Klausner - pierwszy raz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

    #46
    dodam jeszcze jedno czy wysładzanie więcej niż te 21 ma sens
    wydajność mam głęboko w życi
    Last edited by klaus1973; 2010-06-25, 12:19.
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

    Comment

    • TomX
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 1035

      #47
      Ja wysładzam tak długo, jak mi się mieści w garnku, do momentu gdy filtrat osiągnie 2-3 Blg. W zależności od tego jakie stężenie brzeczki otrzymam tak długo i intensywnie gotuję, żeby uzyskać zakładany Balling. Odkąd tak robię (co prawda dopiero 3 warki) to udaje mi się uzyskać 23 - 25 litrów piwa z ilości surowców zakładanej na 20 litrów. Czyli warto.

      Pierwsze 2 warki, które wysładzałem do zakładanej objętości przed gotowaniem też wyszły mi za małe, a ostatni filtrat miał jakieś 4,5 Blg - czyli marnotrawstwo straszne.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
        wydajność mam głęboko w życi
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
        mały problem
        znowu mi wyszło 18 litrów albo z 17
        To w końcu chodzi Tobie o większą wydajność czy masz to w życi ?
        ps. pSZeniczne
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • klaus1973
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.05
          • 104

          #49
          no pszeniczne pszeniczne - ło matko - a jak się zdenerwuję to nawet pisać nie potrafię dobrze że teściowa nie widzi
          ma to w życi
          ale zawsze za dużo wygotuje mi się - i nie wiem czy to jest źle - np: czy piwo nie będzie miało jakiś dziwnych posmaków??/

          saluti piwowarzy
          klausini
          klausner®
          Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #50
            jak chcesz mieć około 20l piwa 12 blg to wysładzaj 22-23 10-11blg
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • klaus1973
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.05
              • 104

              #51
              2 warka w butelce

              38 butelek
              piękny zapach
              nie wiem ile BLG bo pękła menzurka - odpadło dno
              Attached Files
              Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

              Comment

              • klaus1973
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.05
                • 104

                #52
                dzisiaj spróbowałem po 2 tygodniach jednej butelki z 1 warki (lager z puchy copersa)
                smak dobry
                ale zero nagazowania?????
                będę czekał - ale po ilu tygodniach powinno pojawić się nagazowanie piwa?

                pozdrawiam
                klaus
                Last edited by klaus1973; 2010-07-04, 20:45.
                Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                Comment

                • klaus1973
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.05
                  • 104

                  #53
                  warka 3 w butekach
                  39 butelek
                  piękny zapach bananowy
                  refermentacja glukoza sypana do butelki
                  Attached Files
                  Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
                    dzisiaj spróbowałem po 2 tygodniach jednej butelki z 1 warki (lager z puchy copersa)
                    smak dobry
                    ale zero nagazowania?????
                    będę czekał - ale po ilu tygodniach powinno pojawić się nagazowanie piwa?

                    pozdrawiam
                    klaus
                    W jakiej temp jest to piwo ?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • klaus1973
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.05
                      • 104

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      W jakiej temp jest to piwo ?
                      temperatury wahają się od 16 do 19 - piwnica domowa

                      saluti Piwowarzy
                      klausini
                      Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10769

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
                        temperatury wahają się od 16 do 19 - piwnica domowa

                        saluti Piwowarzy
                        klausini
                        a nie zapomniałeś sypnąć czegoś do refermentacji ?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • klaus1973
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.05
                          • 104

                          #57
                          dałęm po cukierku mister sladika
                          nie to że nie ma wcale gazu ale jest on minimini
                          i to po 2 tygodniacvh?
                          czy teraz można z tym jeszce coś zrobić czy raczej już tylko pomyśleć o co2 z butli do mini keg 5 litrów

                          saluti piwowarzy
                          klausini
                          Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #58
                            Człowieku poczytaj trochę. Dwa tygodnie to za mało aby się piwo nagazowało. Nieraz trwa to miesiąc albo dłużej. Cierpliwości, jesteś bardzo niecierpliwy.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10769

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
                              dałęm po cukierku mister sladika
                              nie to że nie ma wcale gazu ale jest on minimini
                              i to po 2 tygodniacvh?
                              czy teraz można z tym jeszce coś zrobić czy raczej już tylko pomyśleć o co2 z butli do mini keg 5 litrów

                              saluti piwowarzy
                              klausini
                              Moje piwo rozlewane tydzień temu jest już ładnie nagazowane , jak chcesz połączyć mini keg z butlą co2?
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • klaus1973
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.05
                                • 104

                                #60
                                toż to moje pierwsze piwo jaki mam być????
                                tym bardziej że kolońskie ma tak piękną pianę a jest robione 2 dni później

                                etapy zacierani, gotowania już mnie się poukładały w głowie
                                start drożdży już potrafię wyczekać - nawet 48 godzin
                                jedynym moim kryterium przy przelewaniu na cichą, butelkowaniu jest BLG

                                ale z nagazowaniem jeszcze wiem za mało - dlatego będę pytał 
                                a moją niecierpliwość obiecuję wszystkim jakoś mogę odpracować - chociażby projektowaniem etykiet i logo browaru
                                jestem marketingowcem, grafikiem, dtp-owcem w pracy
                                z zawodu grafikiem

                                saluti Piwowarzy
                                klausini
                                Last edited by klaus1973; 2010-07-09, 08:15.
                                Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X