Warka 27, NOCNY DUBBEL , warzone w dn. 19.04.2011
- Pilzneński 3-5EBC Weyermann 2,0kg
- Pale Ale 7-9 EBC CastleMalting 1,5kg
- Wiedeński 6-8 EBC CastleMalting 1,5kg
- Monachijski I 15 EBC CastleMalting 0,7kg
- Abbey Malt 40-50 EBC Weyermann 0,7kg
- Special B 250 - 350 EBC CastleMalting 0,4kg
- Caramunich I 80-100 EBC Weyermann 0,35kg
- Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 0,3kg
- Castle Crystal 150EBC CastleMalting 0,2kg
- Carafa I 800-1000 EBC Weyermann 0,065kg
- Cukier trzcinowy Demerara 0,6kg
- rodzynki 140g
- Marynka 7,8% granulat 2010 30g
- Marynka szyszka 2010 30g
- Mech irlandzki 5g
- Wyeast 3787 Trappist High Gravity (gęstwa po burzliwej z warki 26)
60C – wsypanie słodów
55C – 15min.
64C – 90min.
78C – filtracja
Carafa ekstrahowana w 0,5l zimnej wody, ekstrakt dodany na ostatnie 10min. zacierania. Gotowanie 65min. Granulat od początku, szyszki na 20min. Mech, cukier, rodzynki na 10min. Wyszło ok. 31l – 17blg. Napowietrzanie brzęczykiem przez 15min. Fermentacja w temp. od 18C do 20C (stopniowo będzie zwiększana).
Specjalne podziękowania dla Artura2 za inspirację .
- Pilzneński 3-5EBC Weyermann 2,0kg
- Pale Ale 7-9 EBC CastleMalting 1,5kg
- Wiedeński 6-8 EBC CastleMalting 1,5kg
- Monachijski I 15 EBC CastleMalting 0,7kg
- Abbey Malt 40-50 EBC Weyermann 0,7kg
- Special B 250 - 350 EBC CastleMalting 0,4kg
- Caramunich I 80-100 EBC Weyermann 0,35kg
- Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 0,3kg
- Castle Crystal 150EBC CastleMalting 0,2kg
- Carafa I 800-1000 EBC Weyermann 0,065kg
- Cukier trzcinowy Demerara 0,6kg
- rodzynki 140g
- Marynka 7,8% granulat 2010 30g
- Marynka szyszka 2010 30g
- Mech irlandzki 5g
- Wyeast 3787 Trappist High Gravity (gęstwa po burzliwej z warki 26)
60C – wsypanie słodów
55C – 15min.
64C – 90min.
78C – filtracja
Carafa ekstrahowana w 0,5l zimnej wody, ekstrakt dodany na ostatnie 10min. zacierania. Gotowanie 65min. Granulat od początku, szyszki na 20min. Mech, cukier, rodzynki na 10min. Wyszło ok. 31l – 17blg. Napowietrzanie brzęczykiem przez 15min. Fermentacja w temp. od 18C do 20C (stopniowo będzie zwiększana).
Specjalne podziękowania dla Artura2 za inspirację .
Comment