Klausner - pierwszy raz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

    #31
    1-wsza z brew kitu (2.06)- minimalna biała pianka (raczej bąbelki) BLG - 4 - zapach przyjemny lekko trąca fermentem podobnym przy winie temp. otoczenia 22-24 wciągu doby - piwa 27 - już przenosić do piwnicy?? czy lepiej zaczekać 2 dni i przelać na cichą i do piwnicy - 18 stopni

    2. z zacierania kolońskie - stoi w piwnicy - dałem fermentator z rurką - dzisiaj nie wytrzymałem i podniosłem wieko (mam nadzieję że moja ciekawość nie zabije tego piwa - nastawione w piątek 3.06) - ta dziwnie wyglądająca brzeczka sklarowała do podobnego koloru jak z brewkitów - zapach nie tak miły jak tej z brewkitu – ale jeszcze jest piana brązowa nie tak wysoka ale jest i zapach naprawdę silnie trącający fermentem - aż po nosie dało jak powąchałem sobie z rurki
    tutaj wniosek - rurka fermentacyjna tylko jak odrabia w piwnicy - jak to hałasuje - strasznie głośne urządzenie.
    czy wszystko jest o.k. - czuje znów to mrowienie - jakbym pierwszy raz dosiadał motocykla


    saluti piwowarzy
    klausini
    Klausner®
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

    Comment

    • klaus1973
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 104

      #32
      1-wsza z brewkita poszła na cichą - JAK WAM Się QRWA udaje za pomocą tego 50 cm wężyka
      przelać piwo z nad osadu?????? to jest nie wygodne i do dupy
      jakieś pomysły ????

      i mam jeszcze pytanka
      zamknąłem na amen zbiorni wieko zaraz się napieło - będzie o.k.- nie pęknie - po 6 dniach poszło na cichą dwa dni miało 4 BLG

      czy cichą brać na czas? - 7 dni - czy coś sprawdzać

      saluti Piwowarzy
      klausini
      klausner®
      Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        #33
        50 cm?! no co ty, ja mam metrowy wężyk i ledwo mi starcza...

        Jak wygina pokrywę to upuściłbym gazu...

        Comment

        • maroxan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.03
          • 179

          #34
          hej. Postaraj się używać łagodnego słownictwa.Rozumiem Twoją irytację - po prostu masz za krótki wężyk. Ja do tej pory mam jeden fermentor i daje jakoś radę,ale też psioczę bo byłoby mi łatwiej. Co do cichej to spokojnie zejdzie Ci do 3blg,a może i niżej.5-7dni to minimum na cichej.Najlepiej go przenieść do jakiegoś chłodnego pomieszczenia. (u nas we Wro w tym tygodniu to tylko w piwnicach starych kamienic uświadczysz.)
          Cogito ergo sum vampiras
          moje skromne warzenie
          ________________
          Nasze fotografie

          Comment

          • klaus1973
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.05
            • 104

            #35
            ale mój język jest naprawdę bez irytacji - ot po prostu taka duża * pod całym postem
            ja do nikogo nie ma żadnych Ąsów - dałem se radę - ale cyrk był niezły
            serdeczne dzięki za odpowiedzi

            salti piwowarzy
            klausini
            klausenr®
            Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23932

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
              ale mój język jest naprawdę bez irytacji - ot po prostu taka duża * pod całym postem
              ja do nikogo nie ma żadnych Ąsów - dałem se radę - ale cyrk był niezły
              serdeczne dzięki za odpowiedzi

              salti piwowarzy
              klausini
              klausenr®
              Proponuję zmierzyć sobie tego węża jeszcze raz.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • klaus1973
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.05
                • 104

                #37
                na cichej - zbiornik jest taki nabity - wieko wybrzuszone - otwierać?????? i upuścić czy raczej nie powinno mieć to znaczenia - a co2 powinno gdzieś delikatnie z czasem sobie ujść??????

                saluti Piwowarzy
                klausini
                Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

                  #38
                  Tak w ogóle chłopie przeczytałeś "kołyskę"? bo jak nie, to tam skieruj swoje kroki. a nie męczysz wszystkich tak prostymi pytaniami. Jak trochę poczytasz to zrozumiesz, że Twoje pytania były nie potrzebne, bo sam dojdziesz do odpowiednich odpowiedzi czy wniosków
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • klaus1973
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.05
                    • 104

                    #39
                    no przyrko mi że ci się coś nieukłada
                    trzymaj się
                    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 2007.05
                      • 1501

                      #40
                      No tak, kolejny McGiver na forum P.S. u mnie wszystko ok , i układa mi się książkowo czego i Tobie życzę kolego
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • klaus1973
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.05
                        • 104

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                        No tak, kolejny McGiver na forum :
                        Mc - co ????
                        chyba jestem z innej bajki

                        saluti Piwowarzy
                        klausini
                        Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
                          chyba jestem z innej bajki
                          Jeśli to odpowiedź, to prawidłowa Pozdrawiam
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • klaus1973
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.05
                            • 104

                            #43
                            pierwsza warka w butelkach
                            Attached Files
                            Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                            Comment

                            • maroxan
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.03
                              • 179

                              #44
                              Robi wrażenie
                              Cogito ergo sum vampiras
                              moje skromne warzenie
                              ________________
                              Nasze fotografie

                              Comment

                              • klaus1973
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.05
                                • 104

                                #45
                                przeniczniaka jasnego dzisija z rana nawarzyłem
                                ten z centrum piwowarstwa - 1 wersja
                                i chyba mam z ssobą mały problem
                                znowu mi wyszło 18 litrów albo z 17

                                chyba za dużo mi odparowywuje - i tutaj mam pytani - bo przez 60 minut dość intesywnie gotuję brzeczką - lepiej nie tak mocno? i mieć te 22-21 litrów brzeczki czy jednak intensywnie i nie patrzeć na ilość litrów nastawu

                                saluti Piwowarzy
                                klausini
                                Klausne®
                                Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X