Pora na fermentora... :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mihai
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 186

    #31
    Ponieważ okazało się, że mój Cascade ma tylko 4,6% alfa kwasów na 60 min dorzucam jeszcze 15g Cetenniala

    Comment

    • Mihai
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.02
      • 186

      #32
      Filtrowanie 28l brzeczki przy nachmieleniu jej 150g granulatu odbyło się wyjątkowo sprawnie, bez żadnego zapychania filtratora z oplotu. Brzeczkę w trakcie gotowania uzupełniłem 2l wody, ale jeszcze chyba doleję wody bo Blg jest ok 13. Przy tak intensywnym smakowo zasypie wolę żeby było 12. Przygotowane drożdże: Wyeast 1098 British Ale.

      Comment

      • Mihai
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.02
        • 186

        #33
        Dziś zdegustowałem #23 Święto Przebiśniegu. Niecałe dwa tygodnie od zabutelkowania. Choć piwo bardzo młode to już muszę się powstrzymywać żeby nie wypić za dużo zanim doleżakuje jeszcze trochę. Piwko smakuje mi wyśmienicie. Goryczka wyraźna ale nie za ostra, słodowa podstawa bardzo przyjemna i nie za ciężka co fajnie rokuje na letnie piwko a do tego chmielenie Centennialem na zimno dało świetny chmielowy aromat. No po Ataku Chmielu z Pinty to drugie moje ulubione piwo w ostatnim czasie

        Comment

        • Mihai
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.02
          • 186

          #34
          #24 Medvídek Mýval zabutelkowany - 22 litry ze 140g glukozy. Ciekawa sprawa tu była z drożdżami Wyeast 1098 British Ale, które od początku fermentacji zamiast opaść na dno w postaci drożdżowej papki pływały w całej brzeczce jako płatki, nawet zlewając z cichej do butelek również miałem ich mnóstwo, wobec czego na wylot z fermentora (od wewnątrz) naciągnąłem pończochę, mocując gumką, piwo elegancko z płatków odfiltrowane. W smaku intensywna gorycz z ciekwym w tle subtelnie przebijajacym się przez gorycz posmakiem słodu cara gold.

          Comment

          • Mihai
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.02
            • 186

            #35
            Medvídek Mýval właśnie degustowany. W smaku wciąż dominuje intensywna, dość ostra gorycz, która pojawia się pod koniec i zdecydowanie przeważa. Na początku przyjemny chmielowy aromat w tle karmelowy słodowy posmak i faktycznie jakby nutka tofi z CaraGold. Piwo nie jest zbyt treściwe, odpowiednie na lato, ale chyba powinno jeszcze trochę poleżeć żeby się bardziej goryczka zbalansowała. W porównianiu do degustacji sprzed dwóch tygodni i tak duży postęp w tym kierunku. Wysycenie jak dla mnie optymalne, dobrze nagazowane, ale bez przesady.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mihai Wyświetlenie odpowiedzi
              Medvídek Mýval właśnie degustowany. W smaku wciąż dominuje intensywna, dość ostra gorycz, która pojawia się pod koniec i zdecydowanie przeważa. Na początku przyjemny chmielowy aromat w tle karmelowy słodowy posmak i faktycznie jakby nutka tofi z CaraGold.
              Co do goryczki - marynka 2010 ma 9,1% alfa (jeśli chmieliłeś granulatem) - to ja się nie dziwię, że gorzkie wyszło przy 52 g na 60 min. gotowania.
              Co do toffi i caragold - hahaha. Nutka toffi to zapewne diacetyl po prostu
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Mihai
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.02
                • 186

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Co do toffi i caragold - hahaha. Nutka toffi to zapewne diacetyl po prostu
                Cóż muszę się przyznać, że zasadniczo nie wiem jak smakuje diacetyl Niemniej tak czy siak u mnie ten posmak jest przyjemny, a sugestie co do pochodzenia jego z Cara Gold wywnioskowałwem z informacji podanej przez producenta "Cara Gold malt imparts a strong caramel-sweet aroma and unique toffee-like flavour" źródło tu. Ostatecznie efekt uzyskany poza może nieco zbyt inwazyjną jak narazie goryczką jest zbliżony do tego jaki oczekiwałem.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Diacetyl może być wyczuwany jako masło, karmel lub toffi (krówka) - wcale nie musi być nieprzyjemny. A producenci to różne rzeczy wypisują, jednak z reguły przy słodach karmelowych ważny jest jego kolor, a nie nazwa. Czyżbyś przegapił cały temat na ten temat?
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Mihai
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.02
                    • 186

                    #39
                    Cholera no i teraz przy piwku zacząłem się zastanawiać czy jest tam może diacetyl czy nie... Oby mi na dłużej nie zostało A temat o carasłodach kojarzę , ale nie przebrnąłem przez całość, czas na kolejne podejście w wolnej chwili

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #40
                      Daj sobie spokój, diacetyl nie zawsze jest wadą w piwie - poczytaj więcej na ten temat. Jak Ci napiszę, że Twoja pszenica jest fenolowa i estrowa to tez będziesz się martwił?
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Mihai
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.02
                        • 186

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jak Ci napiszę, że Twoja pszenica jest fenolowa i estrowa to tez będziesz się martwił?
                        A to akurat wiem

                        Comment

                        • Mihai
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.02
                          • 186

                          #42
                          No to czas coś uwarzyć tego lata. Mając w pamięci smak Anchor Liberty Ale postanowiłem pójść w tym kierunku. Smakowita słodowa podstawa i chmielowy aromat w stylu mango-morele, goryczka wyraźna, ale nie pierwszo planowa.

                          Warka # 25 Kapryśne Lato


                          pilzneński 1.4kg
                          wiedeński 2.5kg
                          kar jasny 0.5kg
                          biscuit 3.8kg
                          aroma 0.25kg

                          63°C - 30 min
                          73°C - 50 min

                          Druga przerwa miała mieć również ok 30 min, ale próba jodowa dość długo zbyt ciemna mi się wydawała. Swoją drogą zastanawiała mnie różnica próby przy samej czystej brzeczce a wymieszanej nieco ze słodową mączką, w pierwszym wypadku zdecydowanie szybciej dawała efekt negatywny, "wybełtana" brzeczka dość długo ciemno się zabarwiała, który odczyt zatem jest istotniejszy?

                          Planowane chmielenie:

                          simcoe 12,2 %

                          25g od początku
                          10g 30min

                          Palisade 6,7 %

                          10g - 20min
                          10g - 15min
                          30g - 5min
                          20g - 0 min

                          Chmielenie właśnie w toku...

                          Comment

                          • Mihai
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.02
                            • 186

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mihai Wyświetlenie odpowiedzi

                            pilzneński 1.4kg
                            wiedeński 2.5kg
                            kar jasny 0.5kg
                            biscuit 3.8kg
                            aroma 0.25kg
                            biscuit oczywiście 0.38 kg

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mihai Wyświetlenie odpowiedzi

                              Druga przerwa miała mieć również ok 30 min, ale próba jodowa dość długo zbyt ciemna mi się wydawała. Swoją drogą zastanawiała mnie różnica próby przy samej czystej brzeczce a wymieszanej nieco ze słodową mączką, w pierwszym wypadku zdecydowanie szybciej dawała efekt negatywny, "wybełtana" brzeczka dość długo ciemno się zabarwiała, który odczyt zatem jest istotniejszy?
                              Ostatnio o tym rozmawialiśmy w takim temacie:
                              Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


                              Co do próby patrz od postu #34, ale cały temat jest wart przeczytania.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Mihai
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.02
                                • 186

                                #45
                                O to właśnie chodziło ! Dzięki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X