Grudziądz: na Kalinkowej się warzy.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarkOzz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.10
    • 209

    #61
    Kupiłem tam również parę kilo. Słód tani, ale nieco zaśmiecony i prawdopodobnie z niechcianymi mieszkańcami
    Tą warką wykończyłem zapas z Bogutyna. Około pół kg na 15 to śmieci. Generalnie wydaje mi się też trochę ciemniejszy. Wydajność OK. Raczej nie będę powtarzał zakupu.

    Comment

    • MarkOzz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.10
      • 209

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Za parę tygodni zapytam o efekty gryczane w piwie.
      Czy aby początkowy baling nie jest zbyt duży, jak na użyte drożdze i styl piwa?

      I jak się "spisuje" slód z Bogutyn Młyna?
      Kupuje tam czasami mąkę razową żytnią, ale słodu nie odważyłem się zakupić.
      Baling był zamierzony. Styl? No cóż MIODOWE to piwo specjalne - kompozycja ograniczona jedynie fantazją piwowara. Drożdże były rozhulane, także powinny sobie poradzić -tolerancja na alkohol to 11%. Sam jestem ciekaw stopnia odfermentowania. Podobne piwo warzone na drożdżach U-05 miało bardzo duże odfermentowanie, dlatego zrezygnowałem z użycia tych drożdży - poczytaj, jest wątek w przepisach na piwo.org.

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #63
        Na "piwo łorg" jestem persona non grata.

        Comment

        • MarkOzz
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.10
          • 209

          #64
          Warka 17 zabutelkowana, cukier 180g, blg końcowe 2,5, wyszło 27,5l. Mam pewne podejrzenia odnośnie tej warki, młode piwo smakuje jak pewne województwo na zachodzie wyprodukowane przez Hugowie . Zobaczymy, co z tego będzie, w dodatku klarowne jak koncerniak!
          Warka 18 przelana na cichą przy 3blg, jak nie da oznak życia, zaraz idzie do butelek, co by się zbytnio nie wyklarowała jak poprzedniczka. Warkę 19 zadecydowałem pozostawić na burzliwej jeszcze z dwa dni.

          Comment

          • artur2
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 535

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedzi
            Drożdże zadane prosto z napuchniętej saszetki.
            Jestem ciekawy, jak się zachowywały drożdże tak zadane, czy szybko wystartowały ? Odfermentowały z 12 do 4 - mogłyby jeszcze trochę mocniej. U mnie natomiast kiedyś z 14 do 3.

            Aha - nie zauważyłem , że zakończyły na 2,5, czyli nieźle.
            Last edited by artur2; 2011-01-05, 09:27.
            Mniej alkoholu, więcej smaku !
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • MarkOzz
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.10
              • 209

              #66
              Artur, trochę pomęczyłem te drożdże. Najpierw z rok w lodówce. Później awaryjnie na gwałt je aktywowałem przez parę dni w cieple przy kaloryferze, bo miały mi uratować niestartującą warkę 15. Napuchnięte poszły znowu do lodówki na 3 tygodnie. W lodówce jeszcze bardziej napuchły. I takie poszły do brzeczki 12 blg. Zauważalny start pod koniec drugiej doby, gęstwy mało.

              Comment

              • MarkOzz
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.10
                • 209

                #67
                Warka 19 przelana na cichą 2,5blg. Niestety po "miodowości" zostały tylko wspomnienia. "Gryczaność" ledwo ledwo zauważalna. Znacznie za dużo alkoholu jak na "czyste" jasne piwo. Zastanawiam się nad podrasowaniem tej warki przy butelkowaniu. Mimo, że jestem przeciwnikiem syntetycznych dodatków w piwie, chyba dodam sztuczny miód ale pod warunkiem, że dostanę gdzieś gryczany. Myślę też o przyprawach: kolendra, kardamon (?) w postaci wyciągu alkoholowego. Mam dwa tygodnie na przemyślenie.

                Comment

                • artur2
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.02
                  • 535

                  #68
                  Możesz dodać wiele dodatków np. do każdych 5 butelek coś innego. Jak będzie niepijalne to tylko te 5 flaszek
                  Kardamon kojarzy mi się z piwami świątecznymi, chociaż kto wie, może akurat smak będzie ok ? Ja dodawałbym dość małe ilości tych dodatków, ale jak małe, to trzeba eksperymentować.
                  Mniej alkoholu, więcej smaku !
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Comment

                  • MarkOzz
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.10
                    • 209

                    #69
                    Właśnie tak myślałem, żeby poeksperymentować i przy butelkowaniu podzielić warkę na transze z różnymi dodatkami. Niestety z naturalnym miodem gryczanym już nie będzie, bo to co mi zostało od czasu warzenia z wielką przyjemnością wypiłem w herbacie. Generalnie miód gryczany jest debest!!!

                    Comment

                    • MarkOzz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.10
                      • 209

                      #70
                      Warka 18 zabutelkowana przy ok. 2 blg. Cukier 190g. Wyszło prawie 27l. Pomimo dużego udziału słodu pszenicznego w zasypie piwo po tygodniowej cichej bardzo klarowne.

                      Comment

                      • MarkOzz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.10
                        • 209

                        #71
                        Warka 19 zabutelkowana 2blg, refermentacja (jednak bez eksperymentów) naturalnym miodem gryczanym 200g, wyszło 27,5l.

                        Comment

                        • MarkOzz
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.10
                          • 209

                          #72
                          Warka 20, BURSZTYNOWE II, warzone w dn. 11.02.2011

                          - Pszeniczny 3,5-5 EBC CastleMalting 3,2kg
                          - Wiedeński 6-8 EBC CastleMalting 2,4kg
                          - Zakwaszający pH 3,4-3,6 3-7 EBC Weyermann 0,1kg
                          - Tettnanger 4,1% (2009) granulat 30g
                          - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

                          45C - 20min.
                          55C - 10min.
                          63C - 35min.
                          72C - 35min.
                          80C – filtracja

                          Gotowanie 75min., chmiel od początku. Wyszło ok. 28l – 12blg. Temperatura fermentacji ok. 20C. Drożdże zadane bezpośrednio z napuchniętej saszetki.

                          Comment

                          • MarkOzz
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.10
                            • 209

                            #73
                            Warka 21, WEIZEN OWSIANY, warzone w dn. 19.02.2011

                            - Pszeniczny 3,5-5 EBC CastleMalting 3,85kg
                            - Pilzneński 2,5-3,5EBC CastleMalting 1,4kg
                            - Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,3kg
                            - Owies niesłodowany 0,4kg
                            - Tettnanger 4,1% (2009) granulat 8g
                            - Lubelski 4,5% (2009) granulat 25g
                            - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (gęstwa po burzliwej z warki 20)

                            45C - wsypanie słodu pszenicznego
                            44C - 50min.
                            dolanie wody (wrzątku) i kleiku*, ustalenie temp. na 64C, dodanie słodu jęczmiennego
                            63C - 40min.
                            72C - 55min.
                            78C – filtracja

                            *kleik - zalanie owsa wodą 90C (1:6) i w kołdrę na ok 45min.

                            Niesamowity przełom. Gotowanie 75min., chmiel od początku. Wyszło ok. 29l – 12,5blg. Schłodzone do 25C. Na ok. 20 godz. pozostanie w temp. ok 10-12C i w tej temp. planuję dziś wieczorem zadać drożdże. Fermentowanie w temp. 16-18C (w zależności od aury), fermentor w kołderce.

                            Comment

                            • MarkOzz
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.10
                              • 209

                              #74
                              Warka 22, WEIZEN KOMBINOWANY, warzone w dn. 20.02.2011

                              - Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 3,3kg
                              - Pilzneński 2,5-3,5EBC CastleMalting 2,2kg
                              - Carahell 20-30 EBC Weyermann 0,25kg
                              - Lubelski 4,5% (2009) granulat 33g
                              - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (gęstwa po burzliwej z warki 20)

                              64C - wsypanie słodu jęczmiennego
                              63C - 45min.
                              dolanie zacieru ze słodu pszenicznego przetrzymywanego przez ok. 1godz. w 20C
                              43C - 40min.
                              70C - 60min.
                              78C – filtracja

                              Znów spory przełom. Gotowanie 60min., chmiel od początku - wyciągnięty w 50min. Wyszło ok. 29l – 12,5blg. Fermentowanie w temp. 19C. Przepis "wykombinowany" na podstawie dyskusji na zaprzyjaźnionym forum.

                              Comment

                              • MarkOzz
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.10
                                • 209

                                #75
                                Warka 20 zabutelkowana ok. 3blg, cukier 240g, wyszło 29l.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X