Witam.
Po 7 warkach, z czego 6 odbyło się z procesem zacierania, nadszedł czas na piwowarski Coming out, a przy okazji archiwizacje własnych dokonań.
Tak więc:
Warka nr. 8
Belgijskie Speciality Ale, mała wariacja n/t zestawu z Centrum Piwowarstwa
Zacieranie:
Gotowanie 60':
Wyszło 22 l. 18°Blg.
Drożdże Wyeast 3944 Belgian Witbier zadane wprost z napęczniałej saszetki.
Nazwa dla wynalazku się wymyśla, etykieta się projektuje.
Po 7 warkach, z czego 6 odbyło się z procesem zacierania, nadszedł czas na piwowarski Coming out, a przy okazji archiwizacje własnych dokonań.
Tak więc:
Warka nr. 8
Belgijskie Speciality Ale, mała wariacja n/t zestawu z Centrum Piwowarstwa
- Słód pilzneński 5,0 kg
- Słód monachijski 0,7 kg
- Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Zacieranie:
- 40 min. w 62 °C
- 30 min. w 72 °C
- 5 min. w 78 °C
Gotowanie 60':
- 0' 35g Magnum szyszki, 12,7% alfa-kwasów
- 50' 15g Lubelski granulat, 3,8% alfa-kwasów
- mech irlandzki
- 10g kolendra
- 400g cukier kandyzowany brązowy
- 150g cukier kandyzowany biały
Wyszło 22 l. 18°Blg.
Drożdże Wyeast 3944 Belgian Witbier zadane wprost z napęczniałej saszetki.
Nazwa dla wynalazku się wymyśla, etykieta się projektuje.
Comment