Browar pod kilofami

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8110

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika geophagus Wyświetlenie odpowiedzi
    Witbier zabutelkowany dopiero dziś z dodatkiem 6g cukru na litr. Wyszło 38 butelek 0,5 l. o zawartości ok. 5% alc. Piwo zdecydowanie o brązowym kolorze, z zapachem jest lepiej, jest słusznie cytrusowy. Czeka mnie jeszcze butelkowanie warek nr. 10 i 11. Chyba muszę zacząć przestrzegać czasów fermentacji.
    Generalnie nie jestem ekspertem ale Witbier raczej jest słomkowy a nie brązowy.Coś ci nie tak wyszło.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment

    • geophagus
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.10
      • 33

      #17
      Saison

      Warka nr. 10 rozlana do 40 butelek 0.5 l. BLG. zeszło z 14 do 1. Drożdże zachowałem na potrzeby Saisona nr. 2.
      I tu pytanie. Jak długo leżakować Saisona? oraz Jaki wpływ na okres leżakowania w butelce, ma wydłużony czas fermentacji, a raczej leżakowania piwa w baniaku wraz z drożdżami po ustaniu fermentacji. W tym wypadku od zadania drożdży do rozlewu upłynęło 50 dni. Objawy fermentacji ustały po ok. 14 dniach.
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
      Generalnie nie jestem ekspertem ale Witbier raczej jest słomkowy a nie brązowy.Coś ci nie tak wyszło.
      Owszem Zbytnio wydłużyłem chłodzenie co ponoć spowodowało zciemnienie barwy.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika geophagus Wyświetlenie odpowiedzi
        Zbytnio wydłużyłem chłodzenie co ponoć spowodowało zciemnienie barwy.
        Pierwsze słyszę, mógłbyś temat troszkę rozwinąć?
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • geophagus
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.10
          • 33

          #19
          Uwierzyłem na słowo bardziej doświadczonemu piwowarowi odpowiadającemu w tym poście http://browar.biz/forum/showpost.php...29&postcount=5 na moje wątpliwości.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
          Na podwyższenie barwy piwa wpłynął długi czas chłodzenia, a raczej długi czas utrzymywania się wysokiej temp. w brzeczce.
          Jeśli autor miałby czas, sam chętnie bym się coś więcej o tym dowiedział, zwłaszcza że metoda balkonowa, w moim przypadku wydaje się być najwygodniejszą.

          Comment

          • geophagus
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.10
            • 33

            #20
            Helaasheid Tripel

            Warka nr. 11 zabutelkowana w butelki 0.33 i 0.5 l z dodatkiem 5g. cukru na litr. BLG zeszło z 18 do 2. Młode piwo jest dość mętne, nieco mnie to zdziwiło zważywszy na 6 tygodniowy pobyt w fermentatorze. Planuje co najmniej pół roczne leżakowanie.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika geophagus Wyświetlenie odpowiedzi
              .... zwłaszcza że metoda balkonowa, w moim przypadku wydaje się być najwygodniejszą.
              Pomoże zakup okrągłej plastikowej wanny (o pojemności 50l), wstawienie do niej gara i dolanie 20l wody z kranu.
              Bardzo szybko schłodzi ona brzeczke poniżej 80st.C sama uzyskując około 50, po czym nalezy ją wylac i dolac nastepne 20 litrów. W innej wersji mozna robić to w łazience, a wystawić gar na balkon gdy jego zawartość bedzie już znacznie schłodzona..

              Comment

              • Cartmann
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.03
                • 31

                #22
                Ja chłodze początkowo w wannie, ale nie wiem do ilu konkretnie stopni, z gorącej do ciepłej brzeczki tak na chłopski rozum, a poźniej, do 20 stopni chłodze butelkami z zamrożoną wodą, 2 kłade na wieko fermentora i jeszcze kilka dookoła fermentora.

                Comment

                • geophagus
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.10
                  • 33

                  #23
                  Kool Things Saison

                  Warka nr 12
                  Zachęcony efektami warki nr 10, która już po 3 tygodniach od zabutelkowania robi wrażenie całym zestawem aromatów, postanowiłem spłodzić drugi belgijski Saison w amerykańskim stylu (użyty chmiel Cascade).

                  * Słód pilzneński 4 kg

                  * Słód wiedeński 1 kg

                  * Słód pszeniczny 1 kg

                  * Słód carabelge 0.3kg

                  * Słód cararoma 0.2 kg

                  Zacieranie:

                  * 60 min. w 62°C

                  * 20 min. w 72 °C

                  * 5 min. w 78 °C


                  Gotowanie 65':

                  * 0' 20g Magnum szyszki, 12,7% alfa-kwasów

                  * 45' 25g Cascade szyszki, 6,6% alfa-kwasów
                  20g curacao

                  * 60' 25g Cascade szyszki, 6,6% alfa-kwasów
                  200g cukier kandyzowany ciemny

                  Drożdże:

                  * Wyeast 3724 Saison odzyskane z warki nr 10 dodane do brzeczki o temp. 18°C

                  W wyszło 25 l. 15°Blg.
                  Uporczywie trzymam się chłodzenia balkonowego, najwygodniejsze i ekologiczne Zapomniałem o dodaniu mchu irlandzkiego, ale lekkie zmętnienie w tym stylu to chyba nie grzech.
                  Last edited by geophagus; 2010-09-27, 22:06.

                  Comment

                  • geophagus
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.10
                    • 33

                    #24
                    Prawie jak Barleywein

                    Warka nr 13
                    Wariacja na temat Barleywein w amerykańskim stylu. Piwo nie będzie zgodne ze stylem z powodu sposobu zacierania i zbyt wysokiego EBC. Dużym dodatkiem słodu Crystal mam nadzieję uzyskać mocny słodowy charakter, połączony z ogromną goryczką.


                    * Słód pilzneński 7 kg

                    * Słód wiedeński 1.5 kg

                    * Słód Crystal 1 kg

                    Zacieranie:

                    * 60 min. w 62°C

                    * 15 min. w 72 °C

                    * 5 min. w 78 °C

                    Woda z dodatkiem gipsu.

                    Gotowanie 80':

                    * 0' 100g Magnum szyszki, 12,7% alfa-kwasów

                    * 55' 50g Cascade szyszki, 6,6% alfa-kwasów
                    20g curacao

                    * 65' 50g Cascade szyszki, 6,6% alfa-kwasów
                    mech irlandzki

                    Drożdże:

                    * WLP099 Super High Gravity Ale zadane w postaci litrowego startera sporządzonego dzień wcześniej podrasowane pożywką do drożdży winnych
                    .
                    Wyszło 23l 21°Blg, Gdy fermentacja ruszy na dobre, planuje dodać 1 kg. brązowego cukru, w dwóch porcjach, co powinno zwiększyć gęstość o jakieś 4 BLG.

                    Comment

                    • geophagus
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.10
                      • 33

                      #25
                      Kool Things Saison

                      Warka nr 12
                      Rozlana do 45 butelek 0.5 l z dodatkiem 4 g. cukru na butelkę. Piwo odfermentowało z 15 do 2 BLG, co daje zawartość alkoholu powyżej 7%, czyli nieznacznie wychodzi poza granice stylu.

                      Warka nr 13
                      Mała korekta do receptury:
                      Zamiast 100g szyszek Magnum, do gara poszło 100g szyszek Marynki z 2009 8,2 %.
                      PS. WLP099 tworzą niebywale okazałą pianę, 31l fermentator, na 23l piwa może okazać się zbyt mały .

                      Comment

                      • geophagus
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.10
                        • 33

                        #26
                        Hop Head American India Pale Ale

                        Warka nr 14
                        Po dłuższej przerwie, w fermentatorze IPA w amerykańskim stylu. .

                        * Słód Pale Ale 5 kg

                        * Słód Caramunich typ 2 0,25kg

                        Zacieranie:

                        * 70 min. w 68°C

                        * 1 min. w 78 °C

                        Gotowanie 65':

                        * 0' 50g Galena granulat, 10,1% alfa-kwasów

                        * 55' 25g Amarillo granulat, 8,6% alfa-kwasów

                        * 60' mech irlandzki

                        * 65' 25g Amarillo granulat, 8,6% alfa-kwasów

                        Drożdże:

                        * Wyeast 1335 British Ale II XXL

                        Wyszło 21l 14 BLG. Zadane drożdżami z nienapęczniałej saszetki do brzeczki o temperaturze ok. 30 stopni. Planowane chmielenie na zimno 25 g. Amarillo.

                        Comment

                        • geophagus
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.10
                          • 33

                          #27
                          Warka nr 15
                          Druga z kolei IPA w amerykańskim stylu. .

                          * Słód Pilzeński 5 kg

                          * Słód Biscuit 0,25kg

                          * Ekstrakt słodowy suchy Light 0,5 kg dodany na etapie gotowania

                          Zacieranie:

                          * 70 min. w 68°C

                          * 1 min. w 78 °C

                          Gotowanie 65':
                          * 0' 500g suchego ekstraktu słodowego Light

                          * 0' 50g Galena granulat, 10,1% alfa-kwasów

                          * 55' 25g Citra granulat, 12% alfa-kwasów

                          * 60' mech irlandzki

                          * 65' 25g Citra granulat, 12% alfa-kwasów

                          Drożdże:

                          * Wyeast 1335 British Ale II

                          Wyszło 21l 15 BLG. Zadane drożdżami Wyeast 1335 British Ale II w postaci litrowego startera zebranego z warki nr. 14. w temperaturze ok. 26 stopni. Planowane chmielenie na zimno 25 g. Citra.

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika geophagus
                            Zadane drożdżami Wyeast 1335 British Ale II w postaci litrowego startera zebranego z warki nr. 14.
                            Jak zrobiłeś ten starter .
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • geophagus
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.10
                              • 33

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jak zrobiłeś ten starter .
                              W litrze wrzącej wody rozpuściłem 100g suchego ekstraktu słodowego, po przestudzeniu dodałem kilka łyżek drożdży, zebranych podczas fermentacji burzliwej warki nr. 14 z powierzchni piany. Skąd to pytanie?

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                #30
                                Bo starter z gęstwy to strata czasu, nadgorliwość. Ładuj słoik gęstwy do brzeczki i po sprawie.
                                Zbieraj gęstwę a nie pianę. Choć w tym przypadku faktycznie starter nie był zbędny.
                                Last edited by fidoangel; 2011-08-18, 15:14.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X