Grudziądz: na Kalinkowej się warzy.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarkOzz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.10
    • 209

    #46
    Warka 14 zabutelkowana, wyszło 29l, cukier 220g przy temp. piwa 16C, BLG końcowe 2,5. Na gęstwie planowałem fermentować jakiegoś bezstylowca - ostatecznie jednak poszła w kanał. W lodówce napuchnięte Germany już od dwóch tygodni czkają na jedzonko...

    Comment

    • MarkOzz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.10
      • 209

      #47
      Warka 15 zabutelkowana, wyszło 27l, cukier 120g, BLG końcowe ok. 2,5. Warka 16 przelana na cichą - 3,5blg. Obie warki w gorzkich klimatach, mam obawy czy trochę nie za bardzo...

      Comment

      • artur2
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.02
        • 535

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedzi
        Obie warki w gorzkich klimatach, mam obawy czy trochę nie za bardzo...
        Raczej nie. Piętnastka wychodzi około 30IBU, szesnastka około 35IBU (za BeerSmith'em). Zwykły pils ma zakres do 45, więc nie jest źle. Szesnastka wyszła nieco bardziej goryczkowa.
        Mniej alkoholu, więcej smaku !
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • MarkOzz
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.10
          • 209

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
          Raczej nie. Piętnastka wychodzi około 30IBU, szesnastka około 35IBU (za BeerSmith'em). Zwykły pils ma zakres do 45, więc nie jest źle. Szesnastka wyszła nieco bardziej goryczkowa.
          Coś ostatnio wyczulony jestem na goryczkę marynkową. Zastanawiam się, czy dla piw do 12blg nie przejść na chmielenie wyłącznie chmielem aromatycznym.

          Comment

          • MarkOzz
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.10
            • 209

            #50
            Warka 17, NIEMJEDZKIE, warzone w dn. 10.12.2010

            - Pilzneński 3,5 EBC BogutynMłyn 2,5kg
            - Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 1,7kg
            - Monachijski I 12-17 EBC Weyermann 0,6kg
            - Cara Gold 9 EBC CastleMalting 0,4kg
            - Lubelski szyszka 2009 40g
            - Tettnanger granulat 30g
            - Wyeast 1007 German Ale

            65C – wsypanie słodów
            63C – 30min.
            72C – 30min.
            78C – filtracja

            Przełom bardzo zauważalny. Gotowanie 90min., Lubelski od początku, Tettnanger na 15min. Wyszło ok. 28l – 12blg. Drożdże zadane prosto z napuchniętej saszetki do brzeczki o temp. 24C. Temperatura fermentacji ok. 15C.
            Last edited by ART; 2011-01-05, 13:54. Powód: poprawiona data warki

            Comment

            • MarkOzz
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.10
              • 209

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedzi
              - Cara Gold 9 EBC CastleMalting 0,4kg
              errata:
              Cara Gold 9 EBC Warminster 0,4kg

              OT pierwszy raz użyłem ten słód. Po łusce barwa wydaje się o wiele wyższa - w granicach 20-30EBC. Po ześrutowaniu - środek landrynki. Śrutując zastanawiałem się, czy w dostawca się nie pomylił w pakowaniu...

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedzi
                Coś ostatnio wyczulony jestem na goryczkę marynkową. Zastanawiam się, czy dla piw do 12blg nie przejść na chmielenie wyłącznie chmielem aromatycznym.
                Być może dlatego?

                Na przykładzie granulatu:

                Zawartość alfa-kwasów: 6%
                Rok produkcji: 2009

                Zawartość alfa-kwasów: 7,7%
                Rok produkcji: 2010

                Proponuje też obowiązkowo rozdzielić Marynke na dwie porcje i zapodać ją nastepująco: pierwsza połowa 60', druga połowa 45'. Moim skromnym zdaniem goryczka wychodzi wówczas o jedną klasę lepsza.

                Comment

                • MarkOzz
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.10
                  • 209

                  #53
                  Warka 16 zabutelkowana, wyszło 28,5l, cukier 190g, BLG końcowe ok. 2,5.

                  Comment

                  • MarkOzz
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.10
                    • 209

                    #54
                    Warka 17 przelana na cichą - 4blg, ciut za dużo. Zaciągnąłem trochę gęstwy - na cichej dofermentuje, mam nadzieję. Ogólnie germany w temp 15-16C zachowują się jak dolniaki: mała piana, długa fermentacja, brak owocowości w piwie.

                    Comment

                    • MarkOzz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.10
                      • 209

                      #55
                      Warka 18, PSZENNE, warzone w dn. 22.12.2010

                      - Pszeniczny 3,5-5 EBC CastleMalting 3,1kg
                      - Pilzneński 3,5 EBC BogutynMłyn 2,0kg
                      - Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 0,5kg
                      - Żytni Crystal 150 EBC Warminster 0,15kg
                      - Biscuit 50 EBC CastleMalting 0,15kg
                      - Lubelski szyszka 2009 35g
                      - Lubelski szyszka 2010 10g
                      - Lubelski 4,5% granulat 30g
                      - Marynka szyszka 2010 5g
                      - Wyeast 1007 German Ale (gęstwa po burzliwej z warki 17)

                      70C – wsypanie słodów
                      67C – 80min.
                      78C – filtracja

                      Gotowanie 70min., szyszki od początku, granulat na 5min. Misz-masz z chmielem spowodowany wykończeniem resztek szyszek lubelskiego. Wyszło ok. 28l – 13blg. Bardzo dużo osadów. Napowietrzanie brzęczykiem przez 15min. Temperatura fermentacji ok. 16C.
                      Last edited by Seta; 2011-02-04, 10:41. Powód: Poprawiono opis chmielu - ne prośbę Marka

                      Comment

                      • MarkOzz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.10
                        • 209

                        #56
                        Warka 19, MIODOWE, warzone w dn. 22.12.2010

                        - Pilzneński 3,5 EBC BogutynMłyn 4,3kg
                        - Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 0,9kg
                        - Amber 42-45 EBC CastleMalting 0,25kg
                        - Caraaroma 300-400 EBC Weyermann 0,15kg
                        - Owies niesłodowany 0,4kg
                        - Kasza gryczana 0,2kg
                        - Miód gryczany 1,0kg
                        - Marynka szyszka 2010 60g
                        - Wyeast 1007 German Ale (gęstwa po burzliwej z warki 17)

                        100C – wsypanie owsa i kaszy gryczanej
                        95->65C – 90min.
                        dodanie 200g słodu
                        65->60C – 45min.

                        dolanie wody, ustalenie temp. na 60C, dodanie reszty słodu
                        55C - 10min.
                        62C - 40min.
                        72C - 40min.
                        78C – filtracja

                        Gotowanie 60min., Marynka 20g od początku, Marynka 20g na 45min., Marynka 20g na 10 min. Miód upłynniony w ok. 0,5l brzeczki i zagotowany, dodany do fermentora podczas dekantacji. Napowietrzanie brzęczykiem 15min. Wyszło ok. 28l – 17blg. Temperatura fermentacji ok. 16C.

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          #57
                          Co takiego wnosi do piwa moja ulubiona kasza gryczana ?
                          Last edited by Robert13; 2010-12-22, 22:13.

                          Comment

                          • MarkOzz
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.10
                            • 209

                            #58
                            Sam jestem ciekaw . A tak szczerze, to taki mały dodatek pewnie nic. Tak mi jakoś pasowało do miodu gryczanego. Podczas kleikowania piękny zapach ta kasza dawała, później jakoś zanikło...

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              #59
                              Za parę tygodni zapytam o efekty gryczane w piwie.
                              Czy aby początkowy baling nie jest zbyt duży, jak na użyte drożdze i styl piwa?

                              I jak się "spisuje" slód z Bogutyn Młyna?
                              Kupuje tam czasami mąkę razową żytnią, ale słodu nie odważyłem się zakupić.

                              Comment

                              • artur2
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2008.02
                                • 535

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                                efekty gryczane w piwie.
                                W książce "Najlepsze Receptury" jest przepis na piwo Gryczane Ale z dodatkiem 1,2kg płatków gryczanych. Opis mówi o "ciekawym posmaku gryki".
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                                I jak się "spisuje" slód z Bogutyn Młyna?
                                Kupiłem tam również parę kilo. Słód tani, ale nieco zaśmiecony i prawdopodobnie z niechcianymi mieszkańcami
                                Mniej alkoholu, więcej smaku !
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X