Niestety nie udało mi się podczas ostatniego pobytu w Pradze spróbować żytnigo IPA z minibrowaru Antoś, a słyszałem o tym piwie dużo dobrego. Zatem nie pozostaje nic innego jak uwarzyć takie samemu. Na podstawie wynalezionego w necie przepisu
Warka # 32 Żytnie IPA
5kg pale ale
1,4kg słód żytni
0,4kg crytstal 120
0,25kg carapils
0,25kg słód pszeniczny
52°C - 10min
68°C - 120min
78°C - 10 min
Wysładzanie trwało chyba ze trzy razy dłużej niż normalnie, żytni słód zrobił swoje. Ratowałem się wysładzając coraz cieplejszą wodą do ok 95°C
Chmielenie:
Mount Hood ok 3% AA - 40g (wsypane do odfiltrowanej brzeczki podczas wysładzania)
Columbus ok 13% AA - 40g 60min
Mount Hood 15g - 30min
Mount Hood 45g - 0min
Columbus 30g na siedem dni cichej
Chmielenie na etapie wysładzania zasugerowane wzorcowym przepisem. Podobno ma to podnieść jakość (intensywność,smak) goryczki. Gotowanie trwa....
Warka # 32 Żytnie IPA
5kg pale ale
1,4kg słód żytni
0,4kg crytstal 120
0,25kg carapils
0,25kg słód pszeniczny
52°C - 10min
68°C - 120min
78°C - 10 min
Wysładzanie trwało chyba ze trzy razy dłużej niż normalnie, żytni słód zrobił swoje. Ratowałem się wysładzając coraz cieplejszą wodą do ok 95°C
Chmielenie:
Mount Hood ok 3% AA - 40g (wsypane do odfiltrowanej brzeczki podczas wysładzania)
Columbus ok 13% AA - 40g 60min
Mount Hood 15g - 30min
Mount Hood 45g - 0min
Columbus 30g na siedem dni cichej
Chmielenie na etapie wysładzania zasugerowane wzorcowym przepisem. Podobno ma to podnieść jakość (intensywność,smak) goryczki. Gotowanie trwa....
Comment