Aron's Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #16
    Nie jest to typowe "piwo", więc wszystko możliwe... Ważne, że sprawdziłeś - co ma wyjść, to wyjdzie. Smacznego.

    Comment

    • aronjr
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.05
      • 70

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie jest to typowe "piwo", więc wszystko możliwe... Ważne, że sprawdziłeś - co ma wyjść, to wyjdzie. Smacznego.
      Ano, jestem strasznie ciekaw co to będzie, jak będzie dobre to zrobię jeszcze 2-3 warki na letnie upały. Szybko się robi, krótka fermentacja - same plusy

      Pozdrawiam
      Aron
      Last edited by aronjr; 2010-05-09, 11:06.

      Comment

      • aronjr
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.05
        • 70

        #18
        Lambic Kriek

        Witam,

        W końcu dowieźli drożdże do Lambica wiśniowego i dlatego postanowiłem nie zwlekać z jego wykonaniem.
        O to użyta receptura:

        Słody:
        4,4 kg pilzneńskiego
        1,8 kg pszenicy
        30g zakwaszanego slodu

        Chmiel: 55 g podstarzałego chmielu aromatycznego Spatler Select w szyszkach

        Drożdże: 100ml Wyeast #5526 - Brettanomyces lambicus

        Woda: 19l/15l
        Temperatury zacierania:
        55°C dodanie słodów -> 52°C
        50-52°C - 30 min
        67-69°C - 45 min
        78°C - 10 min

        Otrzymana gęstość: 16,2 Plato

        W oryginalnej recepturze są płatki pszeniczne zamiast pszenicy, poza tym zakwaszającego słodu nie ma w ogóle, ale musiałem zmiękczyć trochę wodę bo ma być poniżej 10° dH, a moja jest ciut twardsza.

        Razem z wlanym starterem jest obecnie ok 26,5 l brzeczki.

        Teraz tylko trzymać kciuki aby drożdże ruszyły i nie było żadnej infekcji.

        Planowana fermentacja to 1-1,5 tyg burzliwa, 2 tyg cicha i ok 6 miesięcy leżakowanie w butelkach.

        Pozdrowienia z Aron's Brewery

        Comment

        Przetwarzanie...
        X