Powrót do źródeł

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gs4
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.01
    • 6

    Powrót do źródeł

    Witam wszystkich
    Jako się rzekło, tak więc piszę.
    Pierwsza warka to wes-owy zestaw startowy z piwem jasnym. Po przeczytaniu instrukcji zaczęło się warzenie. Blg nie wiem jakie wyszło bo głupota nie zna granic (balingomierz był w takim opakowaniu i to wszystko wlazło do tej menzurki - wniosek na przyszłość wyciągnąć przyrząd z "futerału" ) Piwko i tak przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Degustatorzy wręcz domagali się dalszej pracy.
    Druga również z puchy od wesa - piwo ciemne. Wszystko dobrze tylko po przeczytaniu wiadomości z forum do refermentacji zamiast słodu dałem cukier. Bojąc się o granaty (ile cukru w cukrze) tego cukru dałem za mało, skutek był taki, iż produkt szybko się odgazowywał (mało nagazowany?), miał pianę szybko opadającą i mizerną. Moje pytanie brzmi: ile tego cukru aby było dobrze? Na forum znalazłem jakieś przeliczniki ale i tak mi nie wyszło. A może to coś innego. Piwo jednak w smaku również dobre.
    Nadeszła więc chwila do wskoczenia w głębokie wody.
    Dostałem po znajomości kilka kilo słodu z rodzimego browaru. Kupiłem śrutownik i niezbędne akcesoria, a duży garnek znalazłem na strychu u rodziców.
    Teraz moje pytania
    1.Jak poznać jaki to słód
    2.Czy garnek troszkę w środku pordzewiały nada się
    3.Jak przełamać strach
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gs4 Wyświetlenie odpowiedzi
    Teraz moje pytania
    1.Jak poznać jaki to słód
    Co to za browar? Jeśli normalny przemysłowy, to na 90% jest to słód pilzneński.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gs4 Wyświetlenie odpowiedzi
    2.Czy garnek troszkę w środku pordzewiały nada się
    Rozumiem, że to garnek emaliowany z poobtłukiwaną emalią. Jeśli byłyby jakieś wielkie wykwity rdzy, to trzeba by je usunąć jakąś drucianą szczotką. Generalnie wielu piwowarów używa garnków z uszkodzoną emalią i dają radę. Na początek myślę, że może być.


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gs4 Wyświetlenie odpowiedzi
    3.Jak przełamać strach
    Walnij ze dwa na odwagę.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #3
      Jeżeli chodzi o browar w Leżajsku, to na pewno będzie to słód pilzneński. Czasami duże browary przyciemniają brzeczkę słodem karmelowym, ale łatwo go rozpoznać po wyraźnym posmaku i zapachu karmelu. Innych słodów nie używają.

      Comment

      • gs4
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.01
        • 6

        #4
        dzięki
        ale ile tego cukru (czy lepiej słód?)

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Poczytaj forum, na razie używasz złej terminologii.

          Wszystko juz zostało powiedziane a kości zostały rzucone.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • toto
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.12
            • 949

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gs4 Wyświetlenie odpowiedzi
            dzięki
            ale ile tego cukru (czy lepiej słód?)
            Do refermentacji?
            Jak dasz 5g cukru/litr piwa to powinno być bezpiecznie. Możesz dać zamiast cukru glukozę lub ekstrakt słodowy.

            Comment

            • Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              🍼
              • 2004.05
              • 5617

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
              Do refermentacji?
              Jak dasz 5g cukru/litr piwa to powinno być bezpiecznie. Możesz dać zamiast cukru glukozę lub ekstrakt słodowy.
              My ostatnio dajemy coś około 2,5 - 3 g i tak nam czasem piwa wychodzą z butelki Jakbyśmy dali 5 to byłyby granaty - przetestowane niestety. Jak Ty to robisz? Piwa mamy nisko odfermentowane - gdzieś 2-3 blg, więc to nie to chyba ???
              Last edited by Maggyk; 2010-05-04, 20:14.
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

              Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                My ostatnio dajemy coś około 2,5 - 3 g i tak nam czasem piwa wychodzą z butelki Jakbyśmy dali 5 to byłyby granaty - przetestowane niestety. Jak Ty to robisz? Piwa mamy nisko odfermentowane - gdzieś 2-3 blg, więc to nie to chyba ???
                Toto napisał o 5g na litr, czyli 2,5g na butelkę.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5617

                  #9
                  Dzięki Kopyr - widać czas zakończyć pracę (i nie tylko) na dziś
                  Last edited by Maggyk; 2010-05-04, 20:38.
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • gs4
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.01
                    • 6

                    #10
                    co do terminologii to chodziło mi o sproszkowany ekstrakt słodowy
                    Last edited by gs4; 2010-05-05, 11:18.

                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5617

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gs4 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Poczytaj forum, na razie używasz złej terminologii.
                      Yyy, ale o co Tobie chodzi?
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • jaozyrys
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.10
                        • 154

                        #12
                        Odfermentowanie mam słabe, ale dla mnie 6g/l to za mało, zwłaszcza jak się dobrze piwo schłodzi, to jest minimalnie gazowane. Preferuję 7-9g/l zależnie od stylu, nie wybucha i nie wyskakuje z butelki - oczywiście górna fermentacja (zdarzało mi się i 10g/l, ale to już lekkie przegazowanie, były też granaty ale winię raczej nierównomierne wymieszanie z r-rem glukozy; butelka którą przechowywałem przez 10 miesięcy była grzeczna). Jak widać każdy ma inaczej
                        Last edited by jaozyrys; 2010-05-05, 18:26.

                        Comment

                        • gs4
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.01
                          • 6

                          #13
                          już się filtruje

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X