Nie jest to typowe "piwo", więc wszystko możliwe... Ważne, że sprawdziłeś - co ma wyjść, to wyjdzie. Smacznego.
Ano, jestem strasznie ciekaw co to będzie, jak będzie dobre to zrobię jeszcze 2-3 warki na letnie upały. Szybko się robi, krótka fermentacja - same plusy
Pozdrawiam
Aron
Ostatnia zmiana dokonana przez aronjr; 2010-05-09, 11:06.
Woda: 19l/15l
Temperatury zacierania:
55°C dodanie słodów -> 52°C
50-52°C - 30 min
67-69°C - 45 min
78°C - 10 min
Otrzymana gęstość: 16,2 Plato
W oryginalnej recepturze są płatki pszeniczne zamiast pszenicy, poza tym zakwaszającego słodu nie ma w ogóle, ale musiałem zmiękczyć trochę wodę bo ma być poniżej 10° dH, a moja jest ciut twardsza.
Razem z wlanym starterem jest obecnie ok 26,5 l brzeczki.
Teraz tylko trzymać kciuki aby drożdże ruszyły i nie było żadnej infekcji.
Planowana fermentacja to 1-1,5 tyg burzliwa, 2 tyg cicha i ok 6 miesięcy leżakowanie w butelkach.
Comment