Klausner - pierwszy raz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Człowieku poczytaj trochę. Dwa tygodnie to za mało aby się piwo nagazowało. Nieraz trwa to miesiąc albo dłużej. Cierpliwości, jesteś bardzo niecierpliwy.
    Fakt moje piwa też się gazują miesiąc i dłużej ale tylko zima gdy leżakują w bardzo niskich temp . teraz w piwnicy jest ponad 20°C i po 1-2 tygodniach są nagazowane
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • klaus1973
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 104

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Moje piwo rozlewane tydzień temu jest już ładnie nagazowane , jak chcesz połączyć mini keg z butlą co2?
      nie wiem jeszcze - jak się nie nagazuje to będę myślał  - z tym nie wiem jak długo mam czekać
      2 miesiące???? 3
      pierwsze to już bym chciał wszystkich częstować

      saluti piwowarzy
      kaus
      Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #63
        Ja zawsze daję cukier , może te cukierki drożdże dłużej żrą
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #64
          Co to za cukierki? Jaki jest ich skład? Ile % cukru mają? Ile waży jeden cukierek?
          Last edited by Seta; 2010-07-09, 09:16.

          Comment

          • Khan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.09
            • 297

            #65
            Napisałeś:
            dałęm po cukierku mister sladika
            dałeś słodzik do refermentacji???

            Toż to nie refermentowalne.. Chyba, że ten "mister sladik" to coś innego. to zwracam honor)

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
              Napisałeś: dałeś słodzik do refermentacji???

              Toż to nie refermentowalne.. Chyba, że ten "mister sladik" to coś innego. to zwracam honor)
              to coś innego . ale w tej chwili nie moge tego poszukać
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5617

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                to coś innego . ale w tej chwili nie moge tego poszukać
                Proszę:

                Mistr Sladek a nie Sladik

                Dropsy fermentacyjne - 180g (50 szt.)

                Dropsy fermentacyjne to wygodny sposób wywołania wtórnej fermentacji młodego piwa w butelkach w celu odpowiedniego nagazowania.

                Opakowanie zawiera 180g - 50 sztuk dropsów. Każdy z nich zawinięty jest osobno dzięki czemu nie sklejają się w czasie przechowywania i łatwo je dawkować.
                Jeden drops to ok. 3gramowa porcja cukru niezbędna do odpowiedniego nagazowania 0,5litra młodego piwa. Dropsy fermentacyjne można używać zarówno w czasie rozlewu piwa do butelek jak i mini-kegów. Opakowanie wystarcza na refermentację 1 nastawu piwa czyli 23 litry.

                Skład:
                73% sacharoza
                27% glukoza

                Sposób użycia:
                W czasie rozlewu piwa do butelek lub mini-kegów.
                1 sztuka na 0,35 - 0,5 litra piwa
                2 sztuki na 0,7 - 1 litr piwa
                9-10 sztuk na 5 litrowy mini-keg
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment

                • klaus1973
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.05
                  • 104

                  #68

                  o to te były
                  data ważności niby o.k.

                  saluti piwowarzy
                  klaus
                  Last edited by klaus1973; 2010-07-09, 10:26.
                  Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    #69
                    i o to chodziło , Gosia jest nie zastąpiona
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • lisiewski
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.12
                      • 459

                      #70
                      Etykiety - gites Mailna

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #71
                        Może zobacz czy cukierki się rozpuściły w butelkach, bo mam wrażenie, że dlugo one mogą leżeć na dnie pod warstewką drożdży. Cukier sypany w ten sposób potrafił mi leżeć na dnie i trzeba było miąchać butelkami co jakiś czas aby się rozpuścił. Nawet jak się już rozpuścił to widać było warstwę syropu w dolnej części butelki.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • klaus1973
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.05
                          • 104

                          #72
                          warka 6 w fermentatorze

                          pierwsza warka - zero gazu po 3 tygodniach - piwo choć prawie wcale nienaagazowne to jest dość dobre
                          2 - warka kolońskie - super nagazowanie po 3 tygodniach - lekka piana nie trzyma się za długo - mnie piwo smakuje super
                          3 warka po 4 dniach pszeniczniak jasny - piana już jest i utrzymuje się dość długo w kuflu - zapach piękny babnanowy - ale w smaku to jeszcze nie pszenica taki paulaner z żywca

                          zadałem drożdże do ciemnego pszeniczniaka - ale tutaj mały błąd zrobiłem - chłodziłem brzeczkę przez 18 godzin - i 6-7 w wannie w piwnicy do 24 stopni a potem w lodówce do 11(byłem w pracy) - potem musiałem ogrzać do 16

                          saluti Piwowarzy
                          klausini
                          Last edited by klaus1973; 2010-07-13, 20:18.
                          Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X