Klausner - pierwszy raz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

    Klausner - pierwszy raz

    w sumie było by prawie dobrze gdyby nie:
    1. zagotowałem wczoraj wodę pod to piwo - i dzisiaj rano odkryłem białe plameczki na wodzie więc z niej nie skorzystałem i brązowy osad na dnie - i dobrze bo jutro użyję tego garnaka do warzenie
    2. nie wiem czy dobrze zdezynfekowałem bo pirosiarczan który otrzymałem jest zbrylony - jego świetność już mineła - w poniedziałek sprawdzę spektofotometrem
    trochę poczytałem o dezyfekcji i nawet osoba która to sprzedaje nie poleca korzystania - co za hipokryzja
    3. drożdże które otrzymałem mają datę ważności 27.02.2009 - to jest jakaś przesada - ale co zrobić?

    poczekamy zobaczymy
    przed zadaniem drożdży
    jak w pysk strzelił - 12 blg
    i temperatura 22 stopnie celsjusza spadniej jeszcze o 1 pewnie

    saluti piwowary
    klaus
    browar domowy- Klausner® - murowana goślina
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23929

    #2
    Pirosiarczyn wystarczy w takim wypadku rozkruszyć i użyć. A co do drożdży to proponuję skontaktować się bezpośrednio ze sklepem żeby wyjaśnić ewentualne kwestie, osobiście trudno mi uwierzyć w taki stan rzeczy.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • klaus1973
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 104

      #3
      na zdjęciu data - no chyba że trzeba to inaczej odczytawać

      saluti piwowarzy
      kluas
      broar domowy klausner®
      Attached Files
      Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5617

        #4
        To na pewno nie jest data, chyba że 27 miesiąc roku 209, raczej nr partii - data jest podawana w formacie 11 (miesiąc) 2011 (rok). Zanim się komuś coś zarzuci należałoby się jednak upewnić, co się pisze
        Last edited by Maggyk; 2010-06-03, 11:25.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • TomX
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.09
          • 1035

          #5
          Białe plameczki na powierzchni wody po zagotowaniu to mógł być kamień - jak jestem na jurze i gotuję wodę z potoku płynącego po terenie wapiennym to zawsze na powierzchni pojawiają mi się takie kryształki. Brązowy osad to analogicznie mogą być wytrącone z wody związki żelaza - to z kolei powszechnie obserwuję gotując wodę z mojego miejskiego rurociągu Tak więc raczej nie jest to nic niepokojącego, wystarczy pozbyć się tych osadów przed warzeniem.

          Co do pirosiarczynu to nawet zbrylony jest ok - mnie nie zawiódł przez wszystkie 4 warki

          Powodzenia w warzeniu!

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
            trochę poczytałem o dezyfekcji i nawet osoba która to sprzedaje nie poleca korzystania - co za hipokryzja
            Trochę słabo poczytałeś - nie jest polecany do dezynfekcji fermentora, a dezynfekuje się różne rzeczy.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
              1. zagotowałem wczoraj wodę pod to piwo - i dzisiaj rano odkryłem białe plameczki na wodzie więc z niej nie skorzystałem i brązowy osad na dnie - i dobrze bo jutro użyję tego garnaka do warzenie
              Myślę, że kawy i zupy też nie powinieneś robić na tej wodzie.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • klaus1973
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.05
                • 104

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Trochę słabo poczytałeś - nie jest polecany do dezynfekcji fermentora, a dezynfekuje się różne rzeczy.
                no nie wydaje się Pani że do zestawu startowego powinie być dołączony środek do dezynfekcji fermentatora???????
                no chyba że nie koniecznie musi być zdezynfekowany poprawnie przez osoby które mają małe doświadczenie.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                Myślę, że kawy i zupy też nie powinieneś robić na tej wodzie.
                to jest w 100 % pewne - po ponownym zagotowaniu wody w tym garnku nie ma śladów ani osadu ani białych kryształków
                więc to były pozostałości po dezynfekcji albo po jego nowości - moja nadgorliwość i za duży roztwór pirosiarczanu - choć nie wiem po co go dezynfekowałem do zagotowania wody

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                o na pewno nie jest data, chyba że 27 miesiąc roku 209
                to jest data
                jest to 272 dzień 2009 roku - na coopers.com jest wyjaśnione i teraz jest wszystko jasne - bardzo przepraszam że stwierdziłem że jest to data przydatności drożdży - nie jest od tej daty 2 lata - z tym że w naszym kraju (zajmuję się tym) musi być podana data przydatności do wykorzystania, spożycia ect.
                wybaczcie jestem przewrażliwiony pod tym względem kontrole są częste u nas w zakładzie więc przekładam wszystko na własne doświadczenie

                saluti Piwowarzy
                Klaus
                browar klausner®
                P.S. czy bez problemów można dzwonić pod numer podany na instrukcji zacierania - jutro około 10 ???
                Last edited by klaus1973; 2010-06-03, 12:41.
                Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5617

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
                  to jest data
                  jest to 272 dzień 2009 roku - na coopers.com jest wyjaśnione i teraz jest wszystko jasne - bardzo przepraszam że stwierdziłem że jest to data przydatności drożdży - nie jest od tej daty 2 lata - z tym że w naszym kraju (zajmuję się tym) musi być podana data przydatności do wykorzystania, spożycia ect.
                  wybaczcie jestem przewrażliwiony pod tym względem kontrole są częste u nas w zakładzie więc przekładam wszystko na własne doświadczenie
                  No to inna postać rzeczy - sugerowałam się standardowymi drożdżami z naszej oferty i ich datami - drożdże dodawane do Coopersa, są jakby to powiedzieć w opakowaniu pod takim wielkim kapslem i nie zrywamy zazwyczaj tego zabezpieczenia w sklepie przed wysyłką.
                  Last edited by Maggyk; 2010-06-03, 13:09.
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • Maggyk
                    Szara Adminiscjencja
                    🍼
                    • 2004.05
                    • 5617

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
                    no nie wydaje się Pani że do zestawu startowego powinie być dołączony środek do dezynfekcji fermentatora???????
                    no chyba że nie koniecznie musi być zdezynfekowany poprawnie przez osoby które mają małe doświadczenie.
                    I jest dołączony - pirosiarczyn sodu. To, że Marusia ma o tym środku takie, a nie inne zdanie nie dyskwalifikuje go jako środka dezynfekującego w ogóle. Środków dezynfekujących jest całe zatrzęsienie.
                    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                    Piwo domowe -
                    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                    Reklama w BROWARZE
                    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23929

                      #11
                      Do dezynfekcji fermentora będzie jak najbardziej ok, tyle że dobrze jest wiaderko potem przepłukać wrzątkiem. Na pewno zużyje się przy tym mniej wody niż przy środku chlorowym.
                      Last edited by ART; 2010-06-03, 13:26.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • klaus1973
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.05
                        • 104

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                        Do dezynfekcji fermentora będzie jak najbardziej ok, tyle że dobrze jest wiaderko potem przepłukać wrzątkiem. Na pewno zużyje się przy tym mniej wody niż przy środku chlorowym.
                        no jutro to ja już będę z innej bajki panowie

                        a mam pytania:
                        1. czy denzfekcję robić bezpośrednio przed tak jak dzisiaj czy mogę dzień wcześniej, oszuszyć i zamknąć fermentator - jak dla mnie nie powinno mieć znaczenia ale lubię słuchać praktyków
                        2. czy warzenia robicie na tzw "świeżym powietrzu" - bo coś mi się zdaje że kuchenka może 3 warki nie wytrzymać w tak ślicznym białym stanie jak jest teraz - więc taboret butla i na trawnik przed dom bym sobie poszedł albo już nawet w tej kuchni - tylko czy temperatura pod garnkiem nie jest za wysoka żeby płytki nie popękały

                        saluti piwowarzy
                        klaus
                        browar domowy klausner®
                        Last edited by klaus1973; 2010-06-03, 13:42.
                        Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                        Comment

                        • klaus1973
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.05
                          • 104

                          #13
                          czy ja nie powinienem uchylić wieka trochę mocniej
                          ja wiem 5 godzin ale tam już pierwsza piana i drożdże koloru nabierają
                          a wieko nabrzmiałe że hej

                          saluti Piwowarzy
                          klaus
                          browar klausner
                          Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                          Comment

                          • TomX
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 1035

                            #14
                            Jeżeli nie używasz rurki fermentacyjnej, to musisz rozszczelnić pokrywę fermentora, żeby CO2 miał ujście. Inaczej możesz doświadczyć działania 20-sto litrowego piwnego granatu

                            Comment

                            • klaus1973
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.05
                              • 104

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jeżeli nie używasz rurki fermentacyjnej, to musisz rozszczelnić pokrywę fermentora, żeby CO2 miał ujście. Inaczej możesz doświadczyć działania 20-sto litrowego piwnego granatu
                              no rozszczelniłem ale chyba za mało
                              czy to nie zaszkodzi piwu???

                              saluti Piwowarzy
                              Klaus EKG
                              browar Klausner®
                              Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X