Grudziądz: na Kalinkowej się warzy.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarkOzz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.10
    • 209

    Warka 36, GRAND CRU, warzenie w dniu 3.12.2011

    - Pilzneński 2,5-3,5 EBC CastleMalting 3,3kg
    - Cara 18-22 EBC CastleMalting 0,3kg
    - Castle Crystal 150 EBC CastleMalting 0,1kg
    - Special B 250 - 350 EBC CastleMalting 0,1kg
    - Zakwaszający pH 3,4-3,6 3-7 EBC Weyermann 0,1kg
    - Pszenica niesłodowana 2,7kg
    - Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg
    - Owies niesłodowany 0,1kg
    - Miód gryczany 0,4kg
    - świeża skórka z 4 pomarańczy, świeża skórka z 1 cytryny (razem ok. 80g)
    - rodzynki 100g
    - kolendra indyjska TRS 50g
    - Simcoe 12,2% granulat 2010 25g
    - Cascade 4,6% granulat 2010 15g
    - Brewferm Blanche (gęstwa po burzliwej z warki 35)

    68C – wsypanie słodów i surowców niesłodowych
    64C – 90min.
    67C - wsypanie rodzynek, 30g kolendry, 50g skórek pomarańczy
    72C – 30min.
    80C – filtracja

    Gotowanie 60min., Simcoe od początku, miód na 10min., Cascade i reszta przypraw na 3min. Wyszło ok. 27l – 14,5blg. Fermentacja w temp. ok. 18C.


    Muslimgauze "Mazar-I-Sharif"
    East Of Eden "Snafu"
    Govinda "Echoes of Eden"
    M.I.A. "Kala"

    Comment

    • MarkOzz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.10
      • 209

      Warka 35 zabutelkowana 2,5blg - 28l, cukier 200g.

      Comment

      • MarkOzz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 209

        Warka 36 przelana na cichą 3,5blg.

        Comment

        • MarkOzz
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.10
          • 209

          Warka 36 zabutelkowana w dniu 27.12.2011r. Blg końcowe 3, cukier 160g, wyszło 27l.

          Comment

          • lisiewski
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 459

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedzi
            Warka 10, DEKADENCKIE, warzone w dn. 24.04.2010

            - Pale Ale Maris Otter 4,2kg
            - Cara 18-22 EBC 0,5kg
            - Marynka 40g
            - East Kent Goldings granulat 40g
            - Wyeast 2565 Koelsch (gęstwa po cichej z warki 9)

            ....
            Udało się uzyskać coś podobnego do ejla na tych drożdżach?

            Comment

            • MarkOzz
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.10
              • 209

              Wyszło ciekawe bezstylowe jasne piwo, sesyjne, dość mocno odfermentowane, ale nie wodniste. Ejl to raczej nie był... Germany i Koelsche dają dość czysty profil przy fermentacji poniżej 20C, typowo ale'owych smaczków praktycznie brak, choć smaki górnofermentacyjne od drożdży jakieś tam są. Mi to piwo smakowało, zwłaszcza w upały, aczkolwiek teraz taki zasyp fermentowałbym jednak ale'owymi drożdżami.

              Comment

              • MarkOzz
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.10
                • 209

                Samotne warzenie na Kalinkowej zawieszone. Działalność kolektywna pod innym adresem w realu i TU.

                Comment

                • artur2
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.02
                  • 535

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedzi
                  Warka 33, DYMIONE, warzenie w dniu 25.10.2011
                  Pierwsze wrażenie to lekka wędzoność, bardziej w smaku niż zapachu. W trakcie dalszej degustacji wędzoność ustępuje smakowi karmelowemu. Chmiel według mnie idealnie dobrany - aromat znikomy, w smaku - nie jest na pierwszym planie, ustępując wędzonce. Piana obfita, ale nagazowanie nie jest aż takie mocne. Kolor - ciemna herbata, lekko ceglany. Reasumując - przyjemne piwo o lekko dymionym/wędzonym smaku.

                  Gratulacje !
                  Attached Files
                  Mniej alkoholu, więcej smaku !
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X