Nie jest to typowe "piwo", więc wszystko możliwe... Ważne, że sprawdziłeś - co ma wyjść, to wyjdzie. Smacznego.
Aron's Brewery
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNie jest to typowe "piwo", więc wszystko możliwe... Ważne, że sprawdziłeś - co ma wyjść, to wyjdzie. Smacznego.
Pozdrawiam
AronLast edited by aronjr; 2010-05-09, 11:06.
Comment
-
-
Lambic Kriek
Witam,
W końcu dowieźli drożdże do Lambica wiśniowego i dlatego postanowiłem nie zwlekać z jego wykonaniem.
O to użyta receptura:
Słody:
4,4 kg pilzneńskiego
1,8 kg pszenicy
30g zakwaszanego slodu
Chmiel: 55 g podstarzałego chmielu aromatycznego Spatler Select w szyszkach
Drożdże: 100ml Wyeast #5526 - Brettanomyces lambicus
Woda: 19l/15l
Temperatury zacierania:
55°C dodanie słodów -> 52°C
50-52°C - 30 min
67-69°C - 45 min
78°C - 10 min
Otrzymana gęstość: 16,2 Plato
W oryginalnej recepturze są płatki pszeniczne zamiast pszenicy, poza tym zakwaszającego słodu nie ma w ogóle, ale musiałem zmiękczyć trochę wodę bo ma być poniżej 10° dH, a moja jest ciut twardsza.
Razem z wlanym starterem jest obecnie ok 26,5 l brzeczki.
Teraz tylko trzymać kciuki aby drożdże ruszyły i nie było żadnej infekcji.
Planowana fermentacja to 1-1,5 tyg burzliwa, 2 tyg cicha i ok 6 miesięcy leżakowanie w butelkach.
Pozdrowienia z Aron's Brewery
Comment
-
Comment