Grudziądz: na Kalinkowej się warzy.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarkOzz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.10
    • 209

    #91
    Warka 27, NOCNY DUBBEL , warzone w dn. 19.04.2011

    - Pilzneński 3-5EBC Weyermann 2,0kg
    - Pale Ale 7-9 EBC CastleMalting 1,5kg
    - Wiedeński 6-8 EBC CastleMalting 1,5kg
    - Monachijski I 15 EBC CastleMalting 0,7kg
    - Abbey Malt 40-50 EBC Weyermann 0,7kg
    - Special B 250 - 350 EBC CastleMalting 0,4kg
    - Caramunich I 80-100 EBC Weyermann 0,35kg
    - Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 0,3kg
    - Castle Crystal 150EBC CastleMalting 0,2kg
    - Carafa I 800-1000 EBC Weyermann 0,065kg
    - Cukier trzcinowy Demerara 0,6kg
    - rodzynki 140g
    - Marynka 7,8% granulat 2010 30g
    - Marynka szyszka 2010 30g
    - Mech irlandzki 5g
    - Wyeast 3787 Trappist High Gravity (gęstwa po burzliwej z warki 26)

    60C – wsypanie słodów
    55C – 15min.
    64C – 90min.
    78C – filtracja

    Carafa ekstrahowana w 0,5l zimnej wody, ekstrakt dodany na ostatnie 10min. zacierania. Gotowanie 65min. Granulat od początku, szyszki na 20min. Mech, cukier, rodzynki na 10min. Wyszło ok. 31l – 17blg. Napowietrzanie brzęczykiem przez 15min. Fermentacja w temp. od 18C do 20C (stopniowo będzie zwiększana).

    Specjalne podziękowania dla Artura2 za inspirację .

    Comment

    • MarkOzz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.10
      • 209

      #92
      Warka 28, BPA , warzone w dn. 19.04.2011

      - Pale Ale 7-9 EBC CastleMalting 3,5kg
      - Monachijski I 15 EBC CastleMalting 1,4kg
      - Biscuit 50 EBC CastleMalting 0,4kg
      - Carabelge 30-35 EBC Weyermann 0,25kg
      - Marynka 7,8% granulat 2010 40g
      - East Kent Goldings 4,8% granulat 2009 40g
      - Saaz 3,1 % granulat 2010 20g
      - Mech irlandzki 5g
      - Wyeast 3787 Trappist High Gravity (gęstwa po burzliwej z warki 26)

      67C – wsypanie słodów
      64C – 20min.
      72C – 45min.
      78C – filtracja

      Gotowanie - dłuuugoooooo, tak wyszło - ok. 2,5godz. Chmielenie: połowa mieszaniny wszystkich w/w chmieli na 55min., pozostała część + mech na 15min. Wyszło ok. 29l – 12,5blg. Fermentacja w temp. od 18C do 20C (stopniowo będzie zwiększana).

      Warka na podstawie przepisu Dori na BBPA - gratulacje dla autorki . Będzie trochę cieńszy i niestety z powodu końcówek chmieli "na magazynie" na pewno mniej goryczkowy.

      Comment

      • MarkOzz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 209

        #93
        Warka 26 zabutelkowana z dodatkiem 240g cukru i 100ml tygodniowego wyciągu alkoholowego z 5g kolendry i 10g curacao. Wyszło 28,5l.

        Warka 28 przelana na cichą 3blg. W jednym z fermentorów zapach mocno siarkowodorowy . Smak i odfermentowanie podobne. Zlałem na cichą we wspólny fermentor, teraz trochę żałuję... No nic zobaczymy, czy była to słuszna decyzja.
        Zapach gęstwy również mocno siarkowodorowy .
        Last edited by MarkOzz; 2011-04-29, 19:12.

        Comment

        • MarkOzz
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.10
          • 209

          #94
          Warka 27 przelana na cichą ze sporą ilością drożdży przy 3,5blg. W smaku jeszcze czuć słodkość - w jednym fermentorze była jeszcze lekka pianka a drugi z kolei bomblował. Decyzja o przelaniu na cichą podyktowana chęcią oddzielenia sporej ilości gęstwy i uniknięcia autolizy, która prawdopodobnie była powodem H2S w części warki 28.

          THG bardzo mnie zadziwiły - miałem 5 fermentorów na burzliwej z brzeczką z warek 26, 27 i 28 i w każdym widok przy przelewaniu na cichą był inny . Najbardziej prawidłowy był przy jednym fermentorze z dubblem (27). Najbardziej dziwny był przy BPA (28): duże pływające wyspy drożdżowe ok. 5 cm średnicy i gęstwa w postaci poszarpanej błony o grubości ok. 2-4mm (jak na starej farbie olejnej) + piwo sklarowane - chyba przespałem koniec burzliwej... Przy Wicie (26) była spora piana (jak przy Brewferm Blanche), choć praktycznie był koniec burzliwej.

          Comment

          • MarkOzz
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.10
            • 209

            #95
            Warka 29, DŻEZoWITator, warzone w dn. 30.04.2011

            - Bohemian Pilsner 3-4 EBC Weyermann 2,5kg
            - Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 0,5kg
            - Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,2kg
            - Zakwaszający pH 3,4-3,6 3-7 EBC Weyermann 0,1kg
            - pszenica niesłodowana 1,9kg
            - owies niesłodowany 0,4kg
            - płatki jęczmienne 0,4kg
            - mąka pszenna wrocławska 0,2kg
            - świeża skórka z 4 mandarynek
            - świeża skórka z 1 tangelo
            - świeża skórka z 1 cytryny (razem świeżych skórek ok 100g)
            - curacao 25g
            - kolendra indyjska TRS 25g
            - Lubelski 3,9% granulat 2010 20g
            - Saaz 3,1 % granulat 2010 15g
            - Brewferm Blanche

            68C – wsypanie pszenicy, owsa, płatków jęczmiennych, mąki i 0,3kg pilzneńskiego (zacier 1:5)
            65C – 30min.
            85C – 30min.
            dolanie wody, ustalenie temp. na 66C, dodanie reszty słodów
            62C – 45min.
            72C – 60min.
            78C – filtracja

            Gotowanie 90min., chmiel od początku, wszystkie przyprawy na 10min. Wyszło ok. 28,5l – 12blg. Fermentacja w temp. ok. 20C.


            Marc Ribot Y Los Cubanos Postizos "The Prosthetic Cubanos"
            Weather Report "I Sing the Body Electric"
            The Lounge Lizards "Lounge Lizards"
            Antipop Consortium "Antipop vs. Matthew Shipp"
            Robotobibok "Instytut Las"
            Toshinori Kondo / Eraldo Bernocchi / Bill Laswell "Charged"
            Ludzie "Sopot Surround"
            Robert Wyatt "The End Of An Ear"

            Comment

            • MarkOzz
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.10
              • 209

              #96
              Warka 29 3,5blg - nie będę chyba robił cichej. Do fermentora wrzucona mała złączka miedziana, może pomoże szybciej zredukować siarkowodór w piwie, który przy tych drożdżach jest zawsze podczas fermentacji.

              Comment

              • MarkOzz
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.10
                • 209

                #97
                Warka 29 zabutelkowana w dniu 12.05.2011 przy 2,5blg. Wyszło 30l. Cukier 190g. Przy dekantacji i butelkowaniu wyraźny zapach siarkowodoru , chyba większy niż w poprzednich warkach na tych drożdżach. Mam dwie hipotezy: (1) wina fermentora - ten sam problem z H2S przy BPA, (2) Brewferm Blanche - zawsze był H2S ale nie tak silny, a może temperatura fermentacji powyżej 20C?! Czas pokaże... Jeśli zakażenie z wysłużonego fermentora to kibel! A jak H2S zaniknie tak po 1-2 mc to specyfika drożdży i jednoznacznie zdyskwalifikuje Brewferm Blanche jako dobre drożdże do WITa - na THG Wit po tygodniu od butelkowania było już super!!!

                Comment

                • MarkOzz
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.10
                  • 209

                  #98
                  Warka 28 zabutelkowana - 2,5blg. Wyszło 29,5l. Cukier trzcinowy Demerara 130g. Piwo bardzo klarowne. Zapach siarkowodoru zanikł podczas cichej.

                  Comment

                  • MarkOzz
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.10
                    • 209

                    #99
                    Warka 27 zabutelkowana - 2,5blg. Wyszło 31l. Cukier trzcinowy Demerara 145g.

                    Sezon piwowarski 2010/2011 zakończony!!!
                    Jak chwilę odsapnę, to pokuszę się na małe podsumowanie i refleksje. A teraz .

                    Comment

                    • MarkOzz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.10
                      • 209

                      Sezon piwowarski 2010/2011 w liczbach:
                      2010-11-20 rozpoczęcie sezonu
                      2011-05-13 zakończenie sezonu
                      16 warek (od nr 14 do nr 29), średnio warzenie co 10 dni
                      94kg zasypu
                      1042g chmielu
                      8 saszetek/fiolek drożdży
                      932 zabutelkowane piwa

                      Tyle tytułem podsumowania, na refleksje przyjdzie czas... podczas degustacji .

                      Dziś zrobiłem śmietanówkę. Wydaje mi się delikatnie zwarzona (brak odczucia homogeniczności), także mogę śmiało się tym trunkiem "chwalić" w dziale Twoje warzenie

                      Comment

                      • MarkOzz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.10
                        • 209

                        Warka 30, JESIENNE II, warzone w dn. 8.10.2011

                        - Pale Ale 7-9 EBC CastleMalting 5,0kg
                        - Monachijski I 15 EBC CastleMalting 0,3kg
                        - Castle Crystal 150EBC CastleMalting 0,2kg
                        - Amarillo 10,7% szyszka 2010 40g
                        - Cascade 4,6% granulat 2010 30g
                        - Danstar Windsor

                        68C – wsypanie słodów
                        67C – 60min.
                        78C – filtracja

                        Gotowanie 65min., Amarillo 20g od początku, Amarillo 20g na 45min., Cascade na 10min. Wyszło ok. 28l – 12,5blg. Fermentacja w temp. ok. 18C.


                        Jaga Jazzist "The Stix"
                        The Future Sound of London "Dead Cities"
                        Depeche Mode "It's No Good EP"
                        East of Eden "Snafu"
                        Trupy "Songs For Genpo"
                        King Crimson "Discipline"
                        No-Man"Flowermix"

                        Comment

                        • MarkOzz
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.10
                          • 209

                          Warka 31, BLADE, warzone w dn. 15.10.2011

                          - Pilzneński 2,5-3,5EBC CastleMalting 2,5kg
                          - Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 2,0kg
                          - Monachijski I 15 EBC CastleMalting 0,5kg
                          - Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,5kg
                          - Amarillo 10,7% szyszka 2010 60g
                          - Simcoe 12,2% granulat 2010 20g
                          - Danstar Nottingham

                          65C – wsypanie słodów
                          62C – 30min.
                          72C – 30min.
                          78C – filtracja

                          Gotowanie 60min., Amarillo 35g od początku, Amarillo 25g na 20min., Simcoe na 0min. Wyszło ok. 29l – 12,5blg. Fermentacja w temp. ok. 16C.


                          µ-Ziq "Royal Astronomy"
                          Steve Reich "Reich Remixed"
                          The Chemical Brothers "Brothers Gonna Work It Out"
                          Can "Sacrilege: The Remixes"

                          Comment

                          • MarkOzz
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.10
                            • 209

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedzi
                            Warka 31, BLADE, warzone w dn. 15.10.2011

                            - Pilzneński 2,5-3,5EBC CastleMalting 2,5kg
                            - Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 2,0kg
                            - Monachijski I 15 EBC CastleMalting 0,5kg
                            - Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,5kg
                            - Amarillo 10,7% szyszka 2010 60g
                            - Simcoe 12,2% granulat 2010 20g
                            - Danstar Nottingham

                            65C – wsypanie słodów
                            62C – 30min.
                            72C – 30min.
                            78C – filtracja

                            Gotowanie 60min., Amarillo 35g od początku, Amarillo 25g na 20min., Simcoe na 0min. Wyszło ok. 29l – 12,5blg. Fermentacja w temp. ok. 16C.


                            µ-Ziq "Royal Astronomy"
                            Steve Reich "Reich Remixed"
                            The Chemical Brothers "Brothers Gonna Work It Out"
                            Can "Sacrilege: The Remixes"
                            Uzupełnienie:
                            - Miód gryczany 0,2kg, rozpuszczony w wodzie, roztwór zagotowany, dodany do brzeczki podczas chłodzenia

                            Comment

                            • MarkOzz
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.10
                              • 209

                              Warka 30 przelana na cichą - po 10 dniach 4blg Coś słabo żrą te Windsory, aczkolwiek piwo nie wydaje się niedofermentowane. Poza tym brak oznak fermentacji, może za słodko zatarłem, jak na te drożdże.

                              Comment

                              • MarkOzz
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.10
                                • 209

                                Warka 32, CITRA ALE, warzenie w dn. 18.10.2011

                                - Pilzneński 2,5-3,5EBC CastleMalting 4,0kg
                                - Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 1,0kg
                                - Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,2kg
                                - Cara 18-22 EBC CastleMalting 0,2kg
                                - Cara Gold 9 EBC Warminster 0,1kg
                                - Castle Crystal 150EBC CastleMalting 0,1kg
                                - Citra 12,0% granulat 2010 70g
                                - Danstar Windsor (gęstwa po burzliwej z warki 30)

                                66C – wsypanie słodów
                                63C – 40min.
                                72C – 20min.
                                78C – filtracja

                                Gotowanie 60min., Citra: 25g od początku, 15g na 30min., 15g na 5min.,15g na 0min. Wyszło ok. 28l – 13blg. Fermentacja w temp. ok. 17C.


                                Co "!Comoc!"
                                Fisz Emade "Heavi Metal"
                                Mix Master Mike "Anti-Theft Device"
                                Kanye West "Late Registration"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X