Ja wysładzam tak długo, jak mi się mieści w garnku, do momentu gdy filtrat osiągnie 2-3 Blg. W zależności od tego jakie stężenie brzeczki otrzymam tak długo i intensywnie gotuję, żeby uzyskać zakładany Balling. Odkąd tak robię (co prawda dopiero 3 warki) to udaje mi się uzyskać 23 - 25 litrów piwa z ilości surowców zakładanej na 20 litrów. Czyli warto.
Pierwsze 2 warki, które wysładzałem do zakładanej objętości przed gotowaniem też wyszły mi za małe, a ostatni filtrat miał jakieś 4,5 Blg - czyli marnotrawstwo straszne.
no pszeniczne pszeniczne - ło matko - a jak się zdenerwuję to nawet pisać nie potrafię dobrze że teściowa nie widzi
ma to w życi
ale zawsze za dużo wygotuje mi się - i nie wiem czy to jest źle - np: czy piwo nie będzie miało jakiś dziwnych posmaków??/
dzisiaj spróbowałem po 2 tygodniach jednej butelki z 1 warki (lager z puchy copersa)
smak dobry
ale zero nagazowania?????
będę czekał - ale po ilu tygodniach powinno pojawić się nagazowanie piwa?
dzisiaj spróbowałem po 2 tygodniach jednej butelki z 1 warki (lager z puchy copersa)
smak dobry
ale zero nagazowania?????
będę czekał - ale po ilu tygodniach powinno pojawić się nagazowanie piwa?
dałęm po cukierku mister sladika
nie to że nie ma wcale gazu ale jest on minimini
i to po 2 tygodniacvh?
czy teraz można z tym jeszce coś zrobić czy raczej już tylko pomyśleć o co2 z butli do mini keg 5 litrów
Człowieku poczytaj trochę. Dwa tygodnie to za mało aby się piwo nagazowało. Nieraz trwa to miesiąc albo dłużej. Cierpliwości, jesteś bardzo niecierpliwy.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
dałęm po cukierku mister sladika
nie to że nie ma wcale gazu ale jest on minimini
i to po 2 tygodniacvh?
czy teraz można z tym jeszce coś zrobić czy raczej już tylko pomyśleć o co2 z butli do mini keg 5 litrów
saluti piwowarzy
klausini
Moje piwo rozlewane tydzień temu jest już ładnie nagazowane , jak chcesz połączyć mini keg z butlą co2?
toż to moje pierwsze piwo jaki mam być????
tym bardziej że kolońskie ma tak piękną pianę a jest robione 2 dni później
etapy zacierani, gotowania już mnie się poukładały w głowie
start drożdży już potrafię wyczekać - nawet 48 godzin
jedynym moim kryterium przy przelewaniu na cichą, butelkowaniu jest BLG
ale z nagazowaniem jeszcze wiem za mało - dlatego będę pytał
a moją niecierpliwość obiecuję wszystkim jakoś mogę odpracować - chociażby projektowaniem etykiet i logo browaru
jestem marketingowcem, grafikiem, dtp-owcem w pracy
z zawodu grafikiem
Comment