Grudziądz: na Kalinkowej się warzy.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarkOzz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.10
    • 209

    Warka 30 zabutelkowana - 4blg. Wyszło 28l. Cukier 150g.

    Comment

    • MarkOzz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.10
      • 209

      Warka 31 przelana na cichą - 3,5blg.

      Comment

      • MarkOzz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 209

        Warka 33, DYMIONE, warzenie w dniu 25.10.2011

        - Wędzony 3 EBC Warminster 2,3kg
        - Pilzneński 2,5-3,5EBC CastleMalting 1,5kg
        - Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 0,6kg
        - Monachijski I 15 EBC CastleMalting 0,6kg
        - Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 0,5kg
        - Żytni Crystal 150 EBC Warminster 0,3kg
        - Perle 8,2% granulat 2009 50g
        - Danstar Nottingham (gęstwa po burzliwej z warki 31)

        66C – wsypanie słodów
        62C – 40min.
        72C – 20min.
        78C – filtracja

        Gotowanie 60min., Perle: 30g od początku, 20g na 20min. Wyszło ok. 29l – 13blg. Fermentacja w temp. ok. 16C.


        The Flaming Lips "The Dark Side of the Moon"
        Ooioo "Taiga"
        Add N to (X) "Loud Like Nature"
        D4D "Silver Ballads"
        Pascal Comelade "Oblique Sessions"

        Comment

        • MarkOzz
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.10
          • 209

          Warka 34, SPOKOJNE II, warzenie w dniu 25.10.2011

          - Bohemian Pilsner 3-4 EBC Weyermann 2,5kg
          - Pilzneński 2,5-3,5EBC CastleMalting 1,0kg
          - Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 1,2kg
          - Cara 18-22 EBC CastleMalting 0,5kg
          - Miód gryczany 0,2kg
          - Citra 12,0% granulat 2010 30g
          - Cascade 4,6% granulat 2010 30g
          - Simcoe 12,2% granulat 2010 20g
          - Danstar Nottingham (gęstwa po burzliwej z warki 31)

          65C – wsypanie słodów
          67C – 60min.
          78C – filtracja

          Gotowanie 60min., Citra od początku, Simcoe na 20min., Cascade na chłodzenie. Miód uwodniony, zagotowany i dodany bezpośrednio do fermentora. Wyszło ok. 29l – 12blg. Fermentacja w temp. ok. 16C.


          Anekdoten "Vemod"
          VA "Broken Flowers OST"
          Señor Coconut "El Baile Aleman"
          The White Stripes "Get Behind Me Satan"
          Skalpel "Konfusion"

          Comment

          • MarkOzz
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.10
            • 209

            Warka 32 przelana na cichą - 4,5blg po 11 dniach Dużo, za dużo...

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              A może tak zatarte tak ma mieć
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • MarkOzz
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.10
                • 209

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                A może tak zatarte tak ma mieć
                .. i tak mieć będzie, bo nie puchnie. ALE poczytałem i Windsory tak mieć mają

                Comment

                • MarkOzz
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.10
                  • 209

                  Warka 33 przelana na cichą - 4blg

                  Comment

                  • MarkOzz
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.10
                    • 209

                    Warka 31 zabutelkowana, 2blg, cukier 150g. Wyszło 29l.

                    Comment

                    • MarkOzz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.10
                      • 209

                      Warka 34 przelana na cichą ok 3,5blg

                      Comment

                      • MarkOzz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.10
                        • 209

                        Warka 32 zabutelkowana 4blg (0,5 zeszło na cichej). Cukier 160g. Wyszło 28,5l.

                        Comment

                        • MarkOzz
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.10
                          • 209

                          Warka 35, WICIA, warzenie w dniu 18.11.2011

                          - Pilzneński 2,5-3,5EBC CastleMalting 2,5kg
                          - Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,3kg
                          - Zakwaszający pH 3,4-3,6 3-7 EBC Weyermann 0,1kg
                          - Pszenica niesłodowana 2,9kg
                          - Owies niesłodowany 0,2kg
                          - świeża skórka z 3 mandarynek
                          - świeża skórka z 1 pomarańczy
                          - świeża skórka z 1 cytryny (razem świeżych skórek ok 40g)
                          - curacao 20g
                          - kolendra indyjska TRS 30g
                          - Cascade 4,6% granulat 2010 30g
                          - Brewferm Blanche

                          68C – wsypanie pszenicy, owsa i 0,2kg pilzneńskiego (zacier 1:5)
                          65C – 30min.
                          85C – 30min.
                          dolanie wody, ustalenie temp. na 66C, dodanie reszty słodów
                          62C – 45min.
                          72C – 60min.
                          80C – filtracja

                          Gotowanie 60min., chmiel od początku, curacao i połowa kolendry na 10min., świeże skórki i reszta kolendry na 5min. Wyszło ok. 29l – 11blg. Fermentacja w temp. ok. 18C.


                          Gong "Camembert Electrique"
                          Ulan Bator "Ego: Echo"
                          Tricky "Pre-Millennium Tension"
                          DJ Shadow "Endtroducing..."
                          VA "Lost Higway OST"
                          The Band Of Endless Noise "The Band Od Endless Noise"
                          RJD2 "Dead Ringer"

                          Comment

                          • MarkOzz
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.10
                            • 209

                            Warka 33 zabutelkowana ok. 3blg, cukier 160g, 27,5l. Posmaki dymne nienachalne, pierwszy kontakt ze słodem wędzonym zaliczony, ciekawy jestem jak to piwo będzie smakować po "ułożeniu"?

                            Comment

                            • MarkOzz
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.10
                              • 209

                              Warka 34 zabutelkowana - 2blg, 28,5l, cukier 160g.

                              Comment

                              • MarkOzz
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.10
                                • 209

                                Warka 35 przelana na cichą ok. 3blg. Nigdy nie robiłem cichej przy witach - teraz zmusił mnie cieknący kranik, który rozszczelnił się podczas ruszania fermentorem w celu zatopienia czapy drożdżowej.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X