Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Wyświetlenie odpowiedzi
Klausner - pierwszy raz
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziMoje piwo rozlewane tydzień temu jest już ładnie nagazowane , jak chcesz połączyć mini keg z butlą co2?
2 miesiące???? 3
pierwsze to już bym chciał wszystkich częstować
saluti piwowarzy
kaus
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedziNapisałeś: dałeś słodzik do refermentacji???
Toż to nie refermentowalne.. Chyba, że ten "mister sladik" to coś innego. to zwracam honor)Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzito coś innego . ale w tej chwili nie moge tego poszukać
Mistr Sladek a nie Sladik
Dropsy fermentacyjne - 180g (50 szt.)
Dropsy fermentacyjne to wygodny sposób wywołania wtórnej fermentacji młodego piwa w butelkach w celu odpowiedniego nagazowania.
Opakowanie zawiera 180g - 50 sztuk dropsów. Każdy z nich zawinięty jest osobno dzięki czemu nie sklejają się w czasie przechowywania i łatwo je dawkować.
Jeden drops to ok. 3gramowa porcja cukru niezbędna do odpowiedniego nagazowania 0,5litra młodego piwa. Dropsy fermentacyjne można używać zarówno w czasie rozlewu piwa do butelek jak i mini-kegów. Opakowanie wystarcza na refermentację 1 nastawu piwa czyli 23 litry.
Skład:
73% sacharoza
27% glukoza
Sposób użycia:
W czasie rozlewu piwa do butelek lub mini-kegów.
1 sztuka na 0,35 - 0,5 litra piwa
2 sztuki na 0,7 - 1 litr piwa
9-10 sztuk na 5 litrowy mini-kegŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
o to te były
data ważności niby o.k.
saluti piwowarzy
klausLast edited by klaus1973; 2010-07-09, 10:26.
Comment
-
-
Może zobacz czy cukierki się rozpuściły w butelkach, bo mam wrażenie, że dlugo one mogą leżeć na dnie pod warstewką drożdży. Cukier sypany w ten sposób potrafił mi leżeć na dnie i trzeba było miąchać butelkami co jakiś czas aby się rozpuścił. Nawet jak się już rozpuścił to widać było warstwę syropu w dolnej części butelki."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
warka 6 w fermentatorze
pierwsza warka - zero gazu po 3 tygodniach - piwo choć prawie wcale nienaagazowne to jest dość dobre
2 - warka kolońskie - super nagazowanie po 3 tygodniach - lekka piana nie trzyma się za długo - mnie piwo smakuje super
3 warka po 4 dniach pszeniczniak jasny - piana już jest i utrzymuje się dość długo w kuflu - zapach piękny babnanowy - ale w smaku to jeszcze nie pszenica taki paulaner z żywca
zadałem drożdże do ciemnego pszeniczniaka - ale tutaj mały błąd zrobiłem - chłodziłem brzeczkę przez 18 godzin - i 6-7 w wannie w piwnicy do 24 stopni a potem w lodówce do 11(byłem w pracy) - potem musiałem ogrzać do 16
saluti Piwowarzy
klausiniLast edited by klaus1973; 2010-07-13, 20:18.
Comment
-
Comment