Pora na fermentora... :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mihai
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 186

    Pora na fermentora... :)

    No i takoż po nastawieniu piątej warki stwierdziłem,że można
    się już podzielić pewnymi wrażeniami a i problemy się ciekawe pojawiają, no więc w skrócie i po kolei....
  • Mihai
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 186

    #2
    Warka #1
    Pale Ale z zestawów CP:

    Słód pilzneński 2,5 kg
    Słód monachijski 1,3 kg
    Słód karmelowy jasny 0,2 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 35 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

    drożdże - Safale US-05

    przerwa maltozowa - 65° 30 min.
    przerwa dekstrynująca - 75° 30 min.

    Do tej warki podszedłem jako kompletny laik opierając się na instrukcji dołączonej do zestawu Zaciermistrz Pro, i tu dodam ,że instrukcja napisana bardzo dobrze, nie mając kompletnie pojęcia o co chodzi udało mi się sprawnie dokonać procesu zacierania. Oczywiście skonsultowałem się jeszcze z MC Marusią czy aby dobrze zrozumiałem wszystko, po potwierdzeniu dokonałem zacierania. Ogólnie poszło sprawnie, a największy niepokój wzbudził stopień nachmielenia brzeczki. Znałem smak Pale Ale, ale nie sądziłem ,że brzeczka może być tak obłędnie gorzka, dopiero informacje na forum rozwiały trochę moje wątpliwości.W trakcie fermentacji zadziwiał mnie również jakby bananowy zapach dochodzący z fermentora, ale był na tyle przyjemny ,że nie wzbudzał większych niepokojów
    A ostatecznie wszelkie obawy zostały rozwiane przy pierwszej degustacji po czterech tygodniach. Dla mnie już piwo smakowało bardzo dobrze a po kolejnym tygodniu wręcz wyśmienicie, intensywne aromaty chmielowe łaczyły się przyjemnie ze słodowym posmakiem a nawet aromatem miodu , co potwierdzały również inne osoby. Wiedziałem ,że muszę czym prędzej wykonać kolejnego Pale Ale.

    Comment

    • Mihai
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.02
      • 186

      #3
      Warka # 2
      Koelsch ( również z CP )

      Słód pilzneński 3,2 kg
      Słód pszeniczny 0,8 kg
      Chmiel Lubelski, granulat, 50 g

      drożdże: Safbrew S-33

      przerwa maltozowa 65° 45 min.
      przerwa dekstrynująca 73° 25 min.


      Tu zmieniłem długości przerw od podanych w przepisie.
      Chcąc mieć piwo bogatsze w aromaty słodowe wydłużyłem drugą przerwę o 15 min. a pierwszą o tyle samo skróciłem.
      Czy udało mi się dzięki temu uzyskać zamierzony efekt, nie wiem, bo nie porównywałem z robionym ściśle wg przepisu, ale piwko wyszło bardzo fajne a co najważniejsze bardzo dobre było już po tygodniu od zabutelkowania Dla mnie nawet lepsze było młode niż teraz po ponad miesiącu leżakowania.
      Wyraźnie wyczuwalne były kolejne fale smaku od słodowości przez aromat chmielu do goryczki, jak powiedziała znajoma "tęcza smaków".
      Piwo obecnie zrównoważyło się smakowo,ale zaczynam mieć wrażenie jakby niepokojącego smaku zaczynały dodawać mu drożdże, jakieś takie jakby suszone grzyby czy co...
      Czytałem,że Safbrew S-33 nie należą do najlepszych, ale na początku tego tak nie czułem, chyba że coś innego ma wpływ na ten smaczek.
      Ale obstaję przy drożdżach bo jak spłyną do kufla to czuć to intensywniej.

      Comment

      • lisiewski
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 459

        #4
        Gratuluję rozpoczęcia działalności. Jako równie początkujący wiem z jakimi wątpliwościami człowiek styka się na starcie. Mój kolejny pils (warka nr 5) wczoraj poszedł na burzliwą.

        Ja również musze pochwalić zwięzłość i zrozumiałość intrukcji dołączanych do zestawów CP. Choć nie widzę większej różnicy między zestawami pils niemiecki a pils bohemski z ich oferty.

        Teraz zakupiłem większą ilość słodów w Piwodzieju i sam dobieram proporcje składników, opierając się oczywiście na doświadczeniach forumowiczów i własnych z zestawami CP. Tobie też polecam. Większa frajda.

        Comment

        • Mihai
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.02
          • 186

          #5
          Jak najbardziej też mam zamiar poeksperymentować ze swoimi recepturami.Póki co zbierałem doświadczenia na sprawdzonych przepisach. Ostatnia moja warka, do której dojdę niebawem w opisie,"pseudo Koelsch" była już zdecydowanie eksperymentalna, bardziej jednak przez przypadek i roztargnienie niż świadomy zamysł ,
          ale może efekt będzie interesujący i wart kontynuowania....
          zobaczymy

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi
            Choć nie widzę większej różnicy między zestawami pils niemiecki a pils bohemski z ich oferty.
            Różnica jest w zacieraniu - bohemski bardziej na "gęsto", niemiecki na wytrawnie
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Mihai
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.02
              • 186

              #7
              o...! i czegoś nowego się dowiedziałem

              Comment

              • Mihai
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.02
                • 186

                #8
                Warka #3

                Alt 11,5º BLG

                (z CP)

                Słód monachijski 3,7 kg
                Słód karmelowy jasny 0,3 kg
                Chmiel Marynka, granulat, 50 g

                63° - 40 min
                73° - 30 min

                Kolejne piwko wg zaleceń CP, dla mnie ciekawostką i własną incjatywą w odejściu od podanego przepisu było użycie odzyskanych drożdży z Pale Ale - Safale US-05, co jak się dowiedziałem nie jest zalecane, by używać ponownie gęstwy z drożdży suchych. Drożdże po ogrzaniu w temp. 21° przez ok 12 godz. rozcieńczyłem ok 0.5l czystej przegotowanej (ostudzonej do 20°) wody i zadałem do brzeczki. Obawy o to czy drożdże zadziałają skończyły się po ok. 7 godz. Fermentacja ruszyła z kopyta i trwała z gęstą i wysoką pianą przez 8 dni.
                Piwko zabutelkowane, leżakuje właśnie 12 dzień.

                Comment

                • Mihai
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.02
                  • 186

                  #9
                  Warka #4

                  Czas na powtórkę z Pale Ale.
                  Tym razem zaopatrzony we własny śrutownik samodzielnie
                  zmieliłem słód, nieustannie zastanawiając się czy nie mielę za grubo, czy łuska jest odpowiednia, czy będzie młóto odpowiednie do filtrowania i tak zastanawiając się nad tym zapomniałem wkręcić filtrator z oplotu do fermentora, z czego zdałem sobie sprawę w trakcie filtrowania
                  W takim razie zacier z powrotem do gara, znowu podgrzałem do 78° i znów do filtrowania. Podgrzać ponownie postanowiłem w celu wyeliminowania efektu nadmiarnego natlenienia powstałego podczas przelania zacieru bezpośrednio z fermentora do gara, że może odparuje
                  Ciekaw jestem czy te zabiegi będą miały jakiś wpływ na końcowy efekt. Gęstość nastawna brzeczki była mniejsza o jeden BLG niż za pierwszym razem i wynosiła 11°BLG. zobaczymy co z tego wyjdzie. Fermentacja burzliwa ok 7 dni. Piwko w tej chwili w trakcie cichej.

                  Comment

                  • Mihai
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.02
                    • 186

                    #10
                    Warka #5

                    tym razem pseudo Koelsch czyli mutacja przepisu z CP

                    Słód pilzneński 3,5 kg
                    Słód pszeniczny 1 kg
                    Chmiel Lubelski, granulat, 65 g



                    Safbrew S-33

                    Przygotywywanie tej warki dostarczyło mi największych wrażeń jak na razie. Zmieniłem nieco proporcje słodów, w stosunku do oryginalnego przepisu, dałem więcej pszenicznego ponieważ chciałem zużyć cały ,który miałem a do odpowiedniej proporcji zabrakło trochę pilzneńskiego. Wydajność planowana na ok 25l.
                    Początek zacierania zgodnie z planem , pierwsza przerwa ok 45 min 61°. Podgrzanie do 73° zakończyło się przegrzaniem, tak to jest jak się od gara odejdzie, nauka na przyszłość Temperatura miejscami wynosiła niecałe 80° gdzie niegdzie 76°, natychmiast dolałem zimnej wody ok 2l. Już raczej pełen wątpliwości o właściwe przerobienie skrobii,
                    po 20 min zrobiłem próbę jodową, której efekty były dla mnie trudne do interpretacji. Miałem wrażenie,że odczyn zaciemnił się, ale raczej na brązowo niż granatowo, niemniej postanowiłem przedłużyć przerwę. Trwała ok 40 min, kolejna próba jodowa- efekt podobny ,ale jakby w mniejszym natężeniu.
                    Odczyn lekko brązowy ,ale właściwie to nie wiedziałem czy to nie efekt po prostu zabarwienia Lugolą. Filtracja, chmielenie studzenie, dodanie drożdży - ruszają ostro po 10 godz. Piękna, wysoka, biała piana. Zaglądam po dwóch dniach, piana opadła ledwo warstewka na powierzchni a z fermentora czuć zgniłym jajem! Koniec - myślę, biorę próbkę. Całkiem mocno nagazowane w smaku ok, po odgazowaniu BLG ok 5. Od tego czasu stoi drugi dzień, zapach siarkowodoru się ulotnił w smaku dalej ok. BLG wciąż 5° Podejrzewam,że jednak to efekty przegrzania, ale myślę, że coś z tego będzie o ile nie zepsuło się w wyniku badań. Jutro zlewam na cichą.
                    Wniosek- fermentacja burzliwa trwała ok 2 dni w tym czasie BLG spadło z 11° do 5°, ciekawe wydaje mi się,że to dość szybko.

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mihai Wyświetlenie odpowiedzi
                      Warka #5

                      tym razem pseudo Koelsch czyli mutacja przepisu z CP

                      ...



                      Safbrew S-33

                      ...

                      Wniosek- fermentacja burzliwa trwała ok 2 dni w tym czasie BLG spadło z 11° do 5°, ciekawe wydaje mi się,że to dość szybko.
                      Ja robiłem na S-33 dwie warki i obie właśnie w 2 dni zrobiły taki postęp w fermentacji. Z tym, że "belgijski ejl kombinowany" zszedł w tym czasie z 15 do 5,5 Blg. One pewnie tak mają.
                      Last edited by leona; 2010-04-06, 10:05.

                      Comment

                      • Mihai
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.02
                        • 186

                        #12
                        ...kontynuując i jak policzyłem - jubileuszowo

                        Warka#20

                        Kasztanowe Ale

                        Pilzneński - 4,1 kg
                        Karmelowy ciemny 540-850 EBC (Strzegom) 0.2 kg
                        Karmelowy jasny 3-7 EBC (Steinbach) 0.62 kg
                        Karmelowy jasny 80-150 EBC (Strzegom) 0.12 kg

                        63° - 40 min
                        73° - 40 min

                        lubelski 40 g + marynka 20g - 60 min
                        Hallertauer Mittelfrüh 20g - 15 min
                        Marynka 14g - 2 min


                        gęstwa Wyeast 1007 German Ale

                        Comment

                        • Mihai
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.02
                          • 186

                          #13
                          To piwko warzyłem po raz drugi. Pierwsze zacierane bardziej na słodko jest bardzo intensywne smakowo. Bardzo przyjemny efekt "paloności" dał ciemny słód karmelowy, efekt chmielenia dla mnie bardzo fajny, zainspirowany byłem "Kaśtanem" z Rychnova i nawet pod tym wzgledem mi go przypomina. Tym razem chciałem troche bardziej wytrawnie zatrzeć, bo intensywność smakowa choć bardzo przyjemna i dla znajomych wręcz ekscytująca sprawia,że raczej nie ma się ochoty więcej niż na jedną butelkę na raz.

                          Comment

                          • Mihai
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.02
                            • 186

                            #14
                            Uzyskanej brzeczki w fermentorze ok 25l , 12 Blg

                            Comment

                            • Mihai
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.02
                              • 186

                              #15
                              Warka # 21

                              Kölsch modyfikowany

                              W planie taki bardziej treściwy ale nie słodki Kölsch.

                              Pilzneński 3,2
                              Pszeniczny 0,5
                              Carapils 0,3
                              płatki pszeniczne 0,25

                              65° 45 min.
                              73° 25 min.

                              Chmielenie na 30l 12blg

                              Hallertauer Mittelfrüh 55g - 60min.
                              Hallertauer Mittelfrüh 20g - 15 min.

                              zadane gęstwą Wyeast 1007 German Ale 24 godziny temu, narazie cisza...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X