Klausner - pierwszy raz

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

Nie zaszkodzi, jak u Ciebie lata dużo owadów możesz czymś przykryć fermentor dla pewności, że nic nie wpadnie np. poszewką. My nawet nie przykrywamy w naszym domowym browarze, a jedynie nakrywamy fermentor pokrywą.

Co do wcześniejszych pytań - spokojnie fermentor można zdezynfekować dzień wcześniej, byle potem szczelnie zamknąć, by nic się nie przypałętało.

Warzenie czasem robimy na tzw. świeżym powietrzu, co jest szczególnie przyjemne po wielu godzinach spędzonych przed kompem w domu/pracy. Co do płytek - Marusia ma w kuchni i warzy na taborecie, jej nie popękały. Nie wydaje mi się żeby mogły, bo pod spodem nie jest aż tak mega gorąco z tego co pamiętam, ale też nie wiem czy to nie zależy od płytek.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• klaus1973
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 104

skąd owady - teraz to nawet komara nie uraczysz
      koty nasze koty już patrzą sobie a co to a kto to i czego chce

no skoro taboret się sprawdza to chyba to będzie następny zakup przy następnych słodach

saluti Piwowarzy
      Klaus EKG, DWL
      Browar Klausner®
      Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

Comment

• Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
        skąd owady - teraz to nawet komara nie uraczysz
        Pisałam przyszłościowo. Poza tym u nas są komary - bzyczą i atakują w nocy łobuzy, a właściwie łobuziary
        Last edited by Maggyk; 2010-06-03, 17:24.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

P.S. czy bez problemów można dzwonić pod numer podany na instrukcji zacierania - jutro około 10 ???
          W dni powszednie między 10.00 a 18.00 - jutro dzień powszedni, zatem bez krępacji
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• bogdan62
            • 2004.10
            • 173

Klaus widzę trochę wątpliwpości w twoich poczynaniach. rzucę na nie trochę światła z mojego punktu widzenia :
            1. Fermentacja burzliwa zawsze z rurką fermentacyjną - powód to klapa zatrzaśnięta, żadne świństwo nie dostanie się do środka i nie muszę tego sprawdzać. Po intensywności wydobywania się gazów przez rurkę fermentacyjną jestem w stanie ocenić zaawansowanie fermentacji i w razie potrzeby zawczasu przystapić do działań naprawczych bez potrzeby zaglądania do środka. Burzliwa bez rurki nie jest wadą, ale ogranicza piwowara, wytrąca mu z ręki instrument pomiarowy.
            2. Pirosiarczyn sodu może być kiepskim lub idealnym środkiem dezynfekującym, zależy to od sposobu w jaki jest użyty. W tym specyfiku działanie dezynfekujące ma siarka i czas jaki ona działa na powiezchnie dezynfekowane skutkuje jej skutecznością. Przy godzinnym działaniu środka skuteczność bywa różna, jeżeli roztwór przytrzymamy dobę w pojemniku zdezynfekuje go dobrze. Ostatniej zimy użyłem fermentatory z 2004r, przeszły one wielokrotną przygodę z piwem, winem, zdarzały się pleśnie (nie chciało mi się w porę umyć) na ściankach osadził się kamień. Fermentatory te zalałem roztworem pirosiarczynu sodu i pozostawiłem w nich przez jakiś miesiąc - dezynfekcja totalna. nic żywego tam nie przetrwało, fermentatory stały się bezpieczne do dalszego użytkowania.
            3. Taboret gazowy to jedno z najlepszych rzeczy mogących przydarzyć się piwowarowi, niestety nie do użytku w kuchni (chyba, że jest bardzo wydajny wentylator).

Comment

• Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
              Klaus widzę trochę wątpliwpości w twoich poczynaniach. rzucę na nie trochę światła z mojego punktu widzenia :
              1. Fermentacja burzliwa zawsze z rurką fermentacyjną - powód to klapa zatrzaśnięta, żadne świństwo nie dostanie się do środka i nie muszę tego sprawdzać. Po intensywności wydobywania się gazów przez rurkę fermentacyjną jestem w stanie ocenić zaawansowanie fermentacji i w razie potrzeby zawczasu przystapić do działań naprawczych bez potrzeby zaglądania do środka. Burzliwa bez rurki nie jest wadą, ale ogranicza piwowara, wytrąca mu z ręki instrument pomiarowy.
              No właśnie - każdy ma swoje doświadczenia i opinie - ja na przykład nie zgadzam się co do rurki - niedomknięty fermentor wystarczy przykryć czystą ściereczką i opasać ją gumką. Rurka bulka i przeszkadza wielu osobom przez to, nie mówiąc o sporadycznych sytuacjach wyłażenia drożdży przez rurkę, co generuje dodatkowy stresik.
              Po za tym - świeżo upieczony piwowar CHCE zaglądać do fermentora. Zresztą, taki "nieświeżo" upieczony jak ja - też Wolę obserwować zaawansowanie fermentacji oczami, a nie uszami

2. Pirosiarczyn sodu może być kiepskim lub idealnym środkiem dezynfekującym, zależy to od sposobu w jaki jest użyty. W tym specyfiku działanie dezynfekujące ma siarka i czas jaki ona działa na powiezchnie dezynfekowane skutkuje jej skutecznością. Przy godzinnym działaniu środka skuteczność bywa różna, jeżeli roztwór przytrzymamy dobę w pojemniku zdezynfekuje go dobrze.(...)
              Zgadza się, ale przy pierwszych warkach i nowych fermentorach aż takie środki ostrożności nie są potrzebne, dlatego do zestawów dla początkujących dołączany jest właśnie pirosiarczyn. Następnie piwowar już sam sobie dobiera odpowiadający mu sposób dezynfekcji. Nie każdy ma na tyle miejsca w domostwie, żeby trzymać zamknięte z piro fermentory przez miesiąc, zamiast włożyć jeden w drugi i postawić w kącie.

3. Taboret gazowy to jedno z najlepszych rzeczy mogących przydarzyć się piwowarowi, niestety nie do użytku w kuchni (chyba, że jest bardzo wydajny wentylator).
              Wystarczy otwarte okno.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• bogdan62
                • 2004.10
                • 173

Pisząc we wcześniejszym poście o rurce fermentacyjnej byłem na 100% pewny kontry - prorok, czy co. Marusia pisała, że każdy ma swoje doświadczenia, to jest zaleta, jednomyślność przerabialiśmy przez kilkadziesią lat, nic z tego dobrego nie wyszło. Pisząc o wentylacji przy użyciu taboretu gazowego, chciałem zwrócić uwagę na spaliny, których jest zdecydowanie więcej niż przy standardowej kuchence gazowej - jeżeli pozbędziemy się tych spalin przez otwarcie okna to ok.

Comment

• klaus1973
                  • 2010.05
                  • 104

klausner nr 2 - zacierany warzony

nie mam 20 l jakieś 18 wyszłó może 17
                  trochę jednak tych drobinek z gara dostało się fermentatora - oczywiście nie tam jakaś kilogramowa ilość ale jednak trochę
                  koło 20.30 zadam drożdże wszystko w temp. 18 stopni
                  jak to przy kolońskim lekkim piwku

mam kilka pytań:
                  1. czy te garowe dekagramowe ilości osdu który się podniósł - zaszkodzi?
                  2. czy 6 godzinne chłodzenie brzeczki to nie za długo?
                  3. nie pachnie za pięknie ta brzeczka
                  - nie mogę porównać z ekstraktem - a no bo już tam piana wysoka i ładni pachnie - już piwem - ale mam zakręta
                  4. drożdże po wsypaniu do szklanki z wodą - opadły na dno - i co teraz? - nie mieszałem ich
                  oby ruszyły po tych 30 minutach - a jak nie to wrzucać????? - PILNE

czyściłem i czyściłem i tak jestem w strachu że będzie kwach - pirosiarczan prawie się skończył 250 g na dwie warki - bez butelek
                  Aga jesteś wielka i dzięki za wysłuchanie wszystkich moich telefonów

Saluti Piwowarzy
                  KLausini
                  Browar Klausner®

Comment

• przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

nie mam 20 l jakieś 18 wyszłó może 17
                    trochę jednak tych drobinek z gara dostało się fermentatora - oczywiście nie tam jakaś kilogramowa ilość ale jednak trochę
                    koło 20.30 zadam drożdże wszystko w temp. 18 stopni
                    jak to przy kolońskim lekkim piwku

mam kilka pytań:
                    1. czy te garowe dekagramowe ilości osdu który się podniósł - zaszkodzi?
                    2. czy 6 godzinne chłodzenie brzeczki to nie za długo?
                    3. nie pachnie za pięknie ta brzeczka
                    - nie mogę porównać z ekstraktem - a no bo już tam piana wysoka i ładni pachnie - już piwem - ale mam zakręta
                    4. drożdże po wsypaniu do szklanki z wodą - opadły na dno - i co teraz? - nie mieszałem ich
                    oby ruszyły po tych 30 minutach - a jak nie to wrzucać????? - PILNE

czyściłem i czyściłem i tak jestem w strachu że będzie kwach - pirosiarczan prawie się skończył 250 g na dwie warki - bez butelek
                    Aga jesteś wielka i dzięki za wysłuchanie wszystkich moich telefonów

Saluti Piwowarzy
                    KLausini
                    Browar Klausner®
                    1. nie zaszkodzi
                    2.nigdy tak długo nie chłodziłem ale myslę że nie zaszkodzi
                    3.-
                    4.ja bym wsypał do schłodzonej brzeczki, znajdą się wtedy w swoim naturalnym środowisku i porządnie zamieszał odkażoną łyżką i do fermentora
                    Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• przemo70
                      • 2007.05
                      • 1501

Z tym odkażaniem to się nie przejmuj, ja odkażam od samego początku piro i nie miałem kwasa, a wcale się nie spuszczam nad tą czynnością.Fermentory na początku myję zwykłym płynem do mycia naczyń, potem sypię tak ze 2 czubate łyżeczki piro i zalewam 2l gorącej wody, zostawiam na jakąś godz, wylewam i nie płuczę bo nie potrzeba

Comment

• anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10769

bywało że chłodziło sie 10-12 godz
                        ps. do każdej warki będziesz zakładał osobny temat ?
                        Mniej książków więcej piwa

Comment

• klaus1973
                          • 2010.05
                          • 104

czy pianę zbierać z powierzchnii????

saluti piwowarzy
                          klausini
                          browar klausner®

Comment

• jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

Nie trzeba.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

Comment

• klaus1973
                              • 2010.05
                              • 104

buchwliwa chyba się skończyła - zostawić ze 2 dni i potem na cichą?
                              czy dzisiaj sprawdzić BLG - czy wystarczy że za 2 dni sprawdzę.

saluti piwowarzy
                              klausini
                              browar domowy klausner®

Comment

• przemo70
                                • 2007.05
                                • 1501

buchwliwa chyba się skończyła - zostawić ze 2 dni i potem na cichą?
                                czy dzisiaj sprawdzić BLG - czy wystarczy że za 2 dni sprawdzę.

saluti piwowarzy
                                klausini
                                browar domowy klausner®
                                blg możesz sprawdzać w każdej chwili i jak stoi w miejscu tak ze 2-3 dni to przelej na cichą, potrzymaj tydzień i w butelki

Comment

Przetwarzanie...
                                X