Antokrator

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • antekm
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.02
    • 23

    Antokrator

    Witam,
    To mój pierwszy post, choć zacząłem przygodę piwowarską już w lutym. Do tej pory mam na swoim koncie jedynie dwie warki, co jest bezpośrednio związane ze złamaniem obojczyka i kości promieniowej na nartach. Jednak już za 2 dni pozbędę się śrub z ręki i wkrótce wrócę do warzenia.

    Moją pierwszą warką było Pale Ale, do którego zestaw surowców został zaproponowany do wyboru wraz z zestawem startowym CP. Postanowiłem od razu wypłynąć na szerokie wody i bawić się w zacieranie (ale śrutowanie na razie sobie jeszcze odpuszczam). Pierwsze początki warzenia zwiastowały już powstanie bardzo burzliwego związku emocjonalnego człowieka z kuchenką elektryczną (z płytą jakąś tam). Gdy po długim czasie oczekiwania udało się podgrzać wodę do 66°C, wsypałem słód i temperatura spadła do 62°C. Wtedy rozpoczęła się nierówna walka człowieka z maszyną. W jednej ręce termometr, w drugiej mieszadło, w trzeciej pokrętła. Gdy spadało do 61°C podkręcałem, gdy dochodziło do 63°C wyłączałem. Po pół godzinie podgrzałem do 72°C (trwało to ok. 10 min.) i rozpocząłem balansowanie między 71°C i 73°C. Po kolejnych 30 minutach podgrzałem do 78°C i przeszedłem do filtracji. Naczytałem się wcześniej o tym, jakie to filtrowanie jest ciężkie, a tu niespodzianka. Żadnych problemów, wszystko przebiegło bardzo sprawnie. Po słodowaniu wyszło 12 BLG. Gotowałem przez godzinę dodając najpierw 35g Marynki, a 10 min. przed końcem 40g Lubelskiego. Po gotowaniu okazało się, że jest 13,5 BLG. Poza tym jakby trochę mało tej brzeczki się zrobiło (miały tylko 2 litry odparować wg instrukcji ). No nic, następnym razem doleję więcej wody. Szczelnie zamknięty fermentor wystawiłem na balkon i obłożyłem trochę śniegiem. Dochodziła 22:00, poszedłem na imprezę, wróciłem po 3:00, termometr pokazał ok. 20°C, dosypałem Safale US-05.

    Po 5 dniach ballingometr pokazał 3,5. Gdy nie zmieniło się to szóstego dnia, przelałem do cichej. Po kolejnych 5 dniach przy stanie 3 BLG rozlałem do butelek dodając glukozę (wyszły 34 butelki, zamiast 40) i zacząłem warzyć kolejne. Po tygodniu trafiło do piwnicy (ok. 15°C, latem chyba niestety cieplej). Zawartość alkoholu obliczyłem na 5,6%.

    Po 2 tygodniach przeprowadziłem wstępną degustację. Było jeszcze mało nagazowane, ale w smaku już przypominało Abbot Ale, z którym je porównywałem. Dość klarowne, jeśli nie wstrząśnie się butelki (pewnie mogło postać dłużej w cichej). Po 1,5 miesiąca od zabutelkowania schłodziłem skrzyneczkę z okazji urodzin i wszystkim smakowało (a przynajmniej tak mówili ). Ilość gazu trochę mnie na początku zmartwiła, ale okazało się, że jest porównywalna z Abbot Ale i Bishop's Finger. W smaku (aromacie) wyraźnie czuć chmiel, gorycz nie znika od razu. Czuć też jakieś niezidentyfikowane owoce, minimalnie drożdże (1/10), trochę aromatów słodowych. Zastanawiam się, czy przez ten nieprzewidziany ubytek wody nie wyszło mi coś na pograniczu Pale Ale i India Pale Ale.

    Obecnie zostały mi już tylko 4 butelki, które zamierzam zabrać na WWP.

    Na koniec kilka zdjęć:
    Attached Files
    Antokrator
  • antekm
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.02
    • 23

    #2
    Antokrator

    Ciąg dalszy fotek...
    Attached Files
    Antokrator

    Comment

    • antekm
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.02
      • 23

      #3
      Antokrator

      Zdjęcia z rozlewu:
      Attached Files
      Antokrator

      Comment

      • noodles
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.09
        • 700

        #4
        Zawsze podziwiałem ludzi którym chce się robić etykiety do swoich piw.
        Moja kolekcja podstawek

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Nie wklejaj tyle zdjęć, bo wszystko się rozłazi na boki. Wogóle jest nieczytelne.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Psychomanteum
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.06
            • 207

            #6
            A etykiety trzeba przyznać ciekawe i ładne
            http://picasaweb.google.pl/psychomanteum1/
            2011 kapsli - 44 państwa... w tym 222 Polska

            Comment

            • antekm
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.02
              • 23

              #7
              Warka nr 2

              Na drugą warkę wybrałem Hefeweizen, również zestaw z CP. Podgrzałem wodę do 50°C, wsypałem słód i zamiast czekać 15 minut wg instrukcji, przedłużyłem przerwę ferulikową do 40 min. (nie pamiętam dlaczego ). Po podgrzaniu do 63°C przełożyłem 1/3 do dekokcji - 10 min. w 73°C, negatywna próba jodowa, 15 min. podgrzewania do wrzenia, 15 min. wrzenia i spowrotem do zacieru głównego. Ustaliłem na 72°C i po 15 minutach zacząłęm podgrzewać do 78°C. Po filtracji i słodowaniu otrzymałem 10 BLG. Godzina gotowania z 15g Lubelskiego, po gotowaniu 11 BLG (tym razem dla odmiany odrobinę za dużo wody dolałem). Zostawiłem na noc na balkonie, następnego dnia dodałem Safbrew WB-06, uprzednio dokonując rehydratacji.

              Po tygodniu było niecałe 4 BLG (~3,8) i nie chciało zejść niżej, więc przelałem do cichej. Początkowo planowałem rozlać po tygodniu w cichej, tuż przed wyjazdem na narty, jednak ostatecznie postanowiłem zrobić to tydzień później, po powrocie. Niestety moje plany pokrzyżował wypadek powodujący chwilowe kalectwo i ostatecznie cicha fermentacja trwała 24 dni, zanim zabutelkowałem (niewłasnoręcznie ). Od warzenia do rozlewu minęły 32 dni.

              Pomiar w momencie rozlewu wskazał trochę ponad 1 BLG (~1,2), wg obliczeń wyszło 5,4% alkoholu. Wczoraj degustowałem. Paulaner to to nie jest, ale czuć goździki i banany. Orzeźwiające, lekko kwaskowe, chyba za mało mętne jak na Hefeweizen, całkiem ładna piana, choć zbyt długo się nie utrzymuje.

              Oczywiście również wezmę na WWP. Wkrótce zamieszczę też zdjęcie (jak je zrobię ).
              Antokrator

              Comment

              • antekm
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.02
                • 23

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie wklejaj tyle zdjęć, bo wszystko się rozłazi na boki. Wogóle jest nieczytelne.
                Przepraszam, więcej nie będę (bo nie mam )
                Antokrator

                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Nie. Mi się nie rozłazi - trzeba sobie dobrze browara spersonifikować (?) czy coś na wzór...
                  A fotki super - fajny przewodnik dla początkujących.
                  Gratki za decyzję odnośnie warzenia!
                  Last edited by Seta; 2010-04-26, 11:36.
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekm Wyświetlenie odpowiedzi
                    Po gotowaniu okazało się, że jest 13,5 BLG. Poza tym jakby trochę mało tej brzeczki się zrobiło (miały tylko 2 litry odparować wg instrukcji ).
                    Instrukcja nie przewiduje, jak intensywnie piwowar będzie gotował swoją brzeczkę i na czym - odparowanie czasem jest gigantyczne - jak nabierzesz wprawy ze swoją kuchenką, to będziesz wiedział, jak sterować ilością wody W razie czego po gotowaniu zawsze można uzupełnić przegotowaną wodą ten ilościowy brak i przy okazji zejść do pożądanego blg - w tym przypadku 12.
                    Masz rację, że teraz wyszło Ci coś bardziej jak IPA, czyli po prostu mocniejsze PA. Najważniejsze jednak, że smaczne

                    No i bardzo fajna relacja Foto również. Faktycznie jednak na przyszłość foty wrzucaj do galerii/dział piwowarstwo domowe a w temacie podawaj linki.

                    Do zobaczenia na Warsztatach
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • antekm
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.02
                      • 23

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Gratki za decyzję odnośnie warzenia!
                      Zaczęło się od tego filmu: http://www.youtube.com/v/aRTWGDQuj9c
                      Potem zgłębiłem temat i następnego dnia zamówiłem sprzęt.
                      Teraz myślę jak tu zamienić mieszkanie w bloku na dom z zimną piwnicą
                      Antokrator

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie. Mi się nie rozłazi - trzeba sobie dobrze browara spersonifikować (?) czy coś na wzór...
                        Albo sprawić monitor np 21'
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Mam laptopa 15' - tak to wygląda (Art przepraszam ):
                          Attached Files
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • antekm
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.02
                            • 23

                            #14
                            Również mam laptopa, ale 17" (1680x1050 - bo od tego zależy "pojemność") i mieści mi się cały post z pięcioma zdjęciami (i miejscem na szóste) 3x2. Po zwężeniu okna przeglądarki do 1/3 ładnie wyświetla się zdjęcie pod zdjęciem - mają szerokość 480px. Podejrzewam, że niewielu pozostało na świecie twardzieli siedzących na 640x480, ale nawet im nic nie powinno się rozjeżdżać. Może być to uciążliwe dla użytkowników modemów, 15 zdjęć po ok. 50kB ~= 750kB, to może nawet 2 minuty ładować - akurat starczy na przeczytanie tekstu
                            Antokrator

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X