: na Kalinkowej się warzy.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedziObie warki w gorzkich klimatach, mam obawy czy trochę nie za bardzo...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziRaczej nie. Piętnastka wychodzi około 30IBU, szesnastka około 35IBU (za BeerSmith'em). Zwykły pils ma zakres do 45, więc nie jest źle. Szesnastka wyszła nieco bardziej goryczkowa.
Comment
-
-
Warka 17, NIEMJEDZKIE, warzone w dn. 10.12.2010
- Pilzneński 3,5 EBC BogutynMłyn 2,5kg
- Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 1,7kg
- Monachijski I 12-17 EBC Weyermann 0,6kg
- Cara Gold 9 EBC CastleMalting 0,4kg
- Lubelski szyszka 2009 40g
- Tettnanger granulat 30g
- Wyeast 1007 German Ale
65C – wsypanie słodów
63C – 30min.
72C – 30min.
78C – filtracja
Przełom bardzo zauważalny. Gotowanie 90min., Lubelski od początku, Tettnanger na 15min. Wyszło ok. 28l – 12blg. Drożdże zadane prosto z napuchniętej saszetki do brzeczki o temp. 24C. Temperatura fermentacji ok. 15C.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedzi- Cara Gold 9 EBC CastleMalting 0,4kg
Cara Gold 9 EBC Warminster 0,4kg
OT pierwszy raz użyłem ten słód. Po łusce barwa wydaje się o wiele wyższa - w granicach 20-30EBC. Po ześrutowaniu - środek landrynki. Śrutując zastanawiałem się, czy w dostawca się nie pomylił w pakowaniu...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedziCoś ostatnio wyczulony jestem na goryczkę marynkową. Zastanawiam się, czy dla piw do 12blg nie przejść na chmielenie wyłącznie chmielem aromatycznym.
Na przykładzie granulatu:
Zawartość alfa-kwasów: 6%
Rok produkcji: 2009
Zawartość alfa-kwasów: 7,7%
Rok produkcji: 2010
Proponuje też obowiązkowo rozdzielić Marynke na dwie porcje i zapodać ją nastepująco: pierwsza połowa 60', druga połowa 45'. Moim skromnym zdaniem goryczka wychodzi wówczas o jedną klasę lepsza.
Comment
-
-
Warka 17 przelana na cichą - 4blg, ciut za dużo. Zaciągnąłem trochę gęstwy - na cichej dofermentuje, mam nadzieję. Ogólnie germany w temp 15-16C zachowują się jak dolniaki: mała piana, długa fermentacja, brak owocowości w piwie.
Comment
-
-
Warka 18, PSZENNE, warzone w dn. 22.12.2010
- Pszeniczny 3,5-5 EBC CastleMalting 3,1kg
- Pilzneński 3,5 EBC BogutynMłyn 2,0kg
- Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 0,5kg
- Żytni Crystal 150 EBC Warminster 0,15kg
- Biscuit 50 EBC CastleMalting 0,15kg
- Lubelski szyszka 2009 35g
- Lubelski szyszka 2010 10g
- Lubelski 4,5% granulat 30g
- Marynka szyszka 2010 5g
- Wyeast 1007 German Ale (gęstwa po burzliwej z warki 17)
70C – wsypanie słodów
67C – 80min.
78C – filtracja
Gotowanie 70min., szyszki od początku, granulat na 5min. Misz-masz z chmielem spowodowany wykończeniem resztek szyszek lubelskiego. Wyszło ok. 28l – 13blg. Bardzo dużo osadów. Napowietrzanie brzęczykiem przez 15min. Temperatura fermentacji ok. 16C.
Comment
-
-
Warka 19, MIODOWE, warzone w dn. 22.12.2010
- Pilzneński 3,5 EBC BogutynMłyn 4,3kg
- Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 0,9kg
- Amber 42-45 EBC CastleMalting 0,25kg
- Caraaroma 300-400 EBC Weyermann 0,15kg
- Owies niesłodowany 0,4kg
- Kasza gryczana 0,2kg
- Miód gryczany 1,0kg
- Marynka szyszka 2010 60g
- Wyeast 1007 German Ale (gęstwa po burzliwej z warki 17)
100C – wsypanie owsa i kaszy gryczanej
95->65C – 90min.
dodanie 200g słodu
65->60C – 45min.
dolanie wody, ustalenie temp. na 60C, dodanie reszty słodu
55C - 10min.
62C - 40min.
72C - 40min.
78C – filtracja
Gotowanie 60min., Marynka 20g od początku, Marynka 20g na 45min., Marynka 20g na 10 min. Miód upłynniony w ok. 0,5l brzeczki i zagotowany, dodany do fermentora podczas dekantacji. Napowietrzanie brzęczykiem 15min. Wyszło ok. 28l – 17blg. Temperatura fermentacji ok. 16C.
Comment
-
-
Za parę tygodni zapytam o efekty gryczane w piwie.
Czy aby początkowy baling nie jest zbyt duży, jak na użyte drożdze i styl piwa?
I jak się "spisuje" slód z Bogutyn Młyna?
Kupuje tam czasami mąkę razową żytnią, ale słodu nie odważyłem się zakupić.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziefekty gryczane w piwie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziI jak się "spisuje" slód z Bogutyn Młyna?
Comment
-
Comment